logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Polar CZ 200 - gorący agregat, zimna chłodnica, słabe chłodzenie

krokodylek88 25 Sie 2008 16:10 5353 3
REKLAMA
  • #1 5473186
    krokodylek88
    Poziom 2  
    Witam,

Mam następujący problem z ww lodówką:
    W pewnym momencie moc chłodzenia drastycznie spadła, praktycznie rzecz biorąc zaczęła się powoli rozmrażać. Agregat pracuje, włącza się regularnie co kilkanaście minut, jednak towarzyszą temu dziwne zjawiska (w całym mieszkaniu na chwilę przygasa światło - lodówkę mam od kilku lat, nigdy nic takiego się nie działo). Po odsunięciu lodówki okazuje się że agregat jest gorący, a chłodnica (przepraszam za ignorancję, jeżeli ten element nosi inną nazwę) zimna...
    Byłbym wdzięczny gdyby ktoś z Was mógł mi powiedzieć co też się z tą lodówką dzieje...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5473771
    Muzgar
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    ta "chłodnica" to jest skraplacz. Podaj jeszcze model sprężarki. Jak sprężarka chodzi, a skraplacz nie jest ciepły to może nastąpił gdzieś wyciek gazu. Ale sprawdź jeszcze czy sprężarka na pewno chodzi czy tylko próbuje ruszyć i wybija przekaźnik.
  • REKLAMA
  • #3 5474275
    krokodylek88
    Poziom 2  
    Na obudowie sprężarki znajdują się następujące informacje:
    TL5F 102G
    LBP LST/HST R134a
    4501

Po odczekaniu i ostygnięciu historia się powtarza... Wygląda to mniej więcej tak:
    -włączam
    -przez ok. sekundę słychać coś w rodzaju "rzężenia", coś jakby próbowała ruszyć...
    -wszystko ucicha
    Po kolejnym włączeniu "za raz" nic się nie dzieje, dopiero po odczekaniu ok. minutę i włączeniu wszystko się powtarza.

Dodam, że została rozmrożona całkowicie (żeby zweryfikować czy chłodzi cokolwiek) i okazuje się, że ani trochę.
  • #4 5474310
    Muzgar
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    to na pewno masz uszkodzoną sprężarkę.
REKLAMA