logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST3320620A 3.AAE -spalona elektronika- odzysk danych

risker 01 Wrz 2008 18:25 4804 10
REKLAMA
  • #1 5496873
    risker
    Poziom 2  
    Witam,
    Chciałbym jak najniższym kosztem odzyskać dane z mojego uszkodzonego Seagate'a. Oto jego parametry:

Seagate Barracuda 7200.10
    Pojemność: 320 GB
    S/N: 6QF0CZ12
    Model: ST3320620A
    P/N 9BJ04G - 305
    Firmware: 3.AAE
    Data Code: 07361
    Site Code: SU
    Product of China

Uszkodzenie nastąpiło wskutek odwrotnego podłączenia zasilania i jeżeli nic więcej to spalił się tylko element widoczny na zdjęciu. Jednak nie jestem pewien czy jest sens to lutować i czy byłbym w stanie znaleźć i kupić gdzieś ten element.

Z tego co wiem zostają mi dwie opcje.

Znaleźć identyczny dysk lub pójść do jakiejś firmy odzyskującej dane. Bardziej oczywiście skłaniałbym się ku kupieniu identycznego dysku i przemianie elektroniki min. ze względu na finanse. Problem jest tylko taki, że w tej chwili w sklepach nie sprzedają już tego dysku z firmwarem 3.AAE a 3.AAF. Czy mimo to udałoby mi się z takim firmwarem odzyskać dane? Czy ważne są też może inne parametry, nie tylko firmware? Może znacie jeszcze jakiś alternatywny sposób?
    Bardzo Was proszę o pomoc, na dysku jest wiele istotnych dla mnie danych. Z góry dziękuję.

Zdjęcia:
  • REKLAMA
  • #2 5496887
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5496970
    risker
    Poziom 2  
    Poważnie? Nic się nie zepsuje? Nie ma ryzyka utraty danych?
  • REKLAMA
  • #5 5497038
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 5497146
    risker
    Poziom 2  
    Mam taki zasilacz zewnętrzny zakończony molexem. Po ciemku podłączałem dysk do niestety podłączonego do prądu zasilacza i przytknąłem wtyczkę odwrotnie do gniazda, to wystarczyło.

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

Zrobiłem właśnie tak jak mi powiedzieliście.
    Dane właśnie w tym momencie kopiują się na bezpieczny dysk.
    Ogromnie Wam dziękuję!
  • #7 5497856
    tkosio
    Poziom 10  
    Miałem podobną sytuacje. Mam dysk 250GB Barracuda Seagate. Podłaczyłem w dysku odwrotnie napiecie. Pojawił sie smród i odłaczyłem. Przełożyłem do innego komputera i nic nawet zasilacz w komputerze nie chce sie uruchomic.
    W odróżnienu od kolegi w moim dysku elektronika na pierwszy rzut oka wygląda OK.
    Dysk mam na gwarancji. Czy mozna go naprawić?
  • REKLAMA
  • #8 5497888
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5498417
    tkosio
    Poziom 10  
    Ok.
    Tylko jak bede probował sie bawic przy dysku strace gwarancje. Czy mozna oddac dysk naprawy? Czy naprawia sie dyski?
  • #10 5498492
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Wylutował kolega transila a więc po gwarancji.
  • #11 5504727
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Nawet przed wylutowaniem było po gwarancji !!! (przecież został spalony Transli nie z powodu wady fabrycznej lub wadliwego działania.

Podsumowanie tematu

✨ Uszkodzenie dysku Seagate Barracuda 7200.10 model ST3320620A z firmware 3.AAE nastąpiło wskutek odwrotnego podłączenia zasilania, co spowodowało spalenie elementu elektronicznego – transila. Po wylutowaniu uszkodzonego transila dysk powinien wznowić pracę, jednak będzie działał bez zabezpieczenia przeciwprzepięciowego. Wymiana elektroniki na identyczny model z innym firmware (np. 3.AAF) budzi wątpliwości co do kompatybilności i skuteczności odzysku danych, gdyż ważne są nie tylko parametry firmware, ale także inne cechy płyty elektroniki. Próba samodzielnej naprawy dysku powoduje utratę gwarancji, a serwisy naprawcze dysków twardych są rzadkością. W przypadku uszkodzenia transila, które nie wynika z wady fabrycznej, gwarancja jest zazwyczaj nieważna. Użytkownik potwierdził skuteczność metody wylutowania transila, gdyż dane zostały pomyślnie skopiowane na inny nośnik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA