logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw 2x15+2x18. Czym napędzać kolumny? Praca na powietrzu i wewnątrz.

Zimski 17 Gru 2006 18:57 1902 15
REKLAMA
  • #1 3341912
    Zimski
    Poziom 11  
    Witajcie !
    Jestem zainteresowany zakupem nagłośnienia i mam pewien problem.Interesują mnie zestawy złożone z dwóch kolumn szerokopasmowych 2x15'' i dwóch subbasów 2x18''.Najbardziej interesują mnie firmy takie jak Peavey z serią UL i Wharfedale z serią LX.Oprócz tego bardzo proszę o rade czym ewentualnie napędzać takie kolumny.Zestaw ma pracować zarówno na powietrzu , jak i w zamkniętych pomieszczeniach.Bardzo liczę na pomoc w rozwiązaniu mojego problemu i pomocy w dobrym wyborze.
  • REKLAMA
  • #2 3342380
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Polecał bym ci SRX JBL tam maja faje 2x15 topy i 2x18 bas. Maja tez wzmacnaicze pod to. Na takim zestawie spokojnie przy 2topach i 2basach na strone naglasniasz male sceny... Oraz duze pomieszczenia.

JBL zastosowal bardzo zaawansowane przetworniki w tych kolumnach. Wiec w razie awarii tylko serwis. Ale te kolumny pracuja w clubach i plenerach od ladnych paru lat i nikt jeszcze z nimi nie mial problemu..
  • #3 3343724
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Hi,
    jesli i tak masz suby to po co chcesz topy na 2x15" ?. O wiele lepszym rozwiazaniem (brzmieniowo) jest zastosowanie topu 2x12". Koncowki mocy mozesz dobrac jesli bedziesz wiedzial jaka moc maja Twoje kolumny. Dwie koncowki mocy plus crossover to oczywiscie podstawa.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #4 3343759
    Zimski
    Poziom 11  
    Witam !
    A co do tych dwóch firm,to który zestaw wybralibyście i czym najlepiej to napędzać ?
  • #5 3344060
    aca
    Poziom 30  
    Hi,
    musze powiedziec ze ogolnie zestawy 2x15" nie sa za bardzo "szczesliwym" wyborem i takich nie polecam. Co do Peavey-a to sam posiadam ostatnie Hi-Sys RX1 i 2 i jestem z nich bardzo zadowolony. O tych innych nie moge nic powiedziec bo na takowych nie pracowalem. Co do koncowek mocy to zakladajac ze zestawy maja po 700W/ 4 Ohm to koncowka na topy powinna miec jakies 800 lepiej 900W na kanal. Co do koncowki na suby to w zaleznosci jaka moc suby maja plus 200-400 W zapasu. Jesli chodzi o firmy to trzeba by wiedziec ile chcesz wydac na takowe. I oczywiscie crossover do tego.
    Pozdrowienia.
  • #6 3344198
    matel001
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    aca napisał:
    Hi,
    musze powiedziec ze ogolnie zestawy 2x15" nie sa za bardzo "szczesliwym" wyborem

A dlaczego na środkogórki głośniki 15cali się nadają wiadomo zę do basu trzeba conajmiej 18cali. A 12cali no cóz jak dla mnie to troche za mało.

aca napisał:

zakladajac ze zestawy maja po 700W/ 4 Ohm to koncowka na topy powinna miec jakies 800 lepiej 900W

Przecież jak środkogórki mają po 700wat, a Ty do nich podłączysz 900W to je spalisz. (chyba że Ci chodzi o to że ta końcówka powinna mieć te 900W przy 8om)

Zimski napisał:

czym ewentualnie napędzać takie kolumny

Ja oczywiście polecam końcówki ADS . Chodzi mi o serie PLX (pod suby np. PLX 2400). Ze środkogórkami wychodzi na to że pasuje do nich LX 1400, bo ten PLX ma za dużą moc i by je upalił. A jak nie ADS to Elmuz, a z zagraniczych producentów to JLS. Jwestia dobrania mocy
  • #7 3344632
    aca
    Poziom 30  
    Hi,
    dlaczego nie 15" glosniki ? - a to z prostego wzgledu - slaby srodek. mniej basu niz z zestawu top+bas, wielka obudowa..... Taki zestaw to jest kompromis miedzy zestawem typu top+sub i sam top jesli nie ma wiecej pieniedzy na rozbudowany zestaw. Standardem jest 2x12" plus sub (suby).
    => "Przecież jak środkogórki mają po 700wat, a Ty do nich podłączysz 900W to je spalisz." - nie . Dlaczego mialo by sie to stac ?. Ja pracuje zawsze tak i jeszcze nigdy nic nie padlo. Przeciez koncowka mocy nie musi rzezic prostokatem. To jest blad poczatkujacych ze biora za slaba koncowke i potem niszcza kolumny.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #8 3344680
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    aca :arrow: Czesto sie stosuje 15stki na topy. tylko potrzeba niezlych driverow do tego. POzatym jak napisales jest to rozwiazanie miedzy top+sub a samym topem.

Ale to sie sprawdzi w malych naglosnieniach. Tutaj jest wiekszy zestaw. Tutaj jest 2x15+2x18 na strone. Tak przynajmniej zrozumialem.

Takie zestawy juz sa projektowane odpowiednio i nei maja dziury w pasmie. Czesto do 15stek jest stosowany koaksjalny driver ktory wydaje od 300hz dzwiek wiec w zasadzie nawet 18stka wyrobi przynim.

Stosujac takie rozwiazanie napewno pogorszy sie ergonomie pod wzgledem calego zestawu ale jak bedize male naglosnienie to topy na 2x15 wyrobia jakos basem a 2x12 moga juz nie starczyc.

Popieram cie z tym wzmacniaczem. Zawsze za duza koncowka okrojona do jakiejs mocy bedzie lepiej dzialac niz mala a wyzylowana. Pozatym przy takim zestawie stosuje sie limitery wiec mozna wepchac w kolumny wiecej mocy niz podaje producent.

Zimski :arrow: czemu koneicznie to co podales. Naprawde ja bym sobie dal spokoj i wybral cos z POLaudio (patriotyzm) albo JBLSRX.

taki duzy zestaw to jak kupisz u nich to pomoga ci doradza dadza posluchac. Wiem bo bylem kiedys z jednym gosciem i on kupowal sporo sprzetu wiec mialem okazje posluchac...

Ja bym bral 2xSRX725+SRX728S na strone. Slyszalem taki zestaw w akcji. Bardzo glosno i czysto gral. I pracowal ok 16 godz w deszczu i wyszedl calo..
  • #9 3345884
    Zimski
    Poziom 11  
    Cześć !
    Młody_Elektronik(Pozwolisz że z dużej litery)Dlaczego taki producent?Z prostej, prozaicznej przyczyny.Ze względów finansowych.Taki set złożony z dwóch kolumn szerokopasmowych i dwóch subbasów Wharfedale-a, można wyciągnąć już za 8 koła, a za JBL-a trochę więcej.Znajomy z jednego ze sklepów mówi o tych paczkach, że są rewelacyjne, jak za tą kase.Ale chciałem się upenić co mają do powiedzenia fachowcy na tym forum, stąd ten temat.Poza ty że JBL-e są dobre, to się niczego nie dowiedziałem o kolumnach marki Wharfedale (o Peavey-ach,coś nieco wiem) dlatego prosiłbym o jeszcze jakieś recenzje.
  • #10 3346630
    aca
    Poziom 30  
    Hi,
    ==> mlody elektronik - powoli. My rozmawiamy tu na forum elektroda. Wiem ze jest pare zestawow w ukladzie 2x15", ktore dobrze chodza np. ten SRX 725 czy pare innych ( nie jest ich jednak duzo), ale to jest top , ktory kosztuje juz prawie 7-8 k zl ( za sztuke ! ). I watpie zeby ktos kto zna sie na zeczy i ma tyle pieniedzy na taki sprzet pytal o to na tym forum. A cala reszta sprzetu z "dolnej polki" ( czyli jakies 1,5-2 k zl za kolumne ) gra w ukladzie 2x15" raczej niespecjalnie.
    Pozdrowienia.
  • #11 3347659
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Masz racje. Przesadzielm bo cena tego zestawu co ja podalem to ok 70kzl ze wmzacniaczami. Ale poprosu nie bylo podanej ceny... polecilem to co mi sie bardzo podobal pod wzgledem moc/waga/jakoscdzwieku.

Z tego po podales obie firmy slyszalem. LAdnie wygladaja (bardziej profesjonalnie) peaveye UL215H ale w/g mnie Wharfedale lepiej graja. Niestety niemialem okazji slyszec tych kolumn podpartymi subami.
    Wharfedale graly w miare czysto. A peaveye cso dziwnie szelescily. NIE podoba mi sie dzwiek z tego drivera. Jedak peveye dalej niosly.
    Trzeba teraz podjac decyzje czy potrzba ladniejszego dzwieku czy lepszego przenoszenia...
    Co do awaryjnosci to nie slyszalem nic o Wharfedalach ale o peaveyach slyszalem duzo niedobrego. POpierwsze nie do dostania glosniki ktore siedza w nich. PO drugie slyszalem takei cudne info ze gosciu jak mial 16sztuk przy naglasnianiu pobliskiej muszli koncertowej 14sztuk uszkodzil...

W takim razie jak planujesz przeznaczyc ok 8tys zl nie oplaca ci sie zrobic czegos na wlasna reke. Jak znajdziesz dobrego stolarza, tapicera, slusarza tote kolumny beda wygladac jak firmowe. MOzesz tez sam zrobic.

Za tą kwote aby uzyskac najlepsze naglosnienie to polecal bym 2x12 w tubie plus 2cale driver. Jakies dobre glosniki i bedize top ok 900W i efektywnosci 109dB (nie uzyskasz tego tanimi toapami firmowymi) sub mozna zrobic na storne po dwa suby na 2ch 18stkach jakis selenium czy emi omega badz beyma 18lx60.
    Za ta kwote mozna poszalec..
  • #12 3351142
    Zimski
    Poziom 11  
    Witajcie !
    mlody_elektronik: Powiedz mi, kto będzie chciał grać na "ręcznych robótkach"? A poza tym wykonanie własnym sumptem dobrego nagłośnienia, jest czasochłonne i może to za dobrze nie wyjść, jak się nie ma doświadczenia.
  • REKLAMA
  • #13 3351844
    matel001
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Zimski napisał:
    Powiedz mi, kto będzie chciał grać na "ręcznych robótkach"?

A czemu nie jak nagłośnienie jest dobrze zrobione? Fakt że jest to czasochłonne, ale bardziej się opłaca, a poza tym masz satysfakcje:D
  • #14 3354763
    Zimski
    Poziom 11  
    matel001 Powiedz mi, co mam pisać w riderach, jeśli moje nagłośnienie będzie ''made in garage''?
  • #15 3356189
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Wiesz. Jak zrobisz samemu naglosnienie. To mozesz zawsze pisac.

"Amerykanskie Nagłosnienie firmy Eminence."
    Ludzie leca na takie glupoty. Amerykonskie to cuuuss.

A jak napiszesz mam sprzet Wharfedal. To ludziom to nic nie da. Bo wiekszosc ludzi ktorzy cie biora nie znaja sie na tym bo jak byli by bardziej obeznani w temacie to by sami sie wzieli...
  • #16 3357609
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Box Electronics ma w swojej ofercie kolumny 2x15" + Driver 1" lub 2" nie pamiętam. Są one wykonane na 2xCelestion Truvox 1225 , są to dobre głośniki sam posiadam je i jestem z nich zadowolony ;) A co do subbasów to może 2xSigma Pro 18" one maja niezły wykop , ale raczej takich paczek nie dostaniesz gotowych tylko musiałbyś je poskładać ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru nagłośnienia składającego się z dwóch kolumn szerokopasmowych 2x15" oraz dwóch subbasów 2x18", z uwzględnieniem pracy zarówno na powietrzu, jak i w pomieszczeniach zamkniętych. Użytkownicy wskazują, że zestawy 2x15" nie są optymalnym rozwiązaniem ze względu na kompromis w brzmieniu i dużą obudowę, a standardem w nagłośnieniu jest konfiguracja 2x12" plus subwoofer. Wzmacniacze mocy powinny mieć moc nieco wyższą niż nominalna moc kolumn (np. 800-900W na kanał dla topów 700W/4Ω) z zastosowaniem crossovera i limiterów dla ochrony sprzętu. Polecane marki to Peavey (seria UL, Hi-Sys RX1 i RX2), Wharfedale (seria LX), JBL (seria SRX), ADS (seria PLX), Elmuz oraz JLS. JBL SRX 725 jest uznawany za wysokiej klasy, ale drogi sprzęt, natomiast Wharfedale oferuje dobre brzmienie w przystępnej cenie około 8000 zł za zestaw. Peavey ma mieszane opinie dotyczące trwałości i dostępności części. Wzmacniacze ADS PLX 2400 rekomendowane są pod subwoofery, a LX 1400 pod kolumny szerokopasmowe. Alternatywnie można rozważyć samodzielne budowy kolumn z głośnikami Celestion Truvox 1225 i subbasami Sigma Pro 18", co jednak wymaga doświadczenia i czasu. W dyskusji podkreślono, że moc wzmacniacza powinna być większa niż nominalna moc kolumn, aby uniknąć ich uszkodzenia i zapewnić lepszą jakość dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA