logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwarcie wyzwala jednocześnie zabezpieczenia C25 i C10 - dlaczego?

Raczinho23 01 Sie 2008 18:56 4504 14
REKLAMA
  • #1 5399275
    Raczinho23
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam pytanie do kolegów. Dlaczego podczas zwarcia wybija mi zabezpieczenie przedlicznikowe C25 i policznikowe C10 jednocześnie? Instalacja jest w porządku. Czekam na podpowiedzi z waszej strony.
  • REKLAMA
  • #3 5399947
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Nie masz selektywności zabezpieczeń. ;-)

Minimalne prądy zadziałania członów zwarciowych wyglądają tak:
    C10 - 50..100A
    C25 - 125...250A

Wniosek jest jeden - prądy zwarcia powyżej 125...250A.

Jak radzi koleżanka Alana - na przedlicznikowym wsadź topik i masz po kłopocie. ;-)

W mieszkaniu też miałem taki kłopot (po wymianie całej instalacji, zabezpieczenia B16 i D25), ale byłem cierpliwy, wygrzało się i impedancja na tyle wzrosła że selektywność "sama się zrobiła". ;-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5400188
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    Cytat:
    Jak radzi koleżanka Alana - na przedlicznikowym wsadź topik i masz po kłopocie.

Wsadzić to sobie można... , tu i tam :D

Rodzaj zabezpieczenia przedlicznikowego narzuca zakład energetyczny a nie widzi mi się użytkownika. Jeden ZE wymaga esy a inny topiki a jeszcze inny selektywne. Wasze porady są bez użyteczne gdyż Kolega nie ma wpływu na to.
    Jedynie z czym mogę się zgodzić to brak selektywności zwykłych esów - niema znaczenia jakiej są wartości i czy mają literkę B,C lub D. Przy zwarciu padają wszystkie. Oznaczenia literowe informują nas tylko o zwłoce czasowej przy poborze chwilowych dużych prądów, np. rozruch silnika - ale nie na zwarcia!
    To tak po chłopsku - wszystko zależy od odległości od trafo stacji i innych czynników.
  • Pomocny post
    #5 5400605
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Umowa o przyłączenie określa wartość zabezpieczenia przedlicznikowego a jego rodzaj -widzimisię zakładu energetycznego (czytaj wewnętrzne wytyczne techniczne)
    można z nimi dyskutować ale oficjalnie niewiele da się załatwić (bo takie mamy wewnętrzne wytyczne techniczne)
    znacznie skuteczniejsze są rozmowy nieoficjalne ;)
    selektywność działania zabezpieczeń jest efektem ich właściwego skomponowania z instalacją
    brak selektywności "zwykłych esów" wynika z tego, że niewielu projektantów przejmuje się tą zasadą projektowania -dobierają zabezpieczenia tylko do obciążalności długotrwałej przewodów i ew poboru prądu przez urządzenia. Popularność "zwykłych esów" jest efektem ich niskiej ceny i prostoty eksploatacji co owocuje ich bezmyślnym wstawianiem gdzie się da i wtedy rzeczywiście "Przy zwarciu padają wszystkie"
    OZNACZENIA LITEROWE NIE OKREŚLAJĄ ZWŁOKI ZADZIAŁANIA a czułość wyzwalacza magnetycznego:
    B 3-5x prąd znamionowy
    C 5-10x prąd znamionowy
    D 10-20x prąd znamionowy
    na chłopski rozum projektować instalacji elektrycznych się niestety nie da bo jest za dużo "innych czynników"
  • REKLAMA
  • #6 5400614
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 5402074
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 261
    Dokładnie mam tak samo na działce i w garażu - gdy zrobię zwarcie w garażu to od razu wywala eske od całego kompleksu garażów, na działce też mam przed licznikiem 3X B25 i jakiekolwiek zwarcie to tam też wylatuje :cry: co mnie niezmiernie wkur.... gdy robiłem rakietę na wodór z elektrolizą na 230V :D Znajomy też tak ma w domu i musi na ulicę biegać - nic się nie da zrobić.
  • #8 5403211
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Celowo napisałem o zwłoce czasowej, wiem że pod względem fachowej odpowiedzi nie powinienem tak pisać. Proszę zwrócić uwagę na sam koniec mojego posta i zwrot "tak po chłopsku" Zwykły użytkownik nie rozumie co to znaczą zwroty typu 5xIn lub 10xIn, skoro pisze na wyłączniku 16A.
    Podam teraz przykład z przed tygodnia. Remont mieszkania, zabezpieczenie lokalu B20, przychodzi cykliniarz i podłącza swoją maszynę. Rozruch powoduje wyrzucenie B20, więc zastosowano C20 i maszyna zaczęła normalnie pracować nie powodując wyzwolenia wyłącznika. Dlaczego w tym przypadku zwrot "zwłoka wyzwolenia" jest nieprawidłowa skoro wyłącznik nie wyrzucił?
    Czepiacie się słówek, które dla laika nic nie mówią i nie pomogą mu w kwestii rozwiązania pytania.
    Skoro przy rozruchu cykliniarki nie wyrzuca zabezpieczenie typu C to znaczy o zwłocznym działaniu, więc poco laikom mieszać w głowach?

Znam charakterystyki wyłączenia Esów, ale nie oto w tym temacie chodzi.

Cytat:
    Nie ma, bo nie chce mieć. Dziwnym trafem ja mam bezpieczniki przed licznikiem jako jedyny na ulicy z 10 nowo wybudowanych domów. Dlaczego? Proszę sobie na to samemu odpowiedzieć.

Nie wiem w jakim regionie mieszkasz, ale np. w Warszawie nikt nie zaplombuje Tobie czegoś innego niż Esa. Oczywiście można dyskutować i "dogadać" się z inspektorem ale tylko elektryk może sobie na to pozwolić.
    Ja mam przydział mocy na mieszkanie 10kW a zabezpieczenie przed licznikowe 3x32A - też sobie załatwiłem bo jestem elektrykiem :D ale zwykły człowiek może sobie po marzyć...

Cytat:
    A do zabezpieczeń silników to wymyślono coś takiego, co nazywane jest wyłącznikiem silnikowym.

Tak, ale jaką charakterystyką zabezpieczysz ten Twój wyłącznik silnikowy?
  • Pomocny post
    #9 5403597
    jorgkrab
    Poziom 21  
    Ocena: 71
    W tym rejonie z tego co wiem wymaga się w nowych instalacjach zastosowania S-ek w zabezpieczeniach przedlicznikowych. W starych domach są jeszcze bezpieczniki starego typu ale ludzie przy ich remontach przenoszą układy pomiarowe na zewnątrz budynków. Rozmowa z ZE nie jest dla laika taka prosta. To oni ustalają warunki przyłaczy.

Cytat:
    Nie ma, bo nie chce mieć. Dziwnym trafem ja mam bezpieczniki przed licznikiem jako jedyny na ulicy z 10 nowo wybudowanych domów. Dlaczego? Proszę sobie na to samemu odpowiedzieć.

Co do do tych S-ek to maja wyzwalacze termiczne i elektromagnesowe, służą do zabezpieczeń przed skutkami przeciążeń i zwarć instalacji oraz urządzeń.
    Co do silnika, przed przeciążeniem go, można zastosować wyzwalacz termobimetalowy o prądzie 1,1In silnika w współpracy z stycznikiem.

Wyzwalacz termiczny
    przy 1.13xIn czas wyzwalania >1h
    przy 1.45xIn czas wyzwalania <1h
    Wyzwalacz elektromagnesowy
    B od 3-5xIn t (czas,wył.) - odpowiednio>0,1sekundy i <0,1sekundy
    C od 5-10xIn ---------II--------------
    D od 10-20xIn ---------II--------------

Panowie nie tak ostro

Przejęzyczenia się zdarzają a prowadzić tłumaczenie tematu na forum dla ludzi, którzy nie mają może nieraz zbyt dużej wyobraźni w tej dziedzinie też nie jest łatwo. Czasami lepiej może jest używać prostszych słów które przenikną do głów potrzebujących pomocy. Po co te nerwy, to nie wojna nuklearna. :D. Pozdrawiam.
  • #10 5403708
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    "w tym przypadku zwrot "zwłoka wyzwolenia"" nie jest określeniem prawidłowym bo nie ma tam żadnej zwłoki
    cykliniarka zadziałała prawidłowo z zabezpieczeniem C bo jej prąd rozruchowy nie spowodował zadziałania wyzwalacza zwarciowego w wyłączniku
    "czepiacie się słówek, które dla laika nic nie mówią i nie pomogą mu w kwestii rozwiązania pytania" -laik nie rozwiąże tego problemu
    "w Warszawie nikt nie zaplombuje Tobie czegoś innego niż Esa" -dziwne, mnie zaplombowali kilkaset wyłączników selektywnych bez żadnych problemów
    nie trzeba być elektrykiem by "załatwić" większe zabezpieczenie niż wynika z umowy -wystarczą znajomości lub "danie w łapę"
    współcześnie stosowane wyłączniki silnikowe nie wymagają w większości przypadków dobezpieczania (co wynika z samej nazwy wyłacznik)
  • #11 5403754
    Marcin J.
    Poziom 11  
    Witam kolegów,

myślę, że należy nazywać po imieniu. Należy jasno zaznaczyć, że oznaczenia B,C,D nie informują nas o żadnej zwłoce czasowej.

Kolega jorgkrab przedstawił wszystko bardzo dobrze i nie trzeba już chyba więcej niczego dodawać.
  • REKLAMA
  • #12 5405320
    Raczinho23
    Poziom 10  
    Dziękuję kolegom za wszystkie odpowiedzi, teraz jestem zaorientowany po naświetleniu problemu.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie. :D
  • #13 5406269
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Chciałem tylko napisać prostym nie elektrycznym językiem, a wyszło jak wyszło.
    Jeśli zwykły człowiek podłączy maszynę o dużym prądzie rozruchowym to B mu wyrzuci a C lub D już nie - czyli jak to nazwie? Właśnie nazwie to jako zwłoka czasowa, czyli tak jak za pamiętnych czasów były i są z resztą bezpieczniki topikowe z wymalowanym pięknym ślimakiem. Sorry ale tak to ludzie odbierają i nazywają.

Kolego jorgkrab Dziękuje za zimną krew i nie wypominanie zwrotu który użyłem błędnie ale celowo.

A co Koledzy powiedzą o nazwie "wyłącznik do światła" - czy jest to prawidłowa nazwa?
    Jest wiele zwrotów które są błędnie używane a jednak są akceptowane i teoretycznie dozwolone. Prosty przykład nie elektryczny - ciągnik siodłowy z naczepą czyli popularny TIR. Moje pytanie czy każdy ciągnik z naczepą to TIR? Nie bo zwrot TIR oznacza zupełnie coś innego...

Kolego stasiekm to, że Tobie zaplombowali wyłączniki selektywne to nic dziwnego, ja miałem na myśli topiki których ZE Warszawa nie uznaje. Nie wspomniałem o selektywnych bo mało kto się na nie decyduje.

Wyłącznik silnikowy nie wymaga dobezpieczenia, ale chyba nie podłączysz go bezpośrednio do złącza kablowego! Przecież są na tej drodze inne zabezpieczenia które muszą współpracować i zabezpieczyć główną rozdzielnie czyli światło , gniazda, inne odbiorniki i ten nieszczęsny silnik.
    O to zabezpieczenie mi właśnie chodzi a właściwie o jego charakterystykę.

Pozdrawiam Serdecznie.
  • #14 5419245
    fLt
    Poziom 11  
    Przy okazji tematu zabezpieczeń mam prośbę do doświadczonych kolegów o krótki opis budowy, działania i charakterystyki dla wyłączników silnikowych (tzw PKZM). Kiedy w praktyce stosujemy "S" a kiedy PKZM?

Czy dobrze wywnioskowałem z wyżej napisanego że do zabezpieczenia silnika o prądzie znamionowym np In=6A i o lekkim rozruchu można zastosować np. 3 polowy wyłącznik instalacyjny C8? Wyzwolenie zwarciowe-magnetyczne nastąpi dopiero przy 5-10In czyli 40-80A toteż rozruch silnika będzie udany. A ewentualne przeciążenie prądowe podczas pracy będzie zabezpieczone wyzwalaczem termobimetalowym 1,13-1,45In czyli 9A-11,5A ?

Jeśli można dobrać odpowiedni "S" do zabezpieczenia silnika to jaką przewagę ma "PKZM"? Podejrzewam że oba aparaty mają wyzwalacze zwarciowe-elektromagnetyczne i nadprądowe-bimetal. Jedyna przewaga PKZM to że ma regulowany śrubokrętem bimetal (próg nadprądowy)?

Czy może PKZM ma inną charakterystykę czasową wyłączenia przy nadprądzie i zwarciu?
    Proszę o wyjaśnienie. Pozdrawiam.
  • #15 5420018
    skucinka
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Przy doborze wyłacznika trzeba wziąć pod uwagę prąd rozruchowy nie tylko znamionowy(In=6A). W zależności od tego jaki jest silnik prąd rozruchowy może być w granicach ok (3 do 7)In.

Dodano po 1 [minuty]:

to co napisałes wstępnie mogłoby byc OK

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

jeżeli chodzi o selektywność dwóch wyłączników jest to bardzo trudne do uzyskania ponieważ wyłączniki posiadają wm jestyzwalacz(zwarciowy) o czasie własnym 0,01-0,05 s, i działanie tych wyłączników może byc przypadkowe (losowe), niezaleznie od prądu znamionowego wyłacznika.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas zwarcia jednoczesne wyzwalanie zabezpieczeń przedlicznikowego C25 i policznikowego C10 wynika z braku selektywności tych zabezpieczeń. Charakterystyki wyłączników typu C wskazują, że C10 działa przy prądach zwarciowych 50-100A, a C25 przy 125-250A, co oznacza, że prąd zwarcia przekracza zakres działania obu. Zabezpieczenia typu S (selektywne) są wymagane przez zakład energetyczny w nowych instalacjach, jednak ich dobór i rodzaj zależy od wewnętrznych wytycznych ZE i umowy przyłączeniowej. Zwykłe wyłączniki nadprądowe (Es) nie gwarantują selektywności, co powoduje jednoczesne wyzwalanie przy zwarciach. Oznaczenia literowe B, C, D dotyczą czułości wyzwalacza elektromagnetycznego (prąd wyzwalania w wielokrotności prądu znamionowego), a nie zwłoki czasowej. Zwłoka termiczna dotyczy przeciążeń, a nie zwarć. W praktyce, aby uniknąć problemów z selektywnością, stosuje się bezpieczniki topikowe przedlicznikowe lub wyłączniki selektywne, jednak ich zastosowanie wymaga zgody ZE. W przypadku zabezpieczeń silnikowych stosuje się wyłączniki silnikowe (PKZM) z regulowanym wyzwalaczem termicznym i elektromagnetycznym, które lepiej chronią silniki przed przeciążeniem i zwarciem. Dobór zabezpieczeń powinien uwzględniać prąd rozruchowy silnika oraz charakterystykę czasową wyzwalania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA