logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować system na nowym dysku w zewnętrznym LaCie?

the.rider.of.storm 22 Wrz 2008 19:40 3573 16
REKLAMA
  • #1 5561007
    the.rider.of.storm
    Poziom 2  
    Witam!
    Mam następujący problem:
    padł mi dysk twardy w zewnętrznym LaCie.
    Podmieniłem na taki sam dysk, lecz nie jest on wykrywany po podłączeniu do sieci eth. czy kompa poprzez usb.
    LaCie prawdopodobnie umieściło jakiś mikro sytem (linux?) na tym zepsutym dysku. Jest on też odpowiednio popartycjonowany...
    Pytanie: czy ktoś wie skąd można wziaść taki OS i jak go wgrać w nowy dysk zeby podmiana "zaskoczyła"?
  • REKLAMA
  • #2 5562561
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    W takich rozwiązaniach jest zwykle osobny kontroler , który robi to sam . Jeśli nie , to partycjonujesz i formatujesz dysk pod np. XP i montujesz do środka . Powinno wystarczyć jeśli chodzi o USB . Połączenie sieciowe to już trochę inna bajka i być może powinno być konfigurowane właśnie w urządzeniu . Przypuszczam , że ten właśnie kontroler robi to odgórnie , a zarazem automatycznie .

Pozdrawiam .
  • #3 5562646
    the.rider.of.storm
    Poziom 2  
    Znalazłem jakieś info o partycjach jakie powinny być na takim dysku. Sformatowałem pod XP. Dysk podłączony bezpośrednio w kompie działa OK. Wsadziłem dysk do obudowy LaCie. Nadal nie jest widoczny ani w sieci eth. ani poprzez usb. "Coś" musiało być zainstalowane na tym padniętym dysku. Podobno jakiś mikro linux...
  • REKLAMA
  • #4 5563243
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    the.rider.of.storm napisał:
    Podobno jakiś mikro linux...
    Kolego the.rider.of.storm , może byś uściślił z jakim dyskiem się zmagasz, będzie łatwiej coś poradzić.
    Podaj model obudowy LaCie, jak i model wewnętrznego HDD (dodatkowo możesz podać model "chip" wewn. kontrolera).
    padł mi dysk twardy w zewnętrznym LaCie.
    A co się dzieje (działo) z tym uszkodzonym dyskiem? Próbowałeś go jakoś zdiagnozować?
  • #5 5564643
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Sprawdź jeszcze konfigurację zworek na dysku . Niektóre dyski są w takich obudowach skonfigurowane jako Slave . Oczywiście to nie musi być to .
    A czy nie da się przerzucić całej zawartości tamtego uszkodzonego dysku na ten sprawny ?

Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #6 5566213
    the.rider.of.storm
    Poziom 2  
    Uściślam informacje.
    Chodzi o LaCie Mini Ethernet Disk. (obudowa zbliżona do tej: http://www.lacie.com/intl/support/support_manifest.htm?id=10211)
    W środku był Seagate Barracuda 500Gb SATA.
    Poprzedni dysk poprostu padł nagle i koniec, po podłączeniu tego dysku słychać jakieś mechanizmy, jakby probówał wystartować, ale po kilku próbach milknie.

W załączniku zdjęcie "płytki" i całej obudowy.

• #7 5566349
    gsm_virus
    Mała uwaga; zdjęcia w poście zamieszcza się -> tym sposobem czyli popraw (edytuj) swój post.

Z powyższych zdjęć widać że twój kontroler jest na procesorze Marvell 88F5-BEG1, i z informacji zawartych w internecie można się dowiedzieć że stosowany jest również w QNAP TS-109.
    Ale twoja obudowa dysku to produkt LaCie Ethernet Disk mini - Home Edition , lub tych dla LaCie Ethernet Disk mini spróbuj użyć programów konfiguracyjnych z powyższej strony.

Co do wcześniejszego uszkodzonego dysku, to spróbuj go dokładniej zdiagnozować za pomocą prog. MHDD.
  • #8 5566669
    the.rider.of.storm
    Poziom 2  
    Przepraszam, juz poprawiłem zdjęcia.
    Program MHDD niestety nie wykrywa tego uszkodzonego dysku.
    Niestety, żadne programy konfiguracyjne LaCie czy Qnapa nie wykrywają podłączonego urządzenia LaCie z nowym ani starym dyskiem.
  • #9 5566776
    gsm_virus
    Niestety, żadne programy konfiguracyjne LaCie czy Qnapa nie wykrywają podłączonego urządzenia LaCie z nowym ani starym dyskiem.
    No to w takim przypadku, zaczynam sam głupieć.
    Niestety nie jestem ekspertem "w te klocki", ale wszystko wskazuje na to że ten zewnętrzny kontroler został uszkodzony, lub z jakiejś innej przyczyny nie potrafi skomunikować się z komputerem.
    Sprawdzić by trzeba było sam zasilacz tego LaCie, czy daje prawidłowe napięcia.
    Czy po podłączeniu słychać pracę samego dysku (silnika, ewentualnie kliknięcia głowic).
    Może padł moduł wewnętrz. zasilania dla dysku -> SATA power pin.
    Ostatnim pomysłem jaki przychodzi mi do głowy, to żeby podać temu dyskowi zasilanie nie z jego wewnętrznego układu, a z zasilacza Twojego PC-ta.
    Jednak w tym przypadku proszę "obeznanych" z tematem o potwierdzenie, czy ta opcja ma prawo się udać.
    Bo to jest tylko propozycja, a Ty ryzykujesz swoim dyskiem.

Poza tym przydała by się dokładniejsza wiedza (ewentualny prog. do diagnozy), do tego wcześniej uszkodzonego dysku. Jak będzie wiadomo co i dlaczego uszkodziło poprzedni dysk, będzie też wiadomo co może teraz "nie działać".
  • #10 5751597
    kitekmm
    Poziom 2  
    Miałem podobny problem z Lacie, podłączyłem dysk bezpośrednio do kompa i działał. Okazało się że obudowa była uszkodzona. Wymieniłem na inną i dysk dalej kręci. U mnie chyba tylko zasilacz padł, ale wtedy nie miałem czasu szukać i kupiłem inna obudowę.
    Ale strachu to się najadłem co nie miara.

Moderowany przez K!lleR:

Proszę uważać na słowa kolego! Tym razem tylko upomnienie.

• #11 5753110
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Dyski LACIE mają własne oprogramowanie , które należy zainstalować na dysku . Obsługują dyski duże - 2 TB-owe i mini . Są dwie wersje tego oprogramowania . Jedno dla systemu MAC , a drugie dla PC . Jest też płyta Recovery dla tych dysków - mam obie płyty przed oczyma .

Pozdrawiam .
  • #12 5769690
    aviko

Poziom 17  
    Ocena: 18
    dyski lacie ethernet maja kilka partycji wewnatrz. na jednej z partycji bodajrze 500mb jest wlasnie linux i to on odpowiada za udostepnianie zasobow w sieci. nie mam pojecia skad wziac to co jest na tych partycjach. chyba najprosciej bedzie kupic/zdobyc/pozyczyc drugi taki sam i zrobic kopie dysk. niestety trzeba bedzie rozkrecic obudowe a co za tym idzie utracic gwarancje na nowy dysk. mysle ze warto, powinno sie udac i po calej operacji mamy 2 dyski sieciowe sprawne (o ile wszystko pojdzie zgodnie z planem)
    na tych dyskach dane sa na partycji z systemem plikow XFS i nie beda widoczne po podlaczeniu do komputera z windowsem (przynajmniej nie bez dodatkowych programow).
    Konto firmowe:
    Odzyskiwanie Danych Przemysław Horożaniecki
    os. Bolesława Chrobrego 32H, Poznań, 60-681 | Tel.: 612XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.odzyskamy.to
  • #13 5770313
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Kilka dni temu naprawiałem dysk LACIE 2 TB . Zmontowany z czterch dysków po 500 GB . Płyty głównej procesora i pamięci operacyjnej . To prawie komputer . Całość tworzyła jeden duży dysk w trybie RAID Stripping . Napewno nie było tam czterech partycji . Do bootowania i zarządzania/administrowania całym tym systemem , zainstalowany był system/oprogramowanie firmowe firmy LACIE . Było to coś w rodzaju systemu być może i na podbudowie Linuxa , ewentualnie na Win2000 . Było w języku polskim . Na płycie CD było oprogramowanie do zainstalowania tegoż systemu . Tak więc w tym wypadku , kolega musiałby sklonować cały dysk z tym softem , lub zainstalować oprogramowanie/system od nowa z płyty .

Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #14 5770902
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 5772577
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Niestety już tego nie sprawdzę , a wcześniej nie zwróciłem na to uwagi , jaki miał system plików . Naprawiony dysk został już wysłany do klienta . Nie wiem jak Linux podmontowuje cztery dyski w jeden , więc nie będę się na ten temat wypowiadał . Ja w tym systemie widziałem jeden duży dysk o powierzchni 2 TB . Taką możliwośc ma napewno RAID . Może jeszcze kiedyś trafi mi się do naprawy dysk LACIE MINI , wtedy będę mógł zbadać i tę konfigurację .

Pozdrawiam .
  • #17 5783439
    slitmen
    Poziom 1  
    witam serdecznie,
    mamp podobny problem co kolega wyzej,
    tzn. posiadam urzadzenie lacie enthernet z dyskiem 250 gb.
    niestety dysk zostal uszkodzony fizycznie i i nie da sie go odpalic.
    wlozylem nowy dysk do srodka... jest wykrwany pod windows przez usb, lecz nie przez kabel sieciowy.
    jaki program powinienem nagrac ne ten dysk i gdzie go znajde?
    prosze o pocom!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wymiany uszkodzonego dysku twardego w zewnętrznej obudowie LaCie Mini Ethernet Disk, gdzie nowy dysk nie jest wykrywany ani przez USB, ani przez sieć Ethernet. Oryginalny dysk miał na sobie mikro system operacyjny, prawdopodobnie oparty na Linuksie, oraz specyficzne partycje, w tym partycję systemową opartej na systemie plików XFS, która odpowiada za udostępnianie zasobów sieciowych. Kontroler w obudowie bazuje na procesorze Marvell 88F5-BEG1, podobnym do stosowanego w QNAP TS-109. Dyski LaCie wymagają instalacji dedykowanego oprogramowania systemowego (firmware) na dysku, dostępnego na płytach Recovery dla systemów Windows i Mac. Wymiana dysku wymaga sklonowania oryginalnego systemu lub instalacji tego oprogramowania, gdyż sam format dysku pod Windows nie wystarcza. Problemy mogą wynikać także z uszkodzenia kontrolera, zasilacza lub niewłaściwej konfiguracji dysku (np. ustawienia zworek). W przypadku RAID lub logicznych wolumenów (logical volume) system plików XFS jest montowany przez Linuksa, co komplikuje dostęp do danych z poziomu Windows. Rozwiązaniem może być zdobycie identycznego dysku do sklonowania partycji systemowej lub użycie oryginalnego oprogramowania LaCie do przywrócenia systemu na nowym dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA