logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzona Nokia 6300. Po upadku. Wyświetlacz regularnie co 5s gaśnie.

Dyzio8_8 10 Wrz 2008 15:57 2742 11
REKLAMA
  • #1 5522377
    Dyzio8_8
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam nokie 6300 ktora upadla na parkiet po czym sie uszkodzila.Uszkodzenie polega na tym ze po wlaczeni regularnie co jakies 5s na ulamek sekundy wyswietlacz gasnie po czy znowu dziala i tak caly czas po za tym wszystko dziala.Czy mam wymienic wyswietlacz czy moze cos innego zrobic czekam na porady.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5522403
    mateusz1990
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam posiadam tako nokie po upadku mi sie wyłączała co jakiś czas więdz rozebrałem i wygrzałem HA cało płytę i pomogło więdz może tobie tez pomoże jak masz HA to możesz wygrzac niezaszkodzi a może pomóc tylko wczesniej posmaruj płyte fluxem albo czyms podobnym.
    POZDRAWIAM MATEUSZ
  • REKLAMA
  • #3 5522446
    Dyzio8_8
    Poziom 10  
    Jak ktos by mogl to niech mi podpowie co to jest to HA i co to jest ten flux i gdzie go mozna kupic?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5522454
    zeezoo
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    Dobry flux - 40 zl
    lutownica na gorace powietrze (HA) - 300 zl
    Bezstresowe zalatwienie sprawy w serwisie - bezcenne :P

Nie masz sprzetu to lepiej idz do serwisu. Zaplacisz 40-50 zl i bedziesz mial zrobiony telefon.

Pozdrawiam
  • #5 5522518
    Dyzio8_8
    Poziom 10  
    A ile grzales ta plytke?
  • #6 5522546
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7793
    Witam

Dyzio8_8 jak nie masz sprzętu to nie próbuj. Więcej szkody narobisz niż jest.

Pozdrawiam
    Arturavs
  • REKLAMA
  • #7 5522580
    mateusz1990
    Poziom 16  
    Ciężko określic ile wystarczająco ale jezeli nie masz sprzetu i nie robiłes tego wczesniej to lepiej idź do serwisu 6300 to fajny telefon szkoda by było go uwalic. Ale jak sie już uprzesz na naprawe smemu to grzej tak aby było widac ze cyna pod elemantami jest w stanie płynnym tylko nie dotknij do zadnego elementu bo przesuniesz i narobisz sobie roboty .
    Nie zapomnij o fluxsie
  • #8 5522635
    zeezoo
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    Przestancie mu macic w glowie. Jeszcze go wsadzi do piekarnika i bedzie po fonie.

Idz kolego do komisu/serwisu i tam niech go naprawia. Maja sprzet to niech dzialaja, a jak oni uszkodza go bardziej to ich wina i oni beda za to placic ;] Sam nie naprawisz, a mozesz jeszcze bardziej popsuc.

Tyle. Temat do zamkniecia/kosza.
  • #9 5524373
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Za taki stan rzeczy moze odpowiadac po kolei: tahvo, przetwornica dc/dc, tranzystory sterujace. Przewaznie jest to wina przetwornicy dc/dc.
  • #10 5529505
    dex525
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    HEHE morgan,teraz to chłopakowi narobiłeś mętliku :)
    Dyzio8_8 pójdź lepiej do serwisu,jak radzą inni i po sprawie :) bez doświadczenia i sprzętu nic nie zrobisz samemu
  • #11 5531629
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5540016
    mateusz1990
    Poziom 16  
    unitra stereo genialna porada:)
    daje sobie uciąc małego palca u prawej dłoni ze to nie pomoże...

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6300 po upadku wykazuje problem z wyświetlaczem, który co około 5 sekund na ułamek sekundy gaśnie, mimo że telefon działa dalej. Możliwe przyczyny to uszkodzenie przetwornicy DC/DC, tranzystorów sterujących lub samego wyświetlacza. Jedna z proponowanych metod naprawy to rozebranie telefonu i wygrzanie płyty głównej za pomocą lutownicy na gorące powietrze (HA) oraz zastosowanie topnika (flux), co może pomóc w przywróceniu połączeń lutowanych. Jednak bez odpowiedniego sprzętu i doświadczenia ryzyko dalszych uszkodzeń jest wysokie, dlatego zaleca się oddanie telefonu do serwisu, gdzie naprawa kosztuje około 40-50 zł. Próby samodzielnej naprawy bez odpowiednich narzędzi mogą pogorszyć stan urządzenia. Dodatkowo można spróbować wyjęcia i wyczyszczenia wyświetlacza, choć skuteczność tej metody jest wątpliwa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA