logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kabelki - starsza kuchenka gaz.-elek. Amica

marbej 26 Sie 2008 18:25 16091 6
REKLAMA
  • #1 5477118
    marbej
    Poziom 2  
    Witam,

Nie jestem specjalistą od AGD i dlatego tutaj zwracam się o pomoc.

Posiadam starszą kuchenkę gazowo-elektryczną Amica Comfort (nie znam dokładniejszej nazwy - kuchenka poniżej na zdjęciu)

Część gazowa jak i piekarnik jest nieużywana (nie mam gazu w mieszkaniu). Po czterech latach użytkowania zrobiłem mały remont w kuchni i przesunąłem kuchenkę metr w bok. Po włączeniu kuchanki wywaliło mi korki.

Kuchenka od tyłu wygląda tak jak na poniższym zdjęciu (jest to jej prawy dolny róg):

Zastanawia mnie ten do niczego nie podpięty brązowy kabelek, który na zdjęciu zaznaczyłem strzałką. Czy ja go mam gdzieś podpiąć (gdzie?) czy on już był tak luzem, tylko w skutek przesunięcia kuchenki dotknął jej i spowodował zwarcie?

Proszę poradźcie co ma zrobić z tym brązowym kabelkiem, aby moja kuchnia znów zaczęła grzać. Głodny jestem ;)

--
    Pozdrawiam,
    Marcin

]Link[/url]
  • REKLAMA
  • #2 5477170
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    Odkręć najpierw niebieski, a potem: brązowy - styk(śrubka) nr 1, a niebieski - styk nr 4
  • REKLAMA
  • #3 5477216
    marbej
    Poziom 2  
    nares napisał:
    Odkręć najpierw niebieski, a potem: brązowy - styk(śrubka) nr 1, a niebieski - styk nr 4

Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź.

Czyli mam doprowadzić do takiego ułożenia, tak:

Brązowy śrubka nr1
    Niebieski śrubka nr4
    Zielono-Żółty śrubka nr6

Połączenie śrubki nr2 ze śrubką nr3 mam zostawić tak?

PS: nie chcę korzystać z piekarnika. Interesują mnie tylko na górze te dwie płyty elektryczne.

--
    pozdrawiam,
    Marcin
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5477319
    nares
    Specjalista AGD
    Zrób tak jak na ostatnim foto - mostek z 2 na 3 zostaw.
  • REKLAMA
  • #5 5477407
    marbej
    Poziom 2  
    nares napisał:
    Zrób tak jak na ostatnim foto - mostek z 2 na 3 zostaw.

Poszedłem na żywioł ;) i nie czekając na odpowiedź zrobiłem jak napisałeś w pierwszym poście. Skutek? Idę grzać obiad :) Kuchenka działa jak nówka sztuka :D

Ogromne dzięki za pomoc!!!!

PS: zżera mnie jednak ciekawość i muszę zapytać. Czy trzeba było wykręcać niebieski i w jego miejsce brązowy, zamiast brązowy od razu w czwarty styk, a niebieski zostawić tam gdzie jest? Przedtem jak i teraz pokrętła włączają odpowiednie palniki - te same, właściwe.

Rozumiem, że kabelek żółto niebieski to piekarnik :)

--
    Pozdrawiam,
    Marcin
  • Pomocny post
    #6 5477428
    nares
    Specjalista AGD
    Żółto zielony to ochronny, inaczej uziemienie. Reszta ma być tak jak Ojciec Elektryk przykazał :D
  • #7 5477533
    marbej
    Poziom 2  
    nares napisał:
    Żółto zielony

No dokładnie :) żółto-zielony. Przepraszam za pomyłkę.

Raz jeszcze dziękuję Ojcze Elektryku :D

--
    Pozdrawiam
    Marcin

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia przewodów w starszej kuchence gazowo-elektrycznej Amica Comfort, której część gazowa i piekarnik nie są używane. Po przesunięciu urządzenia wywołało to zwarcie i wyłączenie zabezpieczeń. Problemem był luźny brązowy kabel, który po przesunięciu dotknął obudowy. Zalecane podłączenie przewodów to: brązowy kabel do styku nr 1, niebieski do styku nr 4, a zielono-żółty (uziemienie) do styku nr 6. Mostek łączący styki nr 2 i 3 należy pozostawić. Takie połączenie umożliwia prawidłowe działanie dwóch elektrycznych pól grzewczych bez korzystania z piekarnika. Żółto-zielony przewód pełni funkcję ochronnego uziemienia. Po poprawnym podłączeniu kuchenka działa prawidłowo, a pokrętła sterują odpowiednimi polami grzewczymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA