logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegarek na 6x '192, 4047 i 7400 - działa tylko po dotknięciu masy palcem

Sheitar 04 Mar 2004 01:10 1700 12
REKLAMA
  • #1 530349
    Sheitar
    Poziom 12  
    Zbudowałem sobie zegarek na 6ciu '192, układ czasowy mam na 4047, i do tego ograniczenie do 24/60/60 na 7400, wszystko ładnie działa, ale tylko wtedy gdy paluchem dotknę do masy :| Uzywam zasilacza od kolejki "PIKO", ale to raczej bez znaczenia. Z początku myślałem że wyjscie zasilacza coś nie łączy potem zauważyłem iż gdziekolwiek w układzie dotknę palcem do masy to układ zaczyna działać poprawnie (zaczyna liczyć). Bez ingerencji palce liczniki także liczą, ale po naliczeniu 1 odrazu się resetują.
    Zanim kompletnie uruchomiłem układ to omyłkowo 7400 podziałał kilkanaście sekund na odwróconych biegunach, ciut się podgrzał :oops: (może to coś z nim? w końcu to on zeruje liczniki, ale tylko gdy nabije się stan 24 dla godzin, 60 dla minut i sekund, co i tak nie wyjasnia czemu za magicznym dotknięciem palca układ rusza z kopyta?).
    Zrobiłem mały test, otóż wyjąłem 7400 z podstawki i zwarłem 3 nóżki do plusa (RESET musi być w stanie wysokim, aby liczył licznik) - układzik działa bez dotknięcia palcem (co prawda liczy tylko sekundy bo QB i QC dla części dziesiętnej sekund w stanie wysokim powodowały 0 na wyjściu bramki NAND (1/4 7400) co zerowało sekundy i dodawało +1 minutom)
    Dobra tyle pisania żeby stwierdzić, że 7400 uległ uszkodzeniu... ale można go naprawić "dotykiem palca" trochę to bez sensu jak dla mnie, a co Wy o tym sądzicie?
    PS Jak będę w mieście to kupię nowego 7400 i ciekawe co wtedy wyjdzie :twisted:
    PS2. Trochę mnie poniosło z pisaniem, ale późno już, a ja tak mam w nocy :P
  • REKLAMA
  • #2 530363
    Rasel
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    A w jaki sposób z CMOS-a sterujesz TTL-a?
  • #3 530364
    Sheitar
    Poziom 12  
    Rasel napisał:
    A w jaki sposób z CMOS-a sterujesz TTL-a?

A co to ma do rzeczy? :P
  • #4 530366
    Rasel
    Poziom 22  
    W tym może być przyczyna, albo w jakimś wiszącym w powietrzu wejściu...
  • REKLAMA
  • #5 530373
    Sheitar
    Poziom 12  
    Rasel napisał:
    W tym może być przyczyna, albo w jakimś wiszącym w powietrzu wejściu...

W powietrzu nic nie wisi :/ Zasilacz waży z 3kg i ma okrągłe metalowe pokrętła z dwiema podkładkami między które wkręciłem kabelki od zasilania. Ustawiam ok. 5V i guzik, dotykam opuszkiem palca śruby od masy i układ rusza - także wiszące kabelki zimne luty odpadają, poprzez takie lekkie tknięcie solidnego zasilacza nic w układzie oddalonym kabelkami o 10cm od zasilacza ni drga nawet o mikrometry. Co do pierwszego i wcześniejszego to hmm wejścia 7400 są podpięte prosto pod odpowiednie wyjścia licznika, a wyjście 7400 prosto pod RST i CLK odpowiednich liczników.

Może jak podepnę na stałe minus układu do... bo ja wiem rynny to będzie ok? nudzi już mnie te trzymanie palucha :/ Idę spać, może rano będzie działać bez palca? :P

Lepiej powiedzcie mi jak to naprawić, o!
  • REKLAMA
  • #6 530381
    Rasel
    Poziom 22  
    Chodzi o połączenie wyjścia 4047 z wejściem 74192...I jeszcze jedno. Czy zasilacz PIKO daje na pewno napięcie stałe? Może jest tętniące?
  • REKLAMA
  • #7 530391
    Sheitar
    Poziom 12  
    Rasel napisał:
    Chodzi o połączenie wyjścia 4047 z wejściem 74192...I jeszcze jedno. Czy zasilacz PIKO daje na pewno napięcie stałe? Może jest tętniące?

Połączenie prosto nózka 10 (Osc_out) z 4047 i 5 (CLK UP) z 74192. Przypominam, że jak wyciągnę 7400 z podstawki to liczniki sekund liczą bez problemu, a z 7400 w podstawce owe liczniki wyglądają tak jakby się resetowały chwilke po naliczeniu wartości 1 (na krótko błyska dioda od QA). Czyli naliczają 1, reset, przerwa 1s, naliczają 1, reset, itd..

Co do zasilacza to hmmm nie mam pojęcia :D Podpiąłem układ pod baterie - działa bez zarzutu, czyli jednak coś z zasilaczem :oops: hehe a ja już tu głupoty wymyślam :D OK problem uważam za rozwiązany jak dla mnie bo zegarek i tak wyląduje w obudowie i na baterie zasilanie będzie. A coś co mnie zainspirowało jest tu Binary Clock

aaj dobra miałem iść spać i wypocząć w końcu - to idę :) thx Rasel
  • #8 530401
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    :arrow: Sheitar, 7400 na baterię? Eeee...
  • #9 530439
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6162
    A na jak długo te baterie starczą ? A tak na marginesie - każdy kto chce się zająć na poważnie elektroniką to powinien mieć pod ręką jakiś w miarę porządny zasilacz, najlepiej regulowany i z ograniczeniem prądu wyjściowego. Te od kolejek Piko do nadają się tylko do zasilania silniczków i żarówek.
  • #10 530569
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    O to chodzi. :roll:
    Że to wina zasilania upierać się nie będziemy, ale jest to bardzo możliwe.
    Kiedyś zaszalałem i ściągnąłem sobie z USA kit jakiegoś tam radyjka na UKF, niby edukacyjnego. Złożyłem wzorcowo, bo to wszystko było przecież prześliczne. Włączam, a tu cuda różne - działa, nie działa, trzeszczy, pływa... Wpadłem na genialny pomysł - pomierzyłam, a tu za regulatorem jakieś 4.5V, a na baterii 6 z kawałkiem. Mierzę dalej, a tu 70mA. Zwarcie gdzieś w scalakach myślę, ale podłączam pod zasilacz, a tu działa. No więc piszę do nich prośbę, żeby zmierzyli mi tam u siebie prąd. Facet odpisuje, że w pierwszym z brzegu ma 80mA. Ja mu na to, że to chyba jakieś nieporozumienie - 80mA i jedna bateria 9V... Już nie odpisał. Czujecie temat? Amerykanie zrobili prześliczny, edukacyjny kit na baterię 6F22, a przez układ gdzieś przy 8V płynie 80mA... :lol:
  • #11 530728
    Sheitar
    Poziom 12  
    Najwyżej pochodzi kilka dni z baterii (choć co tam 7400, gorzej że tam jest 20 LEDów :D) A co do zasilacza to innego nie mam, a elektroniką nie zajmuję się tak często żeby koniecznie jakiś posiadać. Najwyżej się jakiś zbuduje, transformator po rzutniku dzieś mi się jakiś wala, z tego co pamiętam to chyba z 5-6V miał na wtórnym, tylko diodki i stabilizator czy tam kondziołki jakieś i będzie - chyba dam radę :D
  • #12 532963
    afc1000
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    ten 7400 to TTL czy CMOS ? Bo jesli CMOS, to wyglada mi jednak na nozke w powietrzu (mogl sie drucik upalic wewnatrz kostki albo odpasc od struktury).
  • #13 536222
    Sheitar
    Poziom 12  
    Nie, to kwestia zasilania, zrobiłem stabilizowany zasilacz i gra pięknie ;] teraz nauczyć się w locie dekodować czas binarny na dziesiętny na razie mi to kilka sekund zajmuje :D

Podsumowanie tematu

✨ Zbudowano zegarek cyfrowy oparty na licznikach 74192 (6 sztuk), układzie czasowym 4047 oraz bramce 7400 do ograniczenia do formatu 24/60/60. Układ działa poprawnie tylko po dotknięciu masy palcem, co wskazuje na problem z uziemieniem lub stabilnością zasilania. Zasilacz używany do zasilania to model PIKO, typowo przeznaczony do zasilania silników i żarówek, który prawdopodobnie dostarcza napięcie pulsujące, co powoduje niestabilność działania układu. Po podłączeniu do baterii zegarek działa bez zarzutu, co potwierdza problem z zasilaczem. Wskazano, że wejścia układów są poprawnie połączone, a problem nie wynika z "wiszących" wejść. Sugerowano wykonanie stabilizowanego zasilacza z transformatora i układu stabilizującego napięcie, co ostatecznie rozwiązało problem. Dodatkowo pojawiła się sugestia, że uszkodzona bramka 7400 mogła mieć wpływ, jednak główną przyczyną była jakość zasilania. Dyskusja podkreśla znaczenie stabilnego i odpowiedniego zasilania w układach cyfrowych TTL/CMOS oraz konieczność stosowania właściwych źródeł napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA