logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć drugie łożysko w pralce Whirlpool AWM 248/1 - 800?

ispw 22 Wrz 2008 23:23 13516 6
REKLAMA
  • #1 5562218
    ispw
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam. Proszę o pomoc przy wymianie łożysk. Zgodnie z opisami, które znalazłem na elektrodzie, wymontowałem bęben poza pralkę. Wybiłem nawet jedno z łożysk (to mniejsze od strony koła napędowego), lecz drugie niezbyt wiem jak usunąć.
    Zastanawia mnie, po co są tam 4 śruby imbusowe. Wygląda to tak jakby cały układ łożysk można było wymontować z tej połowy kołnierza bębna. Jednak delikatne próby usunięcia po odkręceniu tych śrub (tak jak widać na wcześniejszym zdjęciu) nic nie dały. Być może trzeba nieco mocniej - 11 lat eksploatacji bez żadnej ingerencji daje swój efekt, tu prosiłbym o poradę.
    Drugi wariant, który rozważam to, że te śruby trzymają metalowe przykrycie, w którym był simering od strony bębna.
    Simering, który był (podkreślam niestety był) założony trzymał się bardzo mocno. Musiał to być albo jakiś klej albo lata eksploatacji zrobiły taki efekt. Niestety bezpowrotnie go zniszczyłem i trochę się martwię czy idąc drugim tokiem myślenia nie był on w jakiś sposób stałym elementem przykrywającym łożyska wraz z tą blach od strony bębna.
    Na elektrodzie znalazłem zestaw łożysk, które powinny pasować. Małe jest zgodne z podawanym, dużego jeszcze nie wiem, ale simering podawany był 28x55x7 i taki kupiłem, ale na oko wygląda zupełnie inaczej niż ten zniszczony. Proszę o poradę, co do rodzaju tego simeringa, na oryginale zapisane było 12 NC 4619 710 315 71 (jedynki mogły być pionowymi kreskami oddzielającymi jakieś cześci, czyli /2 NC 46/9 7/0 3/5 7/), oraz nr 580375C Whirlpool.
  • REKLAMA
  • #2 5562739
    asdasd11
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Niepotrzebnie rozbierałeś pralkę. Tuleję z łożyskami wyjmujesz ze zbiornika poprzez podważanie za występy na tulei z obydwu stron, i wybijasz łożyska.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5562744
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Łożyska 6205 RS 6203 zz simer 30x55x10
  • REKLAMA
  • #4 5562903
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3380
    asdasd11 napisał:
    Tuleję z łożyskami wyjmujesz ze zbiornika poprzez podważanie za występy na tulei z obydwu stron, i wybijasz łożyska.

To się baardzo rzadko udaje :wink:
  • REKLAMA
  • #5 5563359
    ispw
    Poziom 12  
    nares napisał:
    asdasd11 napisał:
    Tuleję z łożyskami wyjmujesz ze zbiornika poprzez podważanie za występy na tulei z obydwu stron, i wybijasz łożyska.

To się baardzo rzadko udaje :wink:

Wszystko to zabrzmialo bardzo optymistycznie. Jednak jak pisalm ta tuleja siedzi dosc dobrze (wybicie mniejszego z łozysk przy wykręconych 4 srubach nie ruszylo jej). Ale bede probowal.
    Z simeringiem proszil bym o jeszcze potwierdzenie (ewentualnie wskazanie źródła abym mógł sam sprawdzić) tych wymiarów. Poprzedni który kupiłem (28x55x7) na pewno nie pasuje a znalazlem go jako pasujacy tu na elektrodzie. Na oko i moje znastwo (Pani w sklepie z łożyskami tłumaczyla mi jak mierzyc), pasował by 28x52 i ten trzeci wymiar którego niewiem jak oszacować w tym wypadku.
    Prosze o rade szczególnie o parametry tego simeringu. Moze jak ktos ma dostep do serwisówek i tam podane sa parametry.
  • #6 5564050
    erbis
    Poziom 19  
    Ocena: 116
    Simering 28x55x7.
  • #7 5568136
    ispw
    Poziom 12  
    staszekf napisał:
    Łożyska 6205 RS 6203 zz simer 30x55x10
    Dzięki to były te parametry.
    Pralka już pracuje. Te 11 lat eksploatacji dały efekt taki że rozbieranie było naprawdę problemem. Bez wyjęcia bębna byłbym bez szans.
    W razie zapytań służę pomocą.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono problem wymiany drugiego łożyska w pralce Whirlpool AWM 248/1 - 800. Po demontażu bębna i wyjęciu mniejszego łożyska od strony koła napędowego, pojawiły się trudności z usunięciem drugiego łożyska, które jest mocno osadzone. Cztery śruby imbusowe na kołnierzu bębna prawdopodobnie mocują metalowe przykrycie z simeringiem od strony bębna, które jest trudne do zdjęcia ze względu na wieloletnią eksploatację i możliwe użycie kleju. Tuleję z łożyskami należy wyjmować ze zbiornika przez podważanie za występy i wybijanie łożysk. Podano parametry łożysk: 6205 RS i 6203 zz oraz simeringa o wymiarach 30x55x10 mm (potwierdzono również 28x55x7 mm jako odpowiedni wymiar simeringa). Po wymianie i montażu pralka działa poprawnie, jednak demontaż był utrudniony ze względu na 11 lat eksploatacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA