Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

czujnik poziomu -jeszcze raz :)

numerek12 22 Aug 2008 07:32 7102 26
SterControl
    numerek12
    Level 21  
    witam
    na początek informuję że szukałem i tu i w googlach ale to co znalazłem to nie to
    czujniki są na allegro ale gdy napisałem do gościa aby mi zmodyfikował czujnik to walnął taką cenę że usiadłem

do rzeczy:
    jest kilka zbiorników ( 6 szt) o dużych pojemnościach zrobionych z tworzywa
    potrzeba układu który pokaże mi za pomocą ledów stopień napełnienia zbiornika (coś jak układ MarianaB do auta )
    wys a raczej głebokość zbiorników to 1.5 m
    wystarczyłoby 5 poziomów
    ale do tego każdy poziom musi mieć przekaźnik bo w zależności od napełnienia zostanie dobrany sposób działania z zawartością
    przekaźniki mogą być na płytce tudzież tylko wyjście na zewnętrzny przekaźnik
    dobrze by było aby układ był montowany w szafie (hermetycznie -duża wilgoć ) a same ledy wyprowadzone na panel
    aha pomiar za pomoca sond z prętów nierdzewnych

czy ktoś widział taki układ ?
    jeśli tak to proszę o linka

jeśli nie to czy ktoś podjął by się wykonania takiego układu ? oczywiście nie za darmo
    jeśli ktoś chciałby wykonać to potrzebne by były schemat i wzór ścieżek do drukowania albo po prtostu gotowe wyroby
    sam nie potrafię tego zrobić i muszę prosić o pomoc

ps
    zrobiłem takie coś na kontraktonach i nie zdaje egzaminu -pływak zmieniałem wiele razy ale to bydle albo się zaklinuje pod wodą albo nad
    z pewnością zła konstrukcja ale już tego nie chcę
  • SterControl
    kocla
    Level 14  
    moze wystarczy czujnik cisnienia zainstalowany na dole i jakis sterownik do obrobki sygnału, o ile dobrze pamietam to 10 m słupa wody to 1 atmosfera - poprawcie jesli sie myle.
    Marcin01
    Level 15  
    Witam,
    wszystko będzie zależalo od tego jakim budżetem dysponujesz - to podstawowa sprawa.
    Kolejna rzecz, jakie to medium?
    Quote:
    moze wystarczy czujnik cisnienia zainstalowany na dole i jakis sterownik do obrobki sygnału, o ile dobrze pamietam to 10 m słupa wody to 1 atmosfera - poprawcie jesli sie myle.

Jest to jakieś rozwiązanie. Przy wodzie może się sprawdzić. Ale jeśli to jest ciesz która np. zmienia gęstość pod wpływem temperatury, to pojawiają się problemy.

Pozdrawiam
    swiezaq
    Level 11  
    Może pomyśl o innym rozwiązaniu, bardziej profesjonalnym, bezpiecznym i pewnie dużo mniej awaryjnym. Spróbuj znaleźć sondę poziomu, (ok.1000zł x 5szt ) do tego regulator z tyloma wejściami oraz wyjściami przekaźnikowymi ile potrzebujesz, do tego rejestracja i wizualizacja na takim urządzeniu, prosto i przyjemnie bez problemowo nawet (4000zł) i już masz całą instalację sprawną i gotową. I oczywiście z gwarancją porządnego wykonania.

Drugie rozwiązanie. 5 przetworników ciśnienia montowanych na poziomie zerowym ( 5x ok.300 zł) we wszystkich zbiornikach. Podpinasz do s7-200, najtańszego PLC siemensa wystarczającego całkowicie do takich celów. Podciągasz RS do pomieszczenie, wpinasz w PC i odpalasz step7 bawiąc się w programowanie, a później np. wizualizacja w INtouchu. Bardziej pracochłonne, ale 5x tańsze.
    Ciśnienie zależy silnie od poziomu cieczy, na tej zasadzie możesz dokonać konwersji sygnału prądowego lub napięciowego wychodzącego z przetwornika na wysokość słupa cieczy i w zależności od wartości wyzwalać poszczególne wyjścia przekaźnikowe sterując całym procesem.
    Parametry przetwornika dobierasz w taki sposób by zwrócić uwagę na sygnał wyjściowe jaki chcesz uzyskać (np. 4..20mA, 0..10V) oraz wejściowy zakres mierzonego ciśnienia.
    Tutaj już koledzy wyżej określili zależność.
    Pozdrawiam.
  • SterControl
    gacolini
    Level 19  
    A ja bym proponował skontaktować się z http://www.pl.endress.com/ i oni na pewno pomogą dobrać odpowiedni czujnik, a resztę już możesz sam dopracować (sterownik, wizualizacja, itd).

Pozdro
    and61
    Level 27  
    numerek12 , czy mozesz cos bliżej napisac odnośnie problemu :
    a) zbiorniki sa otwarte czy zamkniete ?/
    b) co je wypełnia plyn , proszek czy co innego.

chodzi o to że znajac odpowiedzi można bedzie zaproponować konkretne gotowe rozwiazanie
    numerek12
    Level 21  
    witam
    dopiero wróciłem z pracy :)

dziekuję wszystkim za wpisy ale niezupełnie o to mi chodziło
    żadnych PLC żadnej wizualizacji - zwykła szafa kilka przekaźników styczników lampki i to wszystko

rozwiązanie przezemnie poszukiwane funkcjonuje od wielu lat w tego typu obiektach -takie chce :)

co to za medium ?
    to zbiorniki oczyszczalni ścieków
    tam bedzie woda a po przetworzeniu woda i osady
    płyny dosyć agresywne obojętne dla stali nierdzewnej

to mają być tylko poziomowskazy z dodatkowym wyjściem na przekaźniki

wydawało mi się to dosyć proste dla elektronika bo skoro na allegro pojedynczy wskaźnik kosztuje 26 zł z dwoma poziomami to nie będę wydawał tysięcy zl tylko po to aby sobie na to popatrzeć w kompie jak to działa :)

w razie awari diagnoza będzie bardzo prosta i usunięcie usterki przynajmniej dla mnie nie będzie problemu a wszelka wyższa elektronika to są dodatkowe koszty obsługi itd
    and61
    Level 27  
    numerek12 wrote:
    ...żadnych PLC żadnej wizualizacji - zwykła szafa kilka przekaźników styczników lampki i to wszystko

zastosowanie nowoczesnych czujnikow i regulatorów/sterowników było by duzym ulatwieniem można by było to zrobic na czujniku ultradźwiekowym zamontowanym pionowo do lustra płynu ( np takie http://www.introl.pl/katalog/poziom/czujniki_ultradzwiekowe/mic-plus_25.html )

numerek12 wrote:
    rozwiązanie przezemnie poszukiwane funkcjonuje od wielu lat w tego typu obiektach -takie chce :)

masz moze na myśli czujniki pływakowe np. takie http://www.metalchem.pl/katalogi/poziomcieczy/mac-3.pdf

numerek12 wrote:
    ....wydawało mi się to dosyć proste dla elektronika bo skoro na allegro pojedynczy wskaźnik kosztuje 26 zł z dwoma poziomami to nie będę wydawał tysięcy zl tylko po to aby sobie na to popatrzeć w kompie jak to działa :)

wskaźniki poziomu wskazuja a nie regulują
  • Helpful post
    CervantesJ.
    Level 17  
    W załączniku moja propozycja.
    Jako sondy pomiarowe można wykożystać krótkie pręty ze stali nierdzewnej. Na schemacie w czerwonych ramkch zaznaczyłem dwa kanały (wskazanie jednego poziomu wraz z przekaźnikiem do sterowania). Kanałów budujesz ile tylko dusza zapragnie.
    Schemacik rysowałem"na szybkiego" - nie podaję wartości elementów (za łatwo by było) - wymaga troszkę policzenia i ewentualnie poeksperymentowania na zbudowanym prototypie.
    Sondy zasilone są napięciem przemiennym (każde CLUWO jest robione w ten sposób ze względu na elektrolizę wody przy napięciu stałym).

Oczywiście można zrobić takie urządzenie z wykorzystaniem wyłącznie trafa, przekaźnikow na napięcie zmienne oraz elektrod bez jakiej kolwiek elektroniki (za wyjątkiem diód LED - jak wskaźniki).
    Jedną stronętrafa dajesz na elektrodę umiejscowioną na dnie zbiornika, drugą stronę trafa zapinasz na przekaźnik a na wyjście cewki przekaźnika zapinasz sondę poziomu i to wszystko.
    asher
    Level 17  
    A może sonda hydrostatyczna?
    Z tego co wiem to firma Aplisens produkuje tego typu sondy przystosowane również do pomiaru poziomu ścieków w oczyszczalniach (model SG-25C i SG-25S). Tego typu sondy posiadają większe membrany pomiarowe a ze względu na to że są "wpuszczane" do wnętrza zbiornika (na przewodzie pomiarowym bądź dodatkowej lince) instalacja jest stosunkowo prosta i nie wymaga modyfikacji w samym zbiorniku. Z tego co pamiętam sondy posiadają wyjście 4-20 mA i 0-10V i bezproblemowo można je podłączyć do każdego typu regulatora.
    Sam stosowałem tego typu sondy i się nie zawiodłem. Co prawda Aplisens nie zawsze ma na stanie każdy typ sondy (na każdą głębokość) ale czas wykonania nie jest duży szczególnie jeśli zamawia się kilka sztuk.
    Poniżej link do Aplisensa:

http://aplisens.pl/produkty/sg.html
    numerek12
    Level 21  
    dzięki za pomocne wpisy
    @CervantesJ.. czy miałbyś czas i ochotę dokończyć dzieło ? w razie zainteresowania napisz na PW
    ja nie mam zielonego pojęcia o elektronice więc nawet nie próbuję :)
    nad rozwiązaniem bezpośrednim tez myślałem ale nie wiem jak to będzie z tymi prądami w ściekach/wodzie
    czy to nie będzie oddziaływało na jakieś inne urządzenia ?

@asher te sony wyglądają ciekawie
    napiszę do nich i zapytam o cenę
    Anonymous
    Anonymous  
    numerek12
    Level 21  
    po poprzednim projekcie został mi LOGO!
    niestety na 230 ale to chyba nie ma znaczenia przy wejściach ?
    w razie czego można zakupić telmatik czy inne w podobnej cenie - tylko ile to kosztuje taka sonda -jak ktoś wie to proszę podać bo zanim dostanę info to kilka dni minie -więc po co sie pchać w rozwiązanie jeśli będzie drogie ...
    skoro te poprzednie jest równie dobre
    Anonymous
    Anonymous  
    CervantesJ.
    Level 17  
    W swojej pracy wykorzystuję sondy hydrostatyczne Aplisens z tym że do wody czystej. Cena takiej sondy to mniej więcej 1000zł.
    Sterownik Moeller Easy to koszt minimum 500zł + kabelek do programowania 300zł. Koszty spore - zależy jak firma bogata - numerek12 pracujesz w PWIK ?
    Co do mojej propozycji to mógłbym posiedzieć trochę nad schematem.
    numerek12
    Level 21  
    nie nie pracuję w PWIK
    to dla mnie .. jestem na etapie kończenia oczyszczalni ścieków (swojej) i niestety koszty są dla mnie ważne
    sonda -koszt 1000 zł -sorry ale odpada nie stać mnie na to
    Anonymous
    Anonymous  
    CervantesJ.
    Level 17  
    Skoro kolega potrzebuje 5 poziomów to 500zł za "tzw. gruszki - pływaki" + 100zł na lampki - też bym to odrzucił.
    Urządzenie zaproponowane przeze mnie to max 70zł tylko trzeba posiedzieć i zaprojektować płyteczkę do konkretnej obudowy i będzie śmigać.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    numerek12
    Level 21  
    pływaki z samej zasady działania nie nadają się
    dlatego że jest bardzo duży błąd pomiaru zależy kiedy kuleczka opadnie na styki
    każde 1 cm róznicy poziomu to 45 L cieczy a to już jest zasadnicza róznica jesli chodzi o dozowanie chemikaliów do obróbki

jak pisałem poprzednio układ na sondach (prętach) z nierdzewki pracuje na wielu oczyszczalniach tego typu i zdaje egzamin
    tyle że w wielkich zakładach są układy metalchem'u a to jak wiadomo bardzo drogie
    e-czujniki.pl
    Level 12  
    Jak ktoś już wyżej zaproponował czujnik ultradźwiękowy (koszt ok 1000PLN na taki zasięg) z wyjściem analogowym - niestety trzeba też gdzieś ten sygnał obrobić, więc do tego dołożyć musiałbyś sterownik z wejściem analogowym i tu już cena rośnie.

Możesz też na każdym z 5 poziomów zastosować czujniki pojemnościowe z regulacją czułości działające przez ścianki zbiornika(piszesz że są z z tworzywa więc OK) Cena każdego z takich czujników to ok 150-300PLN (Sels-IFM) - zaleta taka, że pod wyjścia tranzystorowe tych czujników podpinasz przekaźniki, przez nie lampki i masz swój układ który chciałeś uzyskać.

Ktoś wyżej proponował jakiś pływak i 230V - uświadomię może Pomysłodawcę - ścieki=metan , metan+przeskok iskry elektrycznej = bum!!!

Nie jest powiedziane, że stężenie metanu będzie na tyle duże, że dojdzie do wybuchu, ale ja przy swoim domu bym nie ryzykował z taką bombą.
    Jeśli chcesz stosować jakieś rozwiązanie wewnątrz zbiornika to tylko coś z dopuszczeniem do stref wybuchowych (ATEX) - chyba że masz 100% pewność, że matan się nie wytworzy.
    wac7
    Level 11  
    zastkowski wrote:
    LOGO na 230V nie ma wejścia analogowego a na 24V ma nie pamiętam czy na 4-20mA czy 0-10V bo taką sondę musisz zamówić.Ceny nie znam ale na pewno to dobre rozwiązanie.Sam jestem elektrykiem i daję radę.Mam jakiś stary numer tel. do Aplisens 022 8140 777

Odgrzewam kotleta ;) Chciałbym przy użyciu sterownika LOGO! stworzyć układ sterujący pracą pompy. Układ w zasadzie już istnieje na sterowniku GE Fanuc ale chcę zrezygnować z niego ponieważ nie czaję sposobu jego programowania, a zdaje się, że jego program się wyłożył.
    W zbiorniku znajduje się sonda Aplisens SG-25 mierząca poziom wody. W komorze pompy znajduje się druga chroniąca ją przed suchobiegiem.
    1. Mam pytanie tylko czy aby podłączyć tą sondę do LOGO! należy spełnić jakieś specjalne warunki. Zastanawiam się nad tym dlatego, że sonda ma tylko dwa przewody które służą zarówno jako źródło jej zasilania jak i pomiaru.
    2. Czy LOGO! umożliwi zliczanie całkowitego czasu pracy pompy? Mam na myśli czas od założenia sterownika z pominięciem przestojów. Tak jak ODO w liczniku rowerowym ;)
    3. Czy LOGO! umożliwia kreowanie menu użytkownika w taki sposób aby nie miał on dostępu do całych zasobów programu? Miałby on tylko móc zmieniać nastawy sondy wejściowej i np. przewijać widok menu żeby spisać czas pracy pompy.
    Przymierzam się do zakupu zestawu startowego LOGO! i wyszkolenia się na nim. Ze sterownikiem tym miałem styczność na warsztatach szkolnych z 10 lat temu i bardzo mi się podobała jego łatwość obsługi.
    Robiot
    Level 13  
    e-czujniki.pl wrote:
    Jak ktoś już wyżej zaproponował czujnik ultradźwiękowy (koszt ok 1000PLN na taki zasięg) z wyjściem analogowym - niestety trzeba też gdzieś ten sygnał obrobić, więc do tego dołożyć musiałbyś sterownik z wejściem analogowym i tu już cena rośnie.

Jeżeli by ustawić wyjście 0-10V to nie trzeba sterownika a jedynie sprawnego elektronika który zaprojektuje i wykona układ np na diodach zenera aby przy odpowiedniej wartości napięcia zapalały się odpowiednie diody. Swoją drogą najtańszy sterownik na jaki się natknąłem z wejściem analogowym to ZELIO i chyba za 600zł jeśli dobrze pamiętam

Po za tym to pomysł z czujnikami pojemnościowymi montowanymi od zewnątrz zbiornika jest wg mnie najbardziej rozsądnym. Nie ingerujemy instalacją wewnątrz zbiornika a i serwis takiego wskaźnika poziomu będzie najprostszy ponieważ budujemy układ z powszechnie dostępnych elementów i nawet jak coś się spali i pierwotnie dobrane czujniki nie będą dostępne to można je zastąpić jakimikolwiek innymi.
    Brakuje tylko danych jaka jest grubość ścianki - pojemnościowe czujniki mają zasięg od 2 do nawet 70mm (cena rośnie wraz z zasięgiem)
    http://www.ifm.com/ifmpl/web/pmain/010_020_030.html
    A pytać o ceny z rabatem polecam tu: www.24volt.pl
    wac7
    Level 11  
    Wydaje mi się, że cztery lata temu kolega już rozwiązał jakoś swój problem ;) za to mój jest w toku ;)