logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłącznik silnikowy przetrwa moment rozruchu z 8-krotnym prądem znamionowym?

golec2604 01 Paź 2020 22:17 2880 23
REKLAMA
  • #1 18954216
    golec2604
    Poziom 16  
    Ocena: 86
    Witam
    Mam jedno pytanko na temat wyłącznika silnikowego.
    https://tech-world.pl/wylacznik-silnikowy-elektryczny-do-czego-sluzy-i-jak-dziala/
    https://new.abb.com/low-voltage/pl/produkty/s...nikiem-i-ochrona-silnika/wylaczniki-silnikowe
    Na podanych przykładowych stronach www fajnie opisują czym sa i jak działają takie wyłączniki. Ale jednej rzeczy nie pisze.
    Skoro one tak szybko (w milisekundach) działają (zabezpieczają silnik) na przekroczenie ustawionego na nich prądu znamionowego to w jaki sposób przechodzi na wyłączniku silnikowym rozruch silnika gdzie w momencie rozruchu, silnik pobiera prąd wysokości około 8 razy prąd znamionowy?
  • REKLAMA
  • #2 18954221
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    A wziąłeś pod uwagę, że są to zabezpieczenia zwłoczne??
    Jeżeli nie, to polecam lekturę na ten temat.
    Zabezpieczenia silnikowe zawsze takie są, aby wykluczyć efekt, o którym piszesz.
  • #3 18954237
    golec2604
    Poziom 16  
    Rozumiem że wyłącznik silnikowy jest tak skonstruowany że jedynie w momencie rozruchu przez jakiś określony czas pozwala na taki duży wzrost prądu a już w późniejszym czasie reaguje od razu. Dobrze rozumiem?
  • REKLAMA
  • #4 18954246
    Robert B
    Poziom 43  
    Wyłącznik zwłoczny nie zadziała przy ustalonym w jego parametrach charakterystyki przeciążeniu, potrzebnym do rozruchu silnika. Po przekroczeniu zadziała.
    Zamiast zadawać od razu kolejne pytanie, poczytaj o charakterystykach zabezpieczeń i dopiero później pytaj o to, czego nie zrozumiałeś.
    https://www.google.com/search?&q=charakterystyki+zabezpiecze%C5%84+silnikowych
  • #5 18954260
    golec2604
    Poziom 16  
    Znam charakterystyki dla typowych wyłączników nadprądowych tzw. S.
    Dla silników stosujemy wyłacznik nadprądowy o charakterystyce C.
    Ale nie wiedziałem jak to jest w przypadku wyłączników silnikowych.
  • #6 18954267
    Robert B
    Poziom 43  
    To do kompletu, uzupełnij wiedzę o wyłącznikach termicznych (termikach).
    Hasło w Google:
    Cytat:
    Wyłączniki silnikowe
  • #7 18954275
    golec2604
    Poziom 16  
    Szukałem czytałem różne artykuły i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. (2 przykładowe strony podałem w 1 poście)
    Może jednak w kilku zdaniach opiszesz jak to działa?
  • REKLAMA
  • #8 18954278
    Robert B
    Poziom 43  
    Daruj, ale nie będę przepisywał informacji z Google. Trochę inicjatywy własnej!
    A przede wszystkim czytania ze zrozumieniem:
    Robert B napisał:
    Hasło w Google:
    Cytat:
    Wyłączniki silnikowe

Moderowany przez Topolski Mirosław:

Proszę dokładnie zapoznać się pkt.2 i 4 dla odpowiadających: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3663880.html
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #9 18954317
    golec2604
    Poziom 16  
    Myślisz jak znalazłem te dwa przykładowe artykuły które podałem w pierwszym poście?? a to sa tyko przykładowe, przeczytałem wiele i pisze tam to co pisze i nie ma mojej odpowiedzi. Skoro nie znalazłem to pytam na forum technicznym.
    I uważam że po to to forum jest aby zapytać o to czego sie nie udało znaleźć.
    A do przekazania informacji: szukaj w książkach, w google i nie wiadomo w czym jeszcze forum nie jest potrzebne.

To tak jak bym poszedł z jakąś sprawą do prawnika a on do mnie weź sobie pan dziennik ustaw, kodeks itp i szukaj. To po cholerę mam iść wtedy do prawnika.
  • #10 18954336
    Robert B
    Poziom 43  
    Jeżeli nie rozumiesz tego prostego stwierdzenia z podanego przez ciebie linku, to żaden portal nie nauczy cię zdalnie podstaw elektrotechniki i elektromechaniki:
    Cytat:
    Cechy charakterystyczne
    ...
    Regulowane ustawienia prądu zabezpieczenia przed przeciążeniem oraz wskazań wyzwalacza magnetycznego
    ...

Lepiej po prostu napisz, do czego ta wiedza jest ci potrzebna? Bo jeżeli do wykonywania instalacji czy napraw, to polecam stosowne kursy zawodowe poparte praktyką.
    Może ktoś wykaże się talentem pedagogicznym, którego ja nie mam, bo uważam że dorosłemu wystarczy wskazać stosowną literaturę.
    No chyba, że się mylę z tym dorosłym :) Bo patrząc na inne posty, to raczej jeszcze uczeń.
  • REKLAMA
  • #11 18954374
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    golec2604 napisał:
    Rozumiem że wyłącznik silnikowy jest tak skonstruowany że jedynie w momencie rozruchu przez jakiś określony czas pozwala na taki duży wzrost prądu a już w późniejszym czasie reaguje od razu. Dobrze rozumiem?
    Źle zrozumiałeś. Przeczytaj jeszcze raz, ale ze zrozumieniem. "Ochrona bez bezpieczników pomaga zaoszczędzić pieniądze, miejsce i zapewnia szybką reakcję na zwarcie przez wyłączenie silnika w przeciągu milisekund." Na zwarcie, a nie na przeciążenie np. 8 krotne jakie występuje przy uruchamianiu silnika.
  • #12 18954721
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 344
    W wyłączniku silnikowym zastosowany jest bimetal.
    Nastawa prądu to wlasciwie jego wstępne naprężenie przed rozłączeniem styków. Żeby nastąpiło zadziałanie, bimetal musi się nagrzać do określonej temperatury ( musi płynąć określony prąd w określonym czasie). Przy rozruchu prąd jest większy, ale czas zbyt krótki. Dlatego nie wyłącza.
    To tak w skrócie.
  • #13 18955441
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1051
    sebek3 napisał:
    W wyłączniku silnikowym zastosowany jest bimetal.
    Nastawa prądu to wlasciwie jego wstępne naprężenie przed rozłączeniem styków. Żeby nastąpiło zadziałanie, bimetal musi się nagrzać do określonej temperatury ( musi płynąć określony prąd w określonym czasie). Przy rozruchu prąd jest większy, ale czas zbyt krótki. Dlatego nie wyłącza.
    To tak w skrócie.

Trzeba dodać do tego bezwładność cieplną blaszki bimetalowej - jest ona grzana prądem silnika - przy rozruchu blaszka jest zimna i zanim się ona nagrzeje to silnik osiągnie obroty nominalne. Dzięki temu termik nie wyłącza przy pierwszym rozruchu. Ale może się wyłączać jeśli załączenie zrobimy tuż po pracy silnika kiedy bimetal jest wstępnie nagrzany pracą silnika.
    Technicznie jest to zrobione tak, że przewód grzejny owinięty jest wokół blaszki bimetalowej (jest izolowany od blaszki). Z blaszką bimetalową współpracuje sprężynka naciągająca z nastawnikiem prądu. Blaszka wyginając się pod wpływem podwyższonej temperatury zwalnia mechanizm wyłączający.
    Aha, termik (wyłącznik silnikowy) wcale nie działa "szybko" - działa raczej wolno - właśnie z powodu bezwładności cieplnej.
  • #14 18955914
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    golec2604 napisał:
    Skoro one tak szybko (w milisekundach) działają

Ojoj, rozpędził się kolega. Pobór zwiększonego prądu musi trwać dość długo. Wyłącznik silnikowy działa w taki sposób, że zabezpiecza silnik przed przegrzaniem, wskutek nadmiernego prądu trwającego przez długi czas.Musi to być prąd, który przegrzeje silnik, nie wystarczy żeby po prostu był duży. Niech kolega wpisze w wyszukiwarkę hasło "charakterystyka czasowo prądowa" a dowie się kolega w jakim czasie i przy jakim prądzie zabezpieczenie dopiero zadziała.
    golec2604 napisał:
    silnik pobiera prąd wysokości około 8 razy prąd znamionowy

8 razy to trochę dużo, takie silniki nie pojawiają się często, a jeśli już są to przy rozruchu nie włącza się ich na pewno od razu na pełne napięcie robocze.
  • #15 18956126
    golec2604
    Poziom 16  
    Panowie. Z tego co piszecie i z tego co jeszcze znalazłem w necie wnioskuję że wyłącznik silnikowy to inaczej wyłącznik nadprądowy typu C z tymi różnicami że:
    - ma regulowany prąd znamionowy
    - zabezpiecza silnik przy braku jednej fazy w sieciach trójfazowych

Ale ogólnie działa jak wyłącznik nadprądowy.
    Np. tutaj https://iautomatyka.pl/jak-czytac-schematy-elektryczne-7-symbole-zabezpieczen/ pisze że i w. nadprądowy i w. silnikowy ma: Zabezpieczenie przeciążeniowe i zwarciowe silnika.

Po lekturze Waszej z postów i z neta (np. taka fajna stronka iautopatyka.pl)
    takie wyniosłem wnioski. Czy dobrze wnioskuję?
  • #16 18959631
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 269
    golec2604 napisał:
    wnioskuję że wyłącznik silnikowy to inaczej wyłącznik nadprądowy typu C

Tylko po części. Wył. silnikowy ma przeważnie podwójny styk prądowy, dla pewniejszego działania i lepszego gaszenia łuku z obciążeń indukcyjnych. w zależności od producenta mają wspóczynnik k~14. Czyli gdzieś pomiędzy charakterystyką C, a D. Jest on stały. regulowany prąd na tylko człon przeciążeniowy (tzw. termik) i też ma swoją charakterystykę czasowo-prądową. Niezależną od członu zwarciowego. Nie zabezpiecza przed brakiem fazy. Wynika to ze zwiększonego prądu pobieranego przez silnik przy podłączonych dwóch fazach (zadziałanie człony przeciążeniowego), ale nie sprawdza się to przy silnikach małej mocy (0.55kW nie zabezpieczy).
  • #17 18959642
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    golec2604 napisał:
    Znam charakterystyki dla typowych wyłączników nadprądowych tzw. S.

Charakterystyki to mało. Trzeba wiedzieć jeszcze z czego takie a nie inne charakterystyki wynikają. Polecam artykuł z linku poniżej, a szczególnie ten fragment:
    Cytat:
    Elementami wyłącznika, które najbardziej nas interesują są dwa wyzwalacze:
    - Przeciążeniowy albo termiczny (termobimetalowy). Odpowiada on za zadziałanie wyłącznika w przypadku długotrwałego chociaż stosunkowo niewielkiego (1.13-1,45 In) przekroczenia prądu znamionowego wyłącznika. Czas ten zależy od kilku czynników, ale nie może przekraczać 1 godziny.

- Zwarciowy albo elektromagnetyczny. Reaguje wtedy, kiedy wykryje zwarcie, a więc duży wzrost natężenia prądu w chronionym obwodzie elektrycznym. Jego zadaniem jest zadziałanie natychmiastowe.

Wyłącznik instalacyjny nadmiarowo-prądowy. Zasada działania i cel stosowania
  • #18 19027947
    golec2604
    Poziom 16  
    Shadowix napisał:
    golec2604 napisał:
    wnioskuję że wyłącznik silnikowy to inaczej wyłącznik nadprądowy typu C

Tylko po części. Wył. silnikowy ma przeważnie podwójny styk prądowy, dla pewniejszego działania i lepszego gaszenia łuku z obciążeń indukcyjnych. w zależności od producenta mają wspóczynnik k~14. Czyli gdzieś pomiędzy charakterystyką C, a D. I jest on stały. regulowany prąd na tylko człon przeciążeniowy (tzw. termik) i też ma swoją charakterystykę czasowo-prądową. Niezależną od członu zwarciowego. Nie zabezpiecza przed brakiem fazy. Wynika to ze zwiększonego prądu pobieranego przez silnik przy podłączonych dwóch fazach (zadziałanie człony przeciążeniowego), ale nie sprawdza się to prze silnikach małej mocy (0.55kW nie zabezpieczy).

Czyli wyłącznik silnikowy to specyficzny wyłącznik wyłacznik nadpradowy o charakterystyce C/D.

Tego zdania to nie rozumiem: Wył. silnikowy ma przeważnie podwójny styk prądowy.
    Tzn jak podwójne?
  • #19 19028111
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 269
    Nie mogę znaleźć zdjęcia w grafice, ale chyba gdzieś mam na stanie z przezroczystą obudową. Ale mniejsza... PKZ ma budowę styków podobną do stycznika - czyli podwójny styk i komory gasikowe, bo ma za zadanie rozłączać prądy zwarciowe.

Edit:
    Znalazłem zdjęcie jakiegoś małego stycznika. Ten ma akurat cztery pary styków i jeden NC, ale zasada działania podobna. Kotwica porusza zestawem styków, które są łączone w dwóch miejscach.
    Jak wyłącznik silnikowy przetrwa moment rozruchu z 8-krotnym prądem znamionowym?
  • #20 19028205
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1551
    golec2604 napisał:
    Czyli wyłącznik silnikowy to specyficzny wyłącznik wyłacznik nadpradowy o charakterystyce C/D.

Nie. Zblocza charakterystyk są inne.
    Jak wyłącznik silnikowy przetrwa moment rozruchu z 8-krotnym prądem znamionowym? Jak wyłącznik silnikowy przetrwa moment rozruchu z 8-krotnym prądem znamionowym?
  • #21 19029028
    Wirnick
    Poziom 30  
    Ocena: 240
    golec2604 napisał:

Tego zdania to nie rozumiem: Wył. silnikowy ma przeważnie podwójny styk prądowy.
    Tzn jak podwójne?

Specyfika wyłącznika silnikowego(termika) cechuje się możliwością regulacji prądu wyłączenia. Zazwyczaj nastawia się 1.1 prądu przy ustalonej pracy silnika. Ustalona praca silnika następuje po czasie rozruchu(wartości nieustalone). Kontrola prądu pracy silnika przez termik wg. charakterystyki następuje po czasie 100 do 1000 sekund(termik jest nagrzany i zdolny do zadziałania - przekroczenie temperatury powodowane przepływem prądu większego od nastawionego powoduje zadziałanie). Wyłączniki nadprądowe C/D posiadają człon termika nie regulowanego ustalonego na współczynnik 1,45.
    Podwójny styk, lub pojedynczy to kwestia budowy aparatu. Podwójnie to dwukrotna przerwa pomiędzy stykami - lepsze gaszenie łuku elektrycznego.
  • #22 19110932
    golec2604
    Poziom 16  
    Chyba rozumiem juz.
    Podsumujmy. Wyłącznik silnikowy to taki ulepszony wyłącznik nadprądowy w którym można regulować przeciążeniowy prąd wyłączalny, który powinien być 1.1 x prąd znamionowy silnika a w wyłączniku nadprądowym jest on ustawiony na sztywno miedzy 1.13-1.45. Następnie człon zwarciowy w wyłączniku silnikowym ma krotność około 14 prądu znamionowego czyli wchodzi w charakterystykę D wyłącznika nadprądowego. Gdzie w wyłączniku nadprądowym typu D jest zakres 10 a 20.

Na powyższym obrazku mamy wyłącznik silnikowy z zakresem regulacji 6-10A członu przeciążeniowego
    Znowu prąd zwarciowy ma 130 A gdzie dzieląc to na 14 wychodzi wychodzi prąd znamionowy członu zwarciowego wynosi 9.3 A
    Ale dzieląc na 10 czyli przez max prąd nastawny, krotność k = 13. Czyli w tym przypadku krotność wynosi 13 a nie 14.
    Mam nadzieje że dobrze zrozumiałem.
  • #23 19111327
    tyqva
    Poziom 37  
    Ocena: 1183
    golec2604 napisał:
    Chyba rozumiem juz.
    Podsumujmy. Wyłącznik silnikowy to taki ulepszony wyłącznik nadprądowy ...

Dobrze zrozumiałeś.
    Ale wyłącznik silnikowy to nie taki ulepszony wyłącznik nadprądowy, tylko dedykowany silnikowi aparat.
    Wyłącznik nadprądowy jest najlepszy do swoich zastosowań, i wyłącznik silnikowy jest najlepszy do swoich zastosowań.
  • #24 19111395
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    Wirnick napisał:
    1.1 prądu przy ustalonej pracy silnika
    kolega tak napisał a nie :
    golec2604 napisał:
    1.1 x prąd znamionowy

Nie :prąd znamionowy, a prąd przy pracy ustalonej.
    Jak ustawisz x1.1 Izn to w końcu spalisz silnik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wyłącznik silnikowy, znany również jako wyłącznik nadprądowy, jest zaprojektowany tak, aby tolerować chwilowy wzrost prądu do 8-krotności prądu znamionowego podczas rozruchu silnika. Działa na zasadzie zabezpieczeń zwłocznych, co oznacza, że nie reaguje natychmiast na krótkotrwałe przeciążenia, ale po określonym czasie, gdy prąd przekroczy ustalone parametry. W konstrukcji wyłącznika silnikowego zastosowano bimetal, który nagrzewa się w wyniku przepływu prądu, co pozwala na jego działanie dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temperatury. Wyłączniki te mają regulowany prąd znamionowy oraz podwójny styk prądowy, co zwiększa ich efektywność w gaszeniu łuku elektrycznego. Wartości prądów wyłączania są dostosowane do specyficznych zastosowań silników, a ich charakterystyka czasowo-prądowa różni się od standardowych wyłączników nadprądowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA