logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWG 1445 - brak grzania wody, możliwa usterka termostatu lub hydrostatu?

premierek 12 Wrz 2008 14:52 5700 3
REKLAMA
  • #1 5528541
    premierek
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem. Próbuję naprawić pralkę babci. Powiedziała że nie grzeje wody, więc w odruchu kupiłem nową grzałkę, wymieniłem i dalej to samo. Po przemyśleniach wziąłem miernik i zacząłem działać. grzałka i stara i nowa po 29Ω, zabezpieczenie przed przegrzaniem sprawdzałem w gorącej wodzie i wyłącza przy około 90-95 stopniach, poniżej ma normalnie przejście. Sprawdzałem miernikiem czy dochodzi prąd do grzałki i z tym jest właśnie różnie. przeważnie nie ma ale jeśli jest to tylko przez chwilę dopóki nie nagrzeje wody do ledwie letniej (około 25 stopni, nie więcej) i wtedy przestaje na włączonym programie 95 stopni. Czy to może być termostat????
    Jak to sprawdzić????Czy może być coś innego?????I pytanie z innej beczki-Co to jest hydrostat i jak to może wyglądać i i za co wogóle odpowiada. Mogę dodać ze pralka nie jest na elektronice bo zauważyłem że nie jest popularna a babcia dostała ją z austrii.
  • REKLAMA
  • #2 5528722
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3236
    Powinny być jeszcze dwa termostaty na 40 i 60°C. Poszukaj i sprawdź je.
    Popraw model pralki, bo do takiego producent sie nie chce przyznać ;)
  • REKLAMA
  • #3 5528753
    premierek
    Poziom 2  
    Model na pewno jak w temacie.Też niewiele na jej temat znalazłem. Natomiast co do czujników to znalazłem tylko ten jeden. widziałem że w niektórych pralkach tego producenta są trzy na takim uchwycie plastikowym(bodajże model AWG 680). Tu natomiast uchwyt jest taki sam, potrójny. w jednym miejscu jest ten niebieski czujnik - termostat, drugi jest pusty, a w trzecim jest termostat ze stalową rureczką która prowadzi do regulatora temperatury.

Dodano po 8 [minuty]:

Właśnie mam pytanie co do tego termostatu który jest połączony z regulatorem. Ten niebieski jest sprawny i jakiś mechanik ostatnio powiedział że on jest tylko na wypadek padnięcia głównego termostatu, by odłączyć przy zbyt wysokiej temperaturze. W sklepie ten termostat z regulatorem jest dostępny i kosztuje ok. 90 zł. bo już pytałem. Tylko chciałbym wiedzieć czy raczej na pewno to on jest winny. Czy przypadkiem gdzieś coś innego nie jest np. zatkane a ja szukam tutaj. Dlatego też wcześniej pytałem o ten hydrostat.

Dodano po 3 [godziny] 26 [minuty]:

Może zdjęcia pomoże pomogą. Na pierwszym są te dwa termostaty, na drugim regulator temperatury.
    https://obrazki.elektroda.pl/75_1221240083.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/22_1221240601.jpg
  • #4 6532427
    tomek20_75
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam kolego mam podobny problem z AWG 681. U mnie też jest jeden termostat i czujnik temp. wody. Moja pralka podgrzewa wodę tylko przez pierwsze minuty programu. Czy poradziłeś sobie z ta usterką. Jak tak to podziel sie doświadczeniem. Dziękuje.
REKLAMA