logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć tuner satelitarny do czaszy i konwertera? Najtańsze rozwiązania

maliniakmonitek 22 Wrz 2008 15:35 2230 28
REKLAMA
  • #1 5560112
    maliniakmonitek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam proszę o pomoc ponieważ mam tuner satelitarny co jeszcze mi potrzeba by uzyskać na ekranie jakieś kanały???brat ma satelitę i ma podłączony taki podobny tuner do czaszy (konwentera)czy da rade jakos to połączyc?? czy można kupić konwenter i jakoś go podpiąć do czaszy?? proszę o jak najtańsze rozwiązanie
  • REKLAMA
  • #2 5560344
    e-n
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Musisz mieć też swój konwerter. Czaszę niekoniecznie - kup sobie konwerter podwójny, zamontuj zamiast tego, który jest i podciągnij kabel do swojego tunera.
  • #3 5560485
    darek23422
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Ten podwójny konwerter nazywa się twin.
  • #4 5560509
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Co to za Tuner dokładnie jest?
  • #6 5561489
    darek23422
    Poziom 27  
    Proponuje konwerter twin firmy inwerto.
  • #7 5561490
    gregor22
    Poziom 23  
    Ocena: 74
    kup sobie konwerter typu twin o nazwie "Inverto" są dobre....
  • REKLAMA
  • #8 5561498
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    A ten tuner to cyfrowy jest ??
  • REKLAMA
  • #9 5561516
    darek23422
    Poziom 27  
    Proponuje konwerter twin firmy inwerto.
  • #10 5561699
    maliniakmonitek
    Poziom 13  
    analogowy czyli kupic ten konwerter inerto?

Dodano po 29 [sekundy]:

a mogę kupić ten podwójny to mi coś da?
  • #11 5561727
    darek23422
    Poziom 27  
    Podwójny chodzi ci o monobloka. Monobloka stosuje do odbioru 2 satelit np hotbird i astra.
  • #12 5562522
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Jeśli chcesz podłączyć się do jednej czaszy, już używanej, musisz założyć konwerter twin żeby niezależnie działały dwa dekodery.
    Jeśli zakładasz swoją czasze kupujesz konwerter single.
  • #13 5563871
    maliniakmonitek
    Poziom 13  
    mam czasze bez niczego i tuner dordzcie mi jakiś tani konwerter??taki żeby odbierał dwie staleity.
  • REKLAMA
  • #17 5565977
    maliniakmonitek
    Poziom 13  
    on do mnie dojdzie jutro chyba wiec prosze was jeszcze o pomoc.
  • #18 5566332
    gregor22
    Poziom 23  
    Ocena: 74
    do tego technisata kup sobie jakikolwiek konwerter "twin" zobacz jaki jest najtańszy( jeśli chodzi Ci o cenę), każdy będzie chodził.......a Inverto jest po prostu dobry, chociaż na tańszym będziesz miał to samo.......
  • #20 5566412
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 390
    gregor22 napisał:
    do tego technisata kup sobie jakikolwiek konwerter "twin" zobacz jaki jest najtańszy( jeśli chodzi Ci o cenę), każdy będzie chodził.......a Inverto jest po prostu dobry, chociaż na tańszym będziesz miał to samo.......

Każdy twin będzie chodził :/ Ale koledze chodzi o monoblocka tutaj trzeba wiedzieć czy tuner obsługuje DISQC.
  • #21 5566521
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    A w takim zabytku to raczej disq bym się nie spodziewał
  • #22 5572625
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    maliniakmonitek napisał:

Witam.
    Lepiej wycofaj się z tej aukcji.
    To jest konwerter jak tuner ma DiSEqC i podłącza się do niego bezpośrednio drugi tzw single na drugiego satelitę.
    Jak wprowadzono obsługę DiSEqC to na tunerach dla reklamy było logo z takim napisem, więc na 90 % ten tuner nie ma możliwości sterowania przełączaniem satelitów przez ten system.
    Posiada natomiast dwa wejścia antenowe typu "F". Wtedy podłącza się dwa osobne kable od dwóch pojedynczych konwerterów.
    Pewnie już dostałeś ten tuner to podłącz go u brata i zobaczysz czy coś odbiera, podłączając pod jedno wejście, a potem pod drugie i dopiero wtedy zadecydujesz czy kupić i jaki konwerter.
    Wszystko też zależy czy jest on zaprogramowany i na jakiego satelitę, oraz jaką ma głowicę. Bo bez pilota go nie przeprogramujesz (chyba że ma jakąś klapkę i przyciski do tego). Jeśli brat ma antenę na Hot-Birda to tam są tylko trzy programy, a na Astrze jest ponad 40, więc z Astry powinieneś coś złapać.
    I wg mnie bez sensu jest teraz ustawianie analoga na Hot-Birda. Wystarczy pojedynczy konwerter i antenę ustawić na Astrę.
  • #23 5575506
    maliniakmonitek
    Poziom 13  
    dokładnie dzieki wielkie:) dam odpowiedz jak przyjdzie bo nadal na niego czekam
  • #24 5582366
    maliniakmonitek
    Poziom 13  
    witam mam juz tuner nie pisze żeby miał tą funkcję DiSEqC:\ teraz doradzicie mi jakiś korwerter??? najtanszy zeby mi chodziło
  • #25 5582483
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 390
    Poszukaj na allegro twina można dostać za jakieś 40 złjeśli twoja antena jest ustawiona na astrę).
    KONWERTER TWIN LT-01G Gold Editio na alegro kosztuje 35zł z wysyłką 43zł.

Jeśli twój brat ma antenę ustawioną na HotBird bez zeza ani monoblocka , możesz kupić byle jaki single za jakieś 20zł + jakieś uchwyt na zeza.

Trzeba się zastanowić czy twój tuner sat ma cały zakres pasma.
  • #26 5586058
    maliniakmonitek
    Poziom 13  
    nie mam pojecia ... jak to spr??
  • #27 5586982
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    tomarex napisał:
    [ podłącz go u brata i zobaczysz czy coś odbiera, podłączając pod jedno wejście, a potem pod drugie i dopiero wtedy zadecydujesz czy kupić i jaki konwerter.
    Wszystko też zależy czy jest on zaprogramowany i na jakiego satelitę, oraz jaką ma głowicę..

No i co podłączałeś?
    Czy brat mieszka z Tobą - możesz wtedy wykorzystać jego antenę.
    Jaki tuner ma brat: analogowy czy cyfrowy. Z jakiego satelity odbiera. Jak analog to jakie programy odbiera.
    Sprawdź co jest napisane przy gniazdku anteny satelitarnej.
    Jak jest napis np 900-2150 MHz to tuner odbiera pełny zakres i konwerter tzw fulband (czyli typowy teraźniejszy). Jak do 1750 MHz to nie odbierzesz części programów. Wszystko też zależy pod jaki konwerter jest zaprogramowany itd itp.
  • #28 5589699
    maliniakmonitek
    Poziom 13  
    jutro spr i dam odp dzięki wielkie tomarex:)
  • #29 5592034
    maliniakmonitek
    Poziom 13  
    brat ma tuner cyfrowy i odbiera pełen zakres czyli ten 900-2150 mhz .Ale pojawił sie problem ponieważ nie wiemy na jakiej czestotliwości jest hot bird i gdy bład bitowy powinien wynosić 0 to pisze undefined i nie wiem co zrobić w obsłudze satelity pisze żeby wybrać częstotliwość tak żeby błąd bitowy wynosił 0 .proszę o pomoc moje położenie to LUBANIE 20 od włocławka

Dodano po 2 [godziny] 49 [minuty]:

wszystko już ok dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Aby podłączyć tuner satelitarny do anteny satelitarnej (czaszy) i konwertera, konieczne jest posiadanie własnego konwertera. W przypadku korzystania z jednej czaszy przez dwa tunery, zaleca się zastosowanie konwertera typu twin, który umożliwia niezależne działanie obu dekoderów. Konwerter twin firmy Inverto jest polecany jako dobrej jakości, choć tańsze zamienniki również spełnią podstawowe funkcje. Jeśli antena jest nowa i nie ma zamontowanego konwertera, można kupić konwerter single, ale jeśli chce się odbierać sygnał z dwóch satelitów (np. Astra i Hot Bird), potrzebny jest monoblok, który wymaga tunera obsługującego protokół DiSEqC. W przypadku tunera analogowego bez obsługi DiSEqC, należy podłączyć dwa osobne konwertery single do dwóch wejść antenowych tunera. Ważne jest także sprawdzenie zakresu częstotliwości obsługiwanych przez tuner (np. 900-2150 MHz) oraz ustawienie anteny na odpowiednią satelitę. Przy odbiorze sygnału należy monitorować błąd bitowy, który powinien wynosić 0 dla poprawnego odbioru. Najtańszym rozwiązaniem jest zakup konwertera twin lub pojedynczego, w zależności od konfiguracji anteny i tunera, a także wykorzystanie istniejącej instalacji, jeśli to możliwe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA