logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fax SHARP FO-375 - komunikat o zmiętym papierze mimo prawidłowego działania

DRPP 17 Paź 2002 16:18 2701 22
REKLAMA
  • #1 54901
    DRPP
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Mam problem z tym faxem, podaje komunikat, że papier (termiczny) jest zmięty a nie jest. Po włączeniu do sieci prawidłowo obcina końcówkę papieru i potem wyskakuje ten komunikat. Czasem zaskoczy, ale po wykonaniu jednego obcięcia, znowu ten komunikat lub rzadziej komunikat o braku papieru. Czy ktos z kolegów spotkał się z takimi objawami, co to może być? Sensor papieru działa prawidłowo.

Przeniesiony z "Telefony Komórkowe GSM" (za) Regulamin!!!
  • REKLAMA
  • #2 54922
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Czy aby napewno czujnik jest ok?
    Miałem kiedys przypadek uszkodzonej płyty cyfrowej wywalała mi komunikat zaciecie papieru( był to troche inny model).
    Czasem rowniez pomaga reset pamieci..

Pozdrawiam!
  • #3 55126
    DRPP
    Poziom 16  
    W tym modelu są dwa sensory papieru (termicznego), jeden przy zbiorniku na papier a drugi przed gilotyną, obydwa sprawdziłem. Ale może zacznę od początku, klient przywiózł ten fax z Niemiec (kupił na bazarze), ktoś już wcześniej przy nim grzebał i wymontował gilotynę, dlatego klient nie był w stanie mi powiedzieć jakie były objawy usterki i dlaczego wymontowano gilotynę. Dokupiłem w serwisie SHARP’a brakujące części, nie mieli dedykowanych do tego modelu i dali zamienniki. Może tu tkwi problem, ale autoryzowany serwis chyba wie co robi. Aha, reset pamięci nie pomaga, od tego zacząłem.
  • REKLAMA
  • #5 55151
    DRPP
    Poziom 16  
    Papier docina idealnie
  • #7 55155
    DRPP
    Poziom 16  
    mgim napisał:
    Oglądnij sobie dobrze napęd noża.Tego typu "odzywki" miałem wyłącznie przy wszelkich "niesprawnościach noża" a zrobiłem tego kilkanaście (też przywiezine z Niemiec).

To były tez faxy Sharpa?
  • REKLAMA
  • #9 55160
    DRPP
    Poziom 16  
    mgim napisał:
    Tak

To doradź, jakie miałeś przypadki usterek.
  • #10 55164
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 640
    90%: "problemy z nożem" w tym przeskok zębatki,źle umocowany "silnik noża",źle zamocowant taki trzpień plastikowy w kółku napędowym noża (też w Sharp-ie ale trochę inny typ).
    10% pozostałe: Przerwany przewód,zwalony tranz.sterujący silnikiem noża,chyba ze dwa kondziorki,Zablokowany przycisk START,walnięty czujnik papieru (wystarczyło przeczyścić).
  • #11 55172
    DRPP
    Poziom 16  
    mgim napisał:
    ...,walnięty czujnik papieru (wystarczyło przeczyścić).

Ten czujnik papieru przed gilotyną?
  • #13 56585
    DRPP
    Poziom 16  
    mgim napisał:
    Tak

Przejrzałem czujniki, całą mechanikę itp., dalej to samo (ta mechanika ma tylko jeden silnik). Co to może być?
    Aha, jak przy włączeniu fax’u uda mu się prawidłowo obciąć papier i nie wywali komunikatu, że papier jest zmięty, to po włożeniu dokumentu i naciśnięciu przycisku kopiuj, podaje komunikat „ERROR: Wrong key”.
  • REKLAMA
  • #15 57168
    DRPP
    Poziom 16  
    mgim napisał:
    To już wiem więcej.Wieczorkiem odezwę się "na dłużej".

I jeszcze jedna uwaga: Przy włączeniu fax’u do sieci po dłuższej przerwie zawsze zaskakuje i nie wywala błędów, oprócz tego po włożeniu dokumentu i naciśnięciu przycisku kopiuj, podaje komunikat „ERROR: WRONG KEY”. Ale jak chwilę pochodzi (tzn. na czuwaniu) i wykona jedno obcięcie np. w trybie serwisowym, wywala komunikat o zmiętym papierze lub rzadziej o jego braku. To chyba będzie raczej usterka elektroniczna, ale gdzie - zasilacz?
  • #16 58833
    DRPP
    Poziom 16  
    A może ktoś inny ma jakieś sugestie?
    Aha ten "Error: Wrong Key" jest już nieaktualny, był spowodowany tym, że słuchawka źle podłączona.
    Zauważyłem, że czas dobrego działania faksu jest uzależniony od temperatury zewnętrznej. Latem wywalał błąd nawet przy pierwszym obcięciu papieru, a przy temp. otoczenia ok. 10st. działał kilka minut (w tym czasie pozwalał na wykonywanie np. kilku kopii dokumentu).
    Przetwornicę sprawdziłem, napięcia są OK i niema spadków. Sprawdziłem też inne elementy - nie grzeją się. Co to może być?
  • #17 372026
    SharpEye
    Poziom 12  
    Cześć. Prosiłeś o opinię to odpisuję. Sprawdź transoptory czujników. Miałem przeboje w FO-1460. Sharp wydał raport techniczny w którym informował o zmianie typu stosowanych transoptorów bo stare VHPITR9606/-1 a takie znalazłem w manualu do FO-375 szybko padały i zostały zastąpione przez nowe VHPSG206S//-1. (przynajmniej w FO-1460)
    W starych napięcie CE oświetlonego fototranzystora utrzymywało się za wysokie napięcie i klapa. Po założeniu nowego napięcie na tym fototranzystorze spada do ok. 0,1 V i wtedy toto działa.
    Jutro postaram się wynaleźć ten raport bo w nim jest opisane czym się te transoptory różnią wizualnie.
  • #18 372534
    DRPP
    Poziom 16  
    SharpEye napisał:
    Cześć. Prosiłeś o opinię to odpisuję. Sprawdź transoptory czujników. Miałem przeboje w FO-1460. Sharp wydał raport techniczny w którym informował o zmianie typu stosowanych transoptorów bo stare VHPITR9606/-1 a takie znalazłem w manualu do FO-375 szybko padały i zostały zastąpione przez nowe VHPSG206S//-1. (przynajmniej w FO-1460)
    W starych napięcie CE oświetlonego fototranzystora utrzymywało się za wysokie napięcie i klapa. Po założeniu nowego napięcie na tym fototranzystorze spada do ok. 0,1 V i wtedy toto działa.
    Jutro postaram się wynaleźć ten raport bo w nim jest opisane czym się te transoptory różnią wizualnie.

Teraz to już jestem gość, wielkie dzięki!
    Dzięki Twojej odpowiedzi znalazłem w internecie coś takiego:

Model No.: UX-108, UX-118, UX-188, FO37
    Fault: PAPER JAM or OUT OF PAPER message
    Remedy: The PIN sensor (PI1) is not working properly in the active state. Replace the PI1 sensor on the control board. Part number from Sharp: VHPSG206S//-1

To musi być to, jak zdobędę ten zamiennik transoptora to napiszę o wynikach. Chyba, że można wsadzić za niego jakiś bardziej popularny, tylko jaki?

Do SharpEye: Gdzie je kupowałeś?

Tutaj jest ten link, ciekawe informacje o sprzęcie Sharp'a:
    http://hem.passagen.se/bac0674/Sharp.txt
  • #19 373075
    SharpEye
    Poziom 12  
    Ja pracuję w autoryzowanym i mam wszystko z Sharp Electronics w W-wie ul. Puławska ale jest kilka dużych centrów dystrybucji ale się tam nie zaopatruje i nie wiem czy sprzedają części np. Torell w Pruszczu Gdanskim lub AJP lub Koala W-wa.
  • #20 374392
    DRPP
    Poziom 16  
    SharpEye napisał:
    Ja pracuję w autoryzowanym i mam wszystko z Sharp Electronics w W-wie ul. Puławska ale jest kilka dużych centrów dystrybucji ale się tam nie zaopatruje i nie wiem czy sprzedają części np. Torell w Pruszczu Gdanskim lub AJP lub Koala W-wa.

Może masz do odsprzedania taki transoptorek?
  • #21 375772
    SharpEye
    Poziom 12  
    Dawno się takimi sprawami nie zajmowałem i nie mam ale w poniedziałek sprawdzę w Sharpie i dam znać. Zawsze mogę zamówić. Nawet jak nie ma w Polsce to przyjdzie z Hamburga do 5 dni (zazwyczaj).
  • #22 381287
    DRPP
    Poziom 16  
    SharpEye napisał:
    Dawno się takimi sprawami nie zajmowałem i nie mam ale w poniedziałek sprawdzę w Sharpie i dam znać. Zawsze mogę zamówić. Nawet jak nie ma w Polsce to przyjdzie z Hamburga do 5 dni (zazwyczaj).

No i co, macie w Sharp'ie na magazynie taki transoptor?
  • #23 399148
    DRPP
    Poziom 16  
    Kupiłem już ten transoptor w firmie TORELL, podmieniłem go i fax pięknie działa.
    Jeszcze raz dzięki i zamykam temat!

Podsumowanie tematu

✨ Problem z faxem Sharp FO-375 polegał na fałszywym komunikacie o zmiętym papierze mimo prawidłowego działania mechaniki i sensorów papieru. Urządzenie po włączeniu prawidłowo obcinało papier, lecz po chwili pojawiał się błąd o zmiętym lub braku papieru. Sprawdzono oba sensory papieru (przy zbiorniku i przed gilotyną), mechanikę napędu noża oraz reset pamięci – bez skutku. Wskazywano na typowe usterki noża, takie jak przeskok zębatki, źle zamocowany silnik noża lub trzpień napędowy, jednak w tym przypadku papier był idealnie docinany. Pojawił się także komunikat „ERROR: Wrong key”, który okazał się wynikać z nieprawidłowego podłączenia słuchawki. Zauważono zależność działania faksu od temperatury otoczenia, co sugerowało usterkę elektroniczną. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana transoptora czujnika papieru (model VHPSG206S//-1), który w starszych wersjach szybko ulegał uszkodzeniu, powodując błędne sygnały o zacięciu papieru. Transoptor ten został zakupiony w firmie TORELL, a po jego wymianie fax działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA