Zbudowałem sobie zegarek na 6ciu '192, układ czasowy mam na 4047, i do tego ograniczenie do 24/60/60 na 7400, wszystko ładnie działa, ale tylko wtedy gdy paluchem dotknę do masy
Uzywam zasilacza od kolejki "PIKO", ale to raczej bez znaczenia. Z początku myślałem że wyjscie zasilacza coś nie łączy potem zauważyłem iż gdziekolwiek w układzie dotknę palcem do masy to układ zaczyna działać poprawnie (zaczyna liczyć). Bez ingerencji palce liczniki także liczą, ale po naliczeniu 1 odrazu się resetują.
Zanim kompletnie uruchomiłem układ to omyłkowo 7400 podziałał kilkanaście sekund na odwróconych biegunach, ciut się podgrzał
(może to coś z nim? w końcu to on zeruje liczniki, ale tylko gdy nabije się stan 24 dla godzin, 60 dla minut i sekund, co i tak nie wyjasnia czemu za magicznym dotknięciem palca układ rusza z kopyta?).
Zrobiłem mały test, otóż wyjąłem 7400 z podstawki i zwarłem 3 nóżki do plusa (RESET musi być w stanie wysokim, aby liczył licznik) - układzik działa bez dotknięcia palcem (co prawda liczy tylko sekundy bo QB i QC dla części dziesiętnej sekund w stanie wysokim powodowały 0 na wyjściu bramki NAND (1/4 7400) co zerowało sekundy i dodawało +1 minutom)
Dobra tyle pisania żeby stwierdzić, że 7400 uległ uszkodzeniu... ale można go naprawić "dotykiem palca" trochę to bez sensu jak dla mnie, a co Wy o tym sądzicie?
PS Jak będę w mieście to kupię nowego 7400 i ciekawe co wtedy wyjdzie
PS2. Trochę mnie poniosło z pisaniem, ale późno już, a ja tak mam w nocy
Zanim kompletnie uruchomiłem układ to omyłkowo 7400 podziałał kilkanaście sekund na odwróconych biegunach, ciut się podgrzał
Zrobiłem mały test, otóż wyjąłem 7400 z podstawki i zwarłem 3 nóżki do plusa (RESET musi być w stanie wysokim, aby liczył licznik) - układzik działa bez dotknięcia palcem (co prawda liczy tylko sekundy bo QB i QC dla części dziesiętnej sekund w stanie wysokim powodowały 0 na wyjściu bramki NAND (1/4 7400) co zerowało sekundy i dodawało +1 minutom)
Dobra tyle pisania żeby stwierdzić, że 7400 uległ uszkodzeniu... ale można go naprawić "dotykiem palca" trochę to bez sensu jak dla mnie, a co Wy o tym sądzicie?
PS Jak będę w mieście to kupię nowego 7400 i ciekawe co wtedy wyjdzie
PS2. Trochę mnie poniosło z pisaniem, ale późno już, a ja tak mam w nocy