Chciałem się zapytac, jak zmostkowac moc z dwóch kanałów na jeden głośnik?. Moze pytanie banalne, ale nie chce nic "zepsuc" a w tych tematach jestem zielony.
Jezeli wzmacniacz na to pozwala to mozesz zmostkowac. Mostkuje sie prosto - laczy sie "plusy"
kanalow z glosnikiem . Ale jest warunek : wzmacniacz musi miec mozliwosc pracy w ukladzie mostka. Jezeli nie wiesz albo nie ma takiej mozliwosci to nie kombinuj.
Pozdrawiam
kolego garbikoo1 coś nie tak opisujesz mostkowanie wzmacniacza mostkuje się wzmacniacz w ten sposób że na 1 wejście wzmacniacza podaje się sygnał normalny a n 2 wejście odwrócony o 180' czyli w przeciw fazie a głośnik podłącza się pod wyjścia czyli 1 przewód głośnika pod 1 wyjście a 2 przewód pod 2 wyjście ale zgoda nie każdy wzmacniacz da się zmstkować
Wlasnie dlatego pisze - bo gdy masz do tego wzmacniacz przystosowany to juz w srodku jest uklad ktory robi to co opisujesz. I jezeli jest wzacniacz do tego przystosowany to mozna go zmostkowac.
Puki co nic nie wiemy na temat wzmacniacza czy jest to jakis fabryczny czy samorobka.
Pozdrawiam
To jest prosty wzmacniacz od głośników komputerowych, dlatego pytam bo kupiłem głosnik 70w 4ohm i słabo go ciagnie pod jednym kanałem. Głośnik jest jak najbardziej ok, bo pod wzmacniaczem od kina domowego gra jak na ta wielkosc całkiem przyzwoice. Spróbowałem po prostu podłaczyc kable obu kanałów pod jeden głosnik i daje tak samo jak na jednym....