logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział internetu osiedlowego LAN na D-link DSL - G624T

Harrods 10 Wrz 2008 22:49 4495 14
REKLAMA
  • #1 5523975
    Harrods
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Witam
    mam problem z rozdzieleniem internetu na tym D-linku G624T
    posiadam internet w Global connect przez kabel sieciowy
    bezposrednio do karty sieciowej
    kopiłem ostatnio laptopa i chciałbym na nim również mieć dostęp do netu przez WIFI
    znajomy pożyczył mi tego D-link'a DSL - G624T i nie potrafię go skonfigurować
    IP jest przypisane do MAC adresu jednak w momencie sklonowania nie mogę wejść potem na router, potrzebny jest restart
    ip mam z grupy 10.10.x.x
    maskę 255.255.252.1

router ma z tylu 4 porty LAN 1.2.3.4 i oraz wejście na modem
    na neo działał bez problemów, LAN'u podzielić nie chce

znalazłem ze ten modem działa z
    # Annex A - modem przeznaczony do pracy na liniach analogowych (współpracuje np. z usługą Neostrada+) - przed zakupem należy sprawdzić u operatora typ wykorzystywanego łącza/aneksu
    # Standardy ADSL: ANSI T1.413, wersja 2; ITU G.992.1 (G.dmt), dodatek A/B; ITU G.992.2 (G.lite), dodatek A/B; ITU G.994.1 (G.hs)
    # Standardy ADSL2: ITU G.992.3 (G.dmt.bis), dodatek A/B; ITU G.992.4 (G.lite.bis), dodatek A/B
    # Standardy ADSL2+: ITU G.992.5, dodatek A/B

czy global connect zalicza sie do któregoś z w/w??
    tutaj dokładna specyfikacja
    http://www.dlink.pl/?go=gNTyP9CgrdFOIC4AStFCF...tbNlwaaRp6DQtAmu5j3cf/YELBd733qDkK00Usejcaw==
  • REKLAMA
  • #3 5530230
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    tak jak pisze przedmówca:
    dsl-g604 i g624t są routerami przeznaczonymi do podłączenia pod łącze adsl (wtyk telefoniczny)

tutaj potrzebny jest router z wejściem WAN (takiej samej wielkosci jak pozostale 4 porty i jeszcze nie widziałem by zmusić router z wejsciem na adsl'ke lub zepsutym portem wan by uzywal innego portu jako 'glownego')
    tutaj polecam zakup czegoś z linksysa np wrt-54g (bo później możesz sobie wgrać np openwrt i go przerobić dodajac nieco elektroniki :P )
  • #4 5549925
    muir86
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    hmm mam podobny problem kupilem router asusa wl 530gv2. Internet mam tak jak kolega przez kabel sieciowy do karty sieciowej.adres dhcp, 10.17. ... maska255.255.248 router ma wejscie wan gdzie podlaczylem kabel sieciowy i z wyjsc lan podlaczylem do kompa i nic. CHcialem jeszcze podlaczyc ps3 i lapa bezprzewodowo. Oprogramowanie nie znajduje wogole urzadzenia. Czy tez mamm zly router ?moze ktos wie co mam zrobic ?
  • #5 5550424
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Żeby móc Ci pomóc muszę najpierw zadać kilka pytań. 1.Wcześniej nie miałeś routera?
    2. Po podłączeniu routera nie masz już internetu?
    3. Czy musiałeś usługodawcy podawać numer MAC karty sieciowej.
    4. Czy zalogowałeś się na router na adresie 1921.68.1.1 i skonfigurowałeś go ?
  • REKLAMA
  • #6 5550465
    muir86
    Poziom 16  
    korrus666 napisał:
    Żeby móc Ci pomóc muszę najpierw zadać kilka pytań. 1.Wcześniej nie miałeś routera?
    2. Po podłączeniu routera nie masz już internetu?
    3. Czy musiałeś usługodawcy podawać numer MAC karty sieciowej.
    4. Czy zalogowałeś się na router na adresie 1921.68.1.1 i skonfigurowałeś go ?

No wiec tak jest to moja pierwsza przygoda z routerem. Zakupilem ps3 i lapka wiec przydaloby sie podzielic laczem z tymi urzadzeniami wiec pomyslalem kupie router podlacze i wsio bedzie hulac. Nie jest jednak tak rozowo hehe.

1. Nie mialem. Mam jeden kabel podlaczony bezposrednio do karty sieciowejw PC.
    2. Po odloczaniu kabla od PC i podlaczeniu go do We WAN migaja diodki czyli net jest. Nastepnie podlaczam kabel od Wy 1 i podlaczam do sieciowki w PC. I wielkie NIC
    3. Sieciowke oni mi dali wiec pewnie sobie spisali ow numer mac.
    4. Jak mam to zrobic? w sieciach komputerowych jestem ziolony .
  • REKLAMA
  • #7 5550631
    korrus666
    Poziom 40  
    Musisz sprawdzić w takim razie jaki jest Adres MAC karty sieciowej. Z menu start wybierasz polecenie uruchom i wpisujesz cmd. W wierszu poleceń piszesz potem ipconfig/all i wciskasz enter. Wyświetli Cie się lista kart sieciowych i różne dane między innymi MAC adres. Zapisz sobie ten numer bo będzie potrzebny przy konfiguracji routera.
    Potem odpalasz przeglądarkę internetową i w adresie wpisujesz 192.168.1.1. Będziesz musiał podać nazwę użytkownika . Masz ją podaną w instrukcji routera. Później jedziesz z instrukcją i ustawiasz wszystko. Przy konfiguracji zwróć uwagę na opcje klonowania adresu MAC. Będziesz musiał podać ten numer który wcześniej spisałeś.

Tak troszkę się przyjrzałem instrukcji i chyba nie da się klonować adresu MAC w tym routerze więc może być problem. Ale nie jest to przesądzone bo może nie jest to potrzebne a internetu nie masz z innego powodu.
  • #8 5550796
    muir86
    Poziom 16  
    No wiec. Nie ma tam Adresu MAC. PO wpisaniu adresu 192.168.1.1 nic sie nie dzieje . JEst gdzies instrukcja krok po kroku co i jak ? albo moze ktos jest w stanie mi pomoc i napisac ;] pzdro
  • REKLAMA
  • #9 5550884
    korrus666
    Poziom 40  
    MAC adres to jest adres fizyczny, zapomniałem że windows to tak nazywa. Co do adresu 192.168.1.1 to powinieneś wejść na niego jak twój komputer jest podłączony do routera kablem. Jeśli nie możesz to albo router jest uszkodzony ale nie działa połączenie sieciowe. Czy na pewno masz w ustawieniach sieci w komputerze ustawione pobieranie adresu i DNS z DHCP?
  • #10 5550927
    muir86
    Poziom 16  
    Teoretycznie powinno smigac. Dzialajac wg instrukcji najpierw podlaczam kablem do rojter do sieciowki zintegrowanej na plycie. podlaczam zasilanie. scieci sie obie diody (zielona ponoc swiadczy o polaczeniu fizycznym eternet.) swieci sie tez diodka pomaranczowa . Po czym probuje wejsc na adres http://my.router czy ten co ty podales i kicha. nic sie nie dzieje. odpalamdolaczone oprogramowanie i tez nie znajduje rojtera. po podlaczeniu do sieciowki pod pci gasna diody przy kablu na rojterze czyli niby brak polaczenia. co do konfiguracji sieci nigdy nic nie konfigurowalem. nawet nie wiem gdzei mam tego szukac.
  • #11 5550992
    korrus666
    Poziom 40  
    To tak będzie Ci Ciężko pomóc ale może się uda.
    Po pierwsze wyjmij tą drugą sieciówkę i uruchom komputer ponownie. Potem wejdź w panel sterowania i połączenia sieciowe. Powinno tam być Połączenie lokalne. Klikasz prawym na połączenie lokalne i wybierasz właściwości. Na zakładce ogólne będziesz miał listę ze składnikami, wyszukujesz na niej protokół internetowy TCP/IP zaznaczasz go i klikasz przycisk właściwości. Zaznaczasz IP i DNS automatycznie. Klikasz OK aż wrócisz do listy połączeń lokalnych. Podłączasz kabel do zintegrowanej sieciówki i klikasz potem prawym na połączenie lokalne i wybierasz z menu stan. I jak już wybierzesz to napisz co tam widzisz.
  • #12 5551257
    muir86
    Poziom 16  
    oka no wiec odpalilem (lol) sieciowke w biosie i od razu router zaczal hulac. nawet przez chwile mialem neta. ale po konfiguracji przestal dzialac. i tu moje pytanko wpisac ip mac i inne adresy z polaczenia z sieciowki ? i wpisac je do konfiguracji routera zeby chulalo ?
  • #14 5552636
    muir86
    Poziom 16  
    tzn nie mialem ale te wartsoci w routerze roznia sie od wartosci z sieciowki na pci
  • #15 5560496
    muir86
    Poziom 16  
    oka wiec wszystyko ladnie pieknie dziala dziekowka dla korrusa

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył podziału internetu osiedlowego LAN przy użyciu routera D-Link DSL-G624T, który jest modemem ADSL z portem telefonicznym, a nie routerem z wejściem WAN do podłączenia internetu kablowego. Użytkownik posiada internet od Global Connect podłączony kablem sieciowym bezpośrednio do karty sieciowej i chciałby udostępnić go przez WiFi na laptopie. Router DSL-G624T nie pozwala na konfigurację takiego połączenia, ponieważ nie ma portu WAN do podłączenia kabla sieciowego z dostawcy internetu. W dyskusji podkreślono, że do takiego celu potrzebny jest router z portem WAN (np. Linksys WRT-54G), który umożliwia podłączenie internetu kablowego i rozdzielenie go na LAN i WiFi. Użytkownik miał też problemy z dostępem do panelu konfiguracyjnego routera (adres 192.168.1.1), co mogło wynikać z nieprawidłowej konfiguracji sieciowej komputera (brak DHCP lub nieprawidłowe ustawienia IP). Doradzono sprawdzenie adresu MAC karty sieciowej, ustawienie automatycznego pobierania adresu IP i DNS oraz poprawne podłączenie kabli. Po poprawnej konfiguracji i wyłączeniu dodatkowej karty sieciowej router zaczął działać poprawnie. Podsumowując, modem DSL-G624T nie jest odpowiedni do podziału internetu kablowego LAN, potrzebny jest router z portem WAN, a konfiguracja sieci powinna uwzględniać klonowanie MAC i ustawienia DHCP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA