logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować regulator napięcia 12V do ochrony akumulatora?

Vsad 17 Sie 2008 18:24 4996 9
  • #1 5447883
    Vsad
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Potrzebuje wykonać regulator napięcia na 12V albo coś podobnego żeby nie rozsadziło akumulatora ma ktoś jakiś pomysł ?
  • #2 5447936
    eu43
    Poziom 16  
    Ocena: 311
    Ok, tylko jeszcze napisz:
    - w jakim przedziale wacha się napięcie wejściowe (przed stabilizatorem)
    - jakie będzie natężenie prądu płynącego przez ten regulator (stabilizator)

Hmm jeżeli to ma być regulator tylko do ładowania akumulatora, to nie może to być sam stabilizator... Trzeba by zrobić ogranicznik prądowy, np. gdy ładujesz akumulator 15Ah, to ogranicza prąd do 1,5A ( bo zwykle akumulatory ładuje się prądem 1/10 jego pojemności) :)
    Tak więc podziel się z nami szczegółami tego regulatora/stabilizatora ;)
  • #3 5448002
    Vsad
    Poziom 19  
    Napięcie wejściowe dochodzi nawet do 30V a natężenie prądu to ok 12 A nie wiem czy jest taki stabilizator który wytrzyma te 12A ? chyba ze czegoś nie rozumie
    Dokładnie mówiąc jest to prądnica i na każda cewkę są przewidziane mostki prostownicze po 6 A i nie pamiętam ile V
    ale chodzi mi o to żeby akumulator był ładowany prądem 13-14V
    i np. 1A Jak mi sie dobrze wydaje to mostek prostowniczy nie ograniczy mi ładowania do 13 czy 14 V tylko da te 30 V
  • #4 5448100
    eu43
    Poziom 16  
    Ocena: 311
    Aha, czyli normalny stabilizator do alternatora/prądnicy :)
    12A to całkiem sporo, wiec najlepiej będzie załatwić sprawę jakimś stabilizatorem impulsowym, bo stabilizator liniowy (np. 7812 + kilka tranzystorów mocy i rezystory emiterowe 0,1?) to będzie niezła grzałka...
    Więc radzę tak: albo zdobyć gotowy stabilizator do alternatora za kilkanaście zł, albo poszukać schematu stabilizatora impulsowego o wydajności prądowej ok. 15A (zawsze lepiej mieć jakiś zapas) i napięciu 12-14V ;)
  • #5 5448125
    Vsad
    Poziom 19  
    I z tego co zrozumiałem to akumulator będzie miał ładowanie 1.2 A a reszta pójdzie na układ czyli na żarówki i inne pierdoły ?
  • #6 5448135
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    To może autor NAJPIERW pochwali się do jakiego pojazdu, albo chociaż do jakiej prądnicy ma być ten regulator i skąd uzyskał takie wyniki pomiaru. Bo na razie to jakieś babulenie bez konkretów.
  • #7 5448144
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    Z tego co napisałeś wydaje mi się, że chodzi Ci o regulator napięcia alternatora/prądnicy. Takie cudo można kupić od dowolnego pojazdu, przy uwzględnieniu parametrów prądnicy/alternatora.
    Chyba, że układ prądnica/alternator regulator napięcia nie ma pracować w pojeździe a stanowić oddzielne źródło o napięciu 12V buforowo ładujące akumulator (jaki?).
  • #8 5448162
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    :Lutek49 a wiesz, jaka to prądnica? bo zaraz się okaże, ze stałym kołem magnesowym, albo nawet są to cewki prądowe od komara... dlatego cała ta dyskusja na ta chwile nadaje sie do kosza. I tam się znajdzie jeśli autor nie poda konkretów.
  • #9 5448188
    Vsad
    Poziom 19  
    Dokładnie jest to prądnica od jawy 350 po jakiś przeróbkach wcześniejszego właściciela
    Prosił bym o schemat stabilizatora liniowego pod względem takich rzeczy jestem ciemny
    Coś takiego ma prawo działać ?Jak zbudować regulator napięcia 12V do ochrony akumulatora?
    2N3055 i do tego stabilizator 7815 +kondensatory 100uF/25V

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy regulatora napięcia 12V do ochrony akumulatora, zasilanego prądnicą o napięciu wejściowym do 30V i prądzie do 12A. Wskazano, że prosty stabilizator liniowy (np. 7812 z tranzystorami mocy) przy tak dużym prądzie będzie generował dużo ciepła, dlatego lepszym rozwiązaniem jest stabilizator impulsowy o wydajności prądowej około 15A. Zwrócono uwagę, że do ładowania akumulatora 15Ah prąd powinien być ograniczony do około 1,5A (1/10 pojemności). Autor posiada prądnicę od Jawy 350 po modyfikacjach i szuka schematu stabilizatora liniowego. Zaproponowany przez niego układ z tranzystorem 2N3055 i stabilizatorem 7815 został oceniony jako niewłaściwy. Zasugerowano zakup gotowego regulatora napięcia do alternatora, który jest niedrogi i lepiej dostosowany do tego zastosowania. Podkreślono konieczność podania dokładniejszych parametrów prądnicy i zastosowania odpowiedniego ogranicznika prądu, aby chronić akumulator przed przeładowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA