logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie akumulatorków 4xAAA połączonych szeregowo w obudowie urządzenia

memphis_2007 18 Sie 2008 18:33 2185 8
  • #1 5450906
    memphis_2007
    Poziom 12  
    Witajcie ... Gnębi mnie problem . Potrzebuję napięcia 4,8V w dostarczanej przez akumulatorki AAA ( małe "paluszki" ). I tu mam problem . Akumulatory będą zamknięte w obudowie urządzenia. Czy mogę je ładować połączone szeregowo ? Czy ma ktoś doświadczenia z takim połączeniem ?
    Pozdrawiam
  • #2 5450937
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    memphis_2007 napisał:
    ...Akumulatory będą zamknięte w obudowie urządzenia. Czy mogę je ładować połączone szeregowo ?...
    Można ładować akumulatorki połączone szeregowo. Co więcej, rzadko kiedy ładuje się akumulatorki pojedynczo. W 99% są to pakiety złożone z kilku (kilkunastu) akumulatorków połączonych szeregowo.
  • #3 5451135
    memphis_2007
    Poziom 12  
    Tylko jak dobrać parametry ładowania ? Wydaje mi się że najwygodniej będzie ładować źródłem prądowym ( o jakim prądzie C/10 ? ). Pozdrawiam :-) i dziękuję za szybką odpowiedź :-).

P.S. Czy źródło prądowe zrobione na lm317 i odpowiednim rezystorze będzie działało dobrze. Oczywiście uwzględniam czas ładowania około 14 godzin .
  • #4 5451171
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Zrób ładowarkę na MAX713 - to najlepsze wyjście.
  • #5 5451202
    memphis_2007
    Poziom 12  
    Rozumiem :-). Ale chciałbym zastosować ogniwa typu NiMH . Czy ich budowa wewnętrzna i sposób ładowania umożliwiają zastosowanie max713 ? Chciałbym maksymalnie uprościć ładowarkę .
  • #6 5451289
    -RoMan-
    Poziom 42  
    MAX713 ładuje zarówno NiCd jak i NiMH. Zajrzyj do PDFa - wszystko się wyjaśni.
  • #7 5451336
    memphis_2007
    Poziom 12  
    Rozumiem że akumulatory będą sprawniej i skuteczniej eksploatowane . Lecz jak mam zaadaptować aplikację z pdf-a. Jakie mam podać napięcie na wejście ładowarki , jakie elementy i czy 4 ogniwa połączone w szereg będa się dobrze ładowały ? Te i inne problemy nie schodzą z mego lica ;-). Pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość :-)
  • #8 5451353
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Wszystko masz w PDFie. Przypominam o pkt 16 regulaminu forum...
  • #9 5455530
    memphis_2007
    Poziom 12  
    Wydawało mi się że forum jest stworzone aby pomagać . Pytam o konkretne rzeczy i dostaję "przypomnienie" o regulaminie. Czytałem o problemach z ładowarkami na w/w układzie. Chcę się dowiedzieć czy ładowanie prądem C/10 przez około 14 godzin ma tragiczny wpływ na akumulatorki ? Czy ładowarka zbudowana na lm317 ( źródło prądowe ) będzie wystarczające do ładowania tego typu akumulatorów ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ładowania czterech akumulatorków AAA połączonych szeregowo w obudowie urządzenia, gdzie wymagane jest napięcie 4,8 V. Potwierdzono, że ładowanie akumulatorów połączonych szeregowo jest standardową praktyką, często stosowaną w pakietach baterii. Zalecane jest ładowanie prądowe, najczęściej prądem o wartości C/10 przez około 14 godzin. Jako prostą i skuteczną metodę zasugerowano użycie układu MAX713, który obsługuje zarówno ogniwa NiCd, jak i NiMH. W przypadku chęci uproszczenia konstrukcji można rozważyć źródło prądowe oparte na układzie LM317 z odpowiednim rezystorem, jednak pojawiły się wątpliwości dotyczące wpływu takiego ładowania na żywotność akumulatorów. Dokumentacja PDF do MAX713 zawiera szczegółowe informacje o parametrach i konfiguracji, w tym napięciu zasilania i elementach potrzebnych do prawidłowego ładowania czterech ogniw połączonych szeregowo. Dyskusja podkreśla potrzebę dobrania odpowiednich parametrów ładowania dla ogniw NiMH oraz zwraca uwagę na praktyczne aspekty eksploatacji i bezpieczeństwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA