logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić łożyska w pralce Whirlpool AWM 248-800? Problem z piastą

BC313 26 Sie 2009 21:53 4357 5
REKLAMA
  • #1 6947593
    BC313
    Poziom 18  
    Ocena: 207
    Witam.

Szukam porady na temat wymiany łożysk w pralce Wirpool AWM 248-800. Rozebrałem już bęben i nie wiem co dalej. Na załączonych zdjęciach przedstawiam ostatni moment mojej roboty. Po rozebraniu obudowy bębna i zdjęciu koła pasowego stały się dostępne cztery śruby które odkręciłem, wyjąłem wał bębna z łożysk ściągaczem i ujrzałem zardzewiałe łożysko od strony bębna. Uszczelniacz był uszkodzony (przecieki i widoczny osad z kamienia). Nie wiem czy metalowa część w którym osadzone jest łożysko od strony koła pasowego, przykręcona czterema śrubami (odkręcone widoczne na zdjęciu) powinna oddzielać się od reszty obudowy bębna w której osadzone jest łożysko od strony bębna-byłby lepszy do niego dostęp. Mimo odkręcenia wspomnianych śrub część ta nie odchodzi mimo użycia siły-to po co są te śruby, czyżby dodatkowo obudowa ta była przyklejona celem ustalenia osiowości tych obydwu łożysk? Zalałem to środkiem penetrującym i na razie czekam. Proszę o poradę. Może ktoś ma rysunek budowy piasty, co się powinno rozkładać a co nie

• REKLAMA
  • #2 6947647
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    Wkręć te 4 śruby, skoro tuleja nie schodzi, wyjmij simering i powybijaj łożyska.
  • REKLAMA
  • #3 6947672
    BC313
    Poziom 18  
    dzięki za odpowiedź, ale czy ta tuleja powinna się wyjmować-to tak dla zaspokojenia ciekawości i czy jest możliwe że przykleiła się osadem, choć to chyba mało prawdopodobne bo próbowałem to obstukiwać i nic nie pomaga a powinno "puścić"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6947686
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    Tuleja teoretycznie powinna się wyjmować, ale bardzo rzadko się to udaje - większość serwisantów wie o tym.
  • REKLAMA
  • #5 6947783
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    nares napisał:
    Tuleja teoretycznie powinna się wyjmować, ale bardzo rzadko się to udaje - większość serwisantów wie o tym.

Bo nawet jak się da,to potem się śruby urywają.:|
  • #6 6949935
    BC313
    Poziom 18  
    Ok pralka już śmiga, chciałem wyjąć tuleje zupełnie niepotrzebnie, ale myślałem że te dwa łożyska są osadzone w dwóch różnych elementach a okazuje się że to jedna całość-gafa z mojej strony. Dzięki za pomoc.
REKLAMA