logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego wyłącznik nadprądowy ma zwłokę działania do godziny?

elektro.... 10 Wrz 2008 22:28 12144 10
REKLAMA
  • #1 5523885
    elektro....
    Poziom 1  
    Mam pytanie, bo zaczelo mnie to trcche intresowac,a mianowice chodzi mi o celowosc konstruowania wylacznikow nadpradowych("eska") gdzie prad zadzialania elementu termobimetalowego zawiera sie w grnaicach od I=(1,13 - 1,45)In. Dlaczego jego zwloka zadzilania jest konstruowana na godzine?.
  • REKLAMA
  • #2 5524089
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    O jakiej godzinie piszesz? Zwłoka jaką charakteryzują się bezpieczniki zależy od ich charakterystyki zadziałania i oznacza się tą charakterystykę literowo. Np. bezpieczniki o charakterystyce "C" dedykowane są do obciążeń indukcyjnych, które w czasie rozruchu pobierają do 10 krotnie więcej prądu niż w czasie normalnej pracy... Bezpieczniki takie pozwalają na 10 krotne przeciążenie na czas rozruchu, jeśli przeciążenie nie ustanie wyłączają się.
    Dokładne charakterystyki znajdziesz na stronach producentów danych bezpieczników ...
  • REKLAMA
  • #3 5525189
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Nie słyszałem o zwłokach wyłączenia rzędu godziny, są to ułamki sekund. Stosuje się trzy typy, B (natychmiastowe), C (zwłoczne) i D (przeznaczenie specjalne do przemysłu)
  • #4 5526185
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    elektro.... napisał:
    Mam pytanie, bo zaczelo mnie to trcche intresowac,a mianowice chodzi mi o celowosc konstruowania wylacznikow nadpradowych("eska") gdzie prad zadzialania elementu termobimetalowego zawiera sie w grnaicach od I=(1,13 - 1,45)In. Dlaczego jego zwloka zadzilania jest konstruowana na godzine?.

Witam.
    wyobraź sobie transformator o masie ok 10 ton. Prąd większy o 10% od znamionowego spowoduje jego nagrzanie się po długim czasie. I taka jest idea zabezpieczeń opartych o termobimetal. Zabezpieczenie ma odwzorowywać model cieplny urządzenie tzn nagrzewać się w porównywalnym czasie, tak by wyłączenie obwodu następowało przed ewentualnym uszkodzeniem, a jednocześnie było niwrażliwe na np prądy rozruchowe.
    To w bardzo, bardzo wielkim skrócie.
    Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

Maly napisał:
    Nie słyszałem o zwłokach wyłączenia rzędu godziny, są to ułamki sekund. Stosuje się trzy typy, B (natychmiastowe), C (zwłoczne) i D (przeznaczenie specjalne do przemysłu)

A ja słyszałem. Przeanalizuj zabezpieczenia o charakterystyce cieplnej zależnej ( np dawne RIzc-2)
    Pozdrawiam.
  • #5 5527693
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Cytat:
    A ja słyszałem. Przeanalizuj zabezpieczenia o charakterystyce cieplnej zależnej ( np dawne RIzc-2)
    Pozdrawiam.

W takim razie mówimy o "termikach" a nie "eskach"
  • REKLAMA
  • #6 5527998
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    A czym jest człon przeciążeniowy "eski" jak nie "termikiem"? Popatrz na charakterystykę czasowo- prądową "eski". Wyraźnie widać człon przeciążeniowy o charakterystyce "termika" i człon zwarciowy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 5528587
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 5547863
    FALOWNIKI.info
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Panowie może ta charakterystyka przybliży zakres tematu.
    Zobaczycie tu charakterystyki zabezpieczeń :
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Ewentualnie możecie pobrać pełmny katalog akurat Moeller tutaj:
  • #9 5788474
    FALOWNIKI.info
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Ewentualnie możecie pobrać pełmny katalog akurat Moeller tutaj:
  • #10 5789169
    Mellon31
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Zgadza się wyłączniki nadprądowe ("eski") i silnikowe wykonywane są wg norm PN-EN-60947 "Aparatura rozdzielcza i sterownicza niskonapięciowa" oraz normy PN-IEC-60898 "Wyłączniki nadprądowe do instalacji domowych i podobnych".
    Pierwsze służą do zastosowań bardziej w przemyśle, drugie w budownictwie mieszkaniowym.
    Jednak zawsze mają człon zwarciowy, który odpowiedni prąd zwarcia w granicach ok. 0,1s oraz człon przeciążeniowy który wyłącza dany prąd po 1h lub 2h. Oznaczenia charakterystyk np. C, D dotyczą jedynie części charakterystyki zwarciowej.
    A konkretnie charakterystyki przeciążeniowe są opisane w normach:
    wg PN-EN-60947
    Int = 1,05 Ir
    It=1,3 Ir

t = 1 h dla In <=63 A
    t= 2 h dla In > 63 A

wg PN-IEC-60898

Int =1,13 Ir
    It=1,45 Ir
    t = 1 h dla In <=63 A
    t= 2 h dla In > 63 A
    1s < t1 <60s dla In <=32 A
    1s < t1 120s dla In > 32 A

Dodano po 3 [minuty]:

Także wyłączniki m.in. nadprądowe są podstawowymi aparatami elektrycznymi. Warto, aby ci co bawią się w elektryka zapoznali się z podstawami aparatów elektrycznych.
  • #11 5917054
    Mellon31
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Gdzie Ir - nastawa wyzwalacza przeciążeniowego. W przypadku wyłączników modułowych (nienastawialnych) to Ir=In
    Int - prąd niezadziałania wyzwalacza przeciążeniowego, poniżej tego pasma wyłącznik na pewno nie zadziała
    It - prąd zadziałania wyzwalacza przeciążeniowego, powyżej tego pasma wyłącznik na pewno zadziała (dlatego dla 1 wyłącznika mamy dwie krzywe). A nie da się zrobić idealnego wyłącznika działającego danym punkcie czy krzywej.
    W przypadku części charakterystyki - zwarciowej to odpowiednio Int i It odpowiadają członowi zwarciowemu (najczęściej elektromagnetyczny) i mamy:
    wg. IEC 60898
    charakterystyka B
    Int = 3 In
    It = 5 In
    charakterystyka C
    Int = 5 In
    It = 10 In
    charakterystyka D
    Int = 10 In
    It = 50 In
    wg. IEC 60947
    charakterystyka B
    Int = 3,2 In
    It - 4,8 In
    charakterystyka C
    Int = 7 In
    It = 10 In
    charakterystyka D
    Int =10 In
    It = 14 In
    charakterystyka K (ma inny kształt charakterystyki przeciążeniowej niż D - do dużych prądów rozruchowych)
    Int = 10 In
    It = 14 In
    charakterystyka Z (do obwodów o małych prądach zwarcia np. długie linie o małych przekrojach)
    Int = 2,4 In
    It = 3,6 In

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wyłączniki nadprądowe ("eski") posiadają człon przeciążeniowy oparty na elemencie termobimetalowym, który działa z opóźnieniem czasowym rzędu nawet do 1 godziny lub 2 godzin, w zależności od prądu znamionowego (do 63 A – 1 h, powyżej 63 A – 2 h). Opóźnienie to wynika z potrzeby odwzorowania modelu cieplnego chronionego urządzenia, np. transformatora lub silnika, które mogą tolerować krótkotrwałe przeciążenia bez uszkodzenia. Element termobimetalowy nagrzewa się stopniowo, co pozwala na wyłączenie obwodu przed uszkodzeniem, ale jednocześnie ignoruje krótkotrwałe prądy rozruchowe lub przeciążenia. Wyłączniki mają również człon zwarciowy (elektromagnetyczny), który reaguje natychmiast na prądy zwarciowe, typowo w czasie poniżej 0,1 s. Charakterystyki czasowo-prądowe wyłączników są normowane przez PN-EN-60947 i PN-IEC-60898, z oznaczeniami typów B, C, D, które dotyczą głównie członu zwarciowego. Prądy zadziałania i niezadziałania członu przeciążeniowego mieszczą się w określonych zakresach (np. 1,13–1,45 In wg IEC 60898). Opóźnienie działania termobimetalu jest celowe, aby zabezpieczenie było selektywne i nie wyłączało obwodu przy dopuszczalnych przeciążeniach krótkotrwałych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA