logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Za słaba wydajnośc komputera - sprzęt z wysokiej półki

dunajal 03 Wrz 2008 22:02 3486 17
  • #1 5503875
    dunajal
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Posiadam komputer:

AMD Athlon 64 X2 6000+
    Gigabyte GA-MA78G-DS3H
    Gigabyte GeForce 9600 GT SilentPipe 512MB DDR3 PCI-E BOX
    Geil DDR2 PC6400 2x2048MB BLACK DRAGON 800MHZ CL5
    Dysk segata barakuda 500GB
    Zasilacz Firmy FEVER 400W
    MONITOR CTR 17" LG FLATRON

Chłodzenie 2X120 (przód i tył obudowy) + box'owy na procku

Wszystko spakowane w obudowę ShINOBI

Mój problem jest że w grach(nfs prostreet, assassin's, COD4) nie mogę grać na pełnych wymaganiach ponieważ gry po prostu mi się zacinają :( , a nie jeden z moich kolegów bez problemu gra sobie w cod4 na full wymaganiach ze słabszym sprzętem

Czym to możę być spowodowane ? Czy zasilacz jest za słaby i komputer nie wykorzystuje w pełni swojej mocy ? Czy może coś innego typu słaba płyta głowna , a oze przez monitor
  • #2 5503927
    PowerSW
    Poziom 13  
    Zasilacz troche słaby :)
  • #3 5503928
    djasek
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    Zasilacz do tej konfiguracji to raczej kiepski :/ jeszcze żeby był to markowy zasilacz to jest inna kwestia , niestety z tym co masz niewiele da się zrobić.
    Polecam jakiegoś chieftec'a około 450W , koszt około 200 zł

Monitor tu nie ma żadnego znaczenia , to tylko urządzenie do wyświetlania obrazu ...
  • #4 5504005
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Zasilacz nie ma wpłwu na wydajnosc komputera - to jakies bzdury. Pewnie nie zainstalowales poprawnie sterownikow lub masz zaciagniety jakis hamulec reczny.
  • #5 5504046
    PowerSW
    Poziom 13  
    Platon masz racje ale sam pomyśl taki sprzęt a zasilacz za 40 zł z allegro, ja mam 512 DDR, Athlon'a 1.7Ghz i 64 Mb grafike i mam 350W z Chiftec'a :)

Ps. Równie dobrze może być wina systemu, może ma Linux'a, może komputer jest źle poskładany, przecież on nic nie napisał konkretnego poza tym że wzioł takie fajne części i wepchał je do obudowy :)

Rada taka sprawdzić sterowniki, temperatury w kompie (przecież ktoś mógł zapomnieć o paście między prockiem a radiatorem) no i napięcia i wymienić ten zasilacz bo może w przyszłości uwalić kompa :) Pewnie nie ma on nawet zabezpieczeń przed przepięciami, jak zobaczyłem cenę na allegro to zwątpiłem i od razu postawiłem na zasilacz.
  • #6 5504091
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Niedomaganie zasilacza objawia się zwieszaniem systemu a nie jego spowalnianiem... Ja obarczałbym winą sterowniki, złym skonfigurowaniem i ustawieniem parametrów i bajerów w karcie grafiki i biosie płyty głównej. Pozatym to że inni grają na max detalach to wcale nie oznacza że grają na max jakości tych detali... Antyasling ( czy jak to się pisze ) zżera naprawdę dużo mocy obliczeniowej karty a przy dużych rozdzielczościach wpływ jego działania nie jest aż tak widoczny natomiast bardzo moco żerny...

U mnie w laptopie jak ustawię "oszczędzanie energii" czyli komp chodzi na pół gwizdka, grafika w grach chodzi zdecydowanie lepiej i nikt nie wie dlaczego tak jest. Prawdopodobnie system wyłącza funkcje np. karty graficznej które odpowiadają za jakość grafiki a których ja nie widzę...

Możesz mieć włączone funkcje karty których koledzy nawet nie mają i ani ich karta ani procesor nie musi się męczyć przy obliczaniu bo ich poprostu nie mają wyświetlanych...
  • #7 5504098
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Wg mnie athlon teraz niestety to nie jest dobra podstawa dla komputera ukierunkowanego na gry w najwyzszych detalach:
    http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3443-7
    amd znacznie odstaje praktycznie w kazdej grze :(
    Sam zastanawialem sie nad modernizacja komputera na taki procesor(obecnie mam athlona x2 3800 podkreconego do 2400Mhz na s.939 ) nawet na probe wzialem takiego athlona x2 6000 + asusa m2n sli deluxe + 2 Gb ram ocz platinium i niestety przezylem wielkie rozczarowanie -oprocz troche szybszego podsystemu pamieci to wydajnosc procesora byla wieksza o wartosc wynikajaca z wiekszego taktowania (ok 20%), czyli jak bym podkrecil bardziej swojego 3800 do taktowania 6000 uzyskalbym zblizone rezultaty - slabiutko jak na 3 letnia roznice technologii :( .Tak ze z amd sie wyleczylem i zdecyduje sie prawdopodobnie na E8400
  • #8 5504318
    babski1234
    Poziom 11  
    Wita ja uważam że ten zasilacz nie daje wystarczającej mocy do karty klasy 9600 gt i po prostu ona nie daje z siebie wszystkiego......jeśli masz system vista to dokup troche ramu..vista wymaga w grach wiecej. pozdrawiam
  • #9 5504334
    PowerSW
    Poziom 13  
    :arrow: babski1234 << Kolega ma 2x2GB ramu, nawet na Viste 4 GB wystarczy więc to nie ram :)
    Komputer nie zamula przez zasilacz, raczej przegrzanie albo brak sterowników albo złe skonfigurowanie.
    Fakt, faktem zasilacz i tak prędzej czy później kolega wyminieni ten się wykończy.
    Poprawiłem TONI_2003
  • #10 5504344
    babski1234
    Poziom 11  
    PowerSW<<faktycznie nie zauważyłem tego 2x 2048mb heheh... A mam takie pytanko do założyciela postu...czy gry ci zamulają tak jakby grfika nie wyrabiała czy po prostu grafika sie rozmywa,smuży i przez to zdaje się "zacinać" ??????
  • #11 5504392
    djasek
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    Cytat:
    Za słaba wydajnośc komputera - sprzęt z wysokiej półki

Polemizowałbym nad wysokością tej półki ;)

A tak serio sprawdź wszystkie sterowniki... Jeśli pochodzą od M$ zainstaluj od producenta.
  • #12 5504527
    dunajal
    Poziom 10  
    witam
    No więc totalnym nobem nie jestem :P

Na radiatorzejest pasta(przy procku).

Temperatury w stresie
    Procek
    rdzeń 1 30-34*C
    rdzeń 2 32-34*C

Karta graficzna 70-75*C
    Przy tej karcie u innych w steresie dochodza do 100*C(czytałem na różnych forach)

Chipset 34-38*C

temperatury mierzyłem za pomocą speedFAN

Co do systemu
    windows VISTA ULIMITED SP1
    sterowniki mam orginalne żadnych nowych nie szukałem

Jak zachowuje się gra:
    Podobnie jak bym miał lagi na multiplayer .

Spróbuje poszukać nowych streowników.
    Moze to coś pomoże
  • #13 5504682
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Cytat:
    Wg mnie athlon teraz niestety to nie jest dobra podstawa dla komputera ukierunkowanego na gry w najwyzszych detalach:

3+ GHz A64 w połączeniu z dobrą kartą graficzną nie będzie jej specjalnie ograniczał w wysokich rozdzielczościach na max. detalach. Ograniczanie przez CPU najczęściej widoczne jest właśnie w rozdzielczościach niskich, gdzie taki GTX280 osiąga podobne rezultaty jak GF9600GT. Wydajność tego A64X2 jest porównywalna w grach do 2.6-2.8GHz C2D, chyba nie tak strasznie źle jeśli chodzi o współpracę z 9600GT? Potwór wydajności w końcu to nie jest.
    Ale wracając do tematu - to już kolejny wątek gdzie teoretycznie szybki komputer sprawia problemy, a najczęściej na tym forum właśnie okazuje się, że problemy związane są z A64X2 6000+ czy 6400+ i płytami ASUSa. Inna sprawa, że w tym przypadku mamy płytę GIGABYTE. Jeśli kolega ma czas może na osobnej partycji spróbować zainstalować inny system i pobawić się sterownikami. Niejednokrotnie właśnie w ten sposób można znaleźć najlepsze sterowniki dla tej konfiguracji.
  • #14 5504726
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Dlatego napisałem o wysokich detalach - bo na, a 64 6000
    grac się da ale często trzeba iść na kompromisy aby gry się nie cięły, a jak się w dodatku planuje dodać" trochę" mocy przez podkręcanie to niestety a 64 6000 nie jest najlepszym wyborem.
    Podkręca się raczej słabo.
    Ja określiłbym ten procesor jako minimum do uruchomienia współczesnych gier, a na pewno nie jako sprzęt z "najwyższej polki"...
    Zresztą jest to już konstrukcja lekko zleżała bo obecna na rynku coś kolo 2 lat.
    Poprawiłem TONI_2003
  • #15 5505320
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Tutaj ciekawy artykuł, a przynajmniej jego fragment.
    http://www.tomshardware.com/reviews/cpu-gpu-upgrade,1928-4.html
    Jak mi się zdaje szybszy procesor niewiele by w tej sytuacji zmienił. Kiedyś już to pisałem - to karta ma największy wpływ na wydajność w grach, z drugiej strony by nie blokować wydajności GPU trzeba mieć odpowiednio szybkie CPU. Jako, że zwykły A64X2 5400+ wystarcza by efektywnie wykorzystać moc kart pokroju HD4850 nie sądzę by A64X2 6000+ ograniczał znacznie słabszą karę GF9600GT!
  • #17 5506529
    dunajal
    Poziom 10  
    Witam.
    Narazie pozostaje mi tylko kupić nowy zasilacz (nie ze wzgledów wydajnościowych, ale bezpieczeństwa)...

O jakiej mocy mi radzicie 400W czy 500W , chcem również aby zasilacz miał możliwość odpinania kabli (tak jak to jest w Taganie )

Czekam na odpowiedź
  • #18 5506554
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Zasilacz 450W wystarczy w zupełności. Na przykład Corsair. Zasilacz z górnej półki, sam go posiadam i jestem zadowolony z jego pracy.

Zabezpieczenia zasilacza:
    Aktywne PFC
    OVP (zabezpieczenie przed zbyt wysokim napięciem)
    UVP (zabezpieczenie przed zbyt niskim napięciem)
    OCP (zabezpieczenie przed zbyt wysokim prądem)
    SCP (zabezpieczenie przeciw zwarciowe)
    OPP

Wcześniej miałem 350W Chieftec'a. Jeśli ktoś posiada troszkę więcej zasobów w portfelu to polecam również Corsair lecz 550W, który posiada odpinane przewody.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadany komputer z procesorem AMD Athlon 64 X2 6000+, kartą graficzną Gigabyte GeForce 9600 GT oraz 4 GB RAM DDR2 ma problemy z płynnym działaniem gier na wysokich ustawieniach graficznych. Główne podejrzenia dotyczą niewystarczającej jakości i mocy zasilacza (obecny FEVER 400W), który może nie zapewniać stabilnego zasilania, co jednak nie powinno bezpośrednio wpływać na spowolnienie, a raczej na zawieszanie systemu. Monitor nie ma wpływu na wydajność. Wskazane jest sprawdzenie i aktualizacja sterowników, konfiguracji BIOS-u oraz ustawień karty graficznej, a także monitorowanie temperatur podzespołów, które w tym przypadku mieszczą się w normie (CPU 30-34°C, GPU 70-75°C). Procesor Athlon 64 X2 6000+ jest już przestarzały i może wymagać kompromisów w grach, zwłaszcza przy wysokich detalach, a jego wydajność jest porównywalna do procesorów Core 2 Duo o taktowaniu około 2.6-2.8 GHz. Zalecana jest wymiana zasilacza na markowy model o mocy około 450W z aktywnym PFC i zabezpieczeniami (np. Corsair), najlepiej z modularnym okablowaniem. Modernizacja procesora na nowszy model (np. Intel Core 2 Duo E8400) może przynieść zauważalną poprawę wydajności. Problemy z płynnością mogą wynikać także z nieoptymalnych ustawień sterowników i funkcji graficznych, które mogą obciążać kartę graficzną niepotrzebnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA