logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik do obsługi pracy pompy - gdzie można znaleźć?

kenion 24 Wrz 2008 08:40 3166 7
REKLAMA
  • #1 5565957
    kenion
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Witam! Poszukuję dedykowanego sterownika do obsługi pracy jednej pompy z możliwością wyświetlania na ledach aktualnej pracy pompy. Słyszałem że coś takego jest. Jeśli któryś z kolegów słyszał o czymś takim to proszę o pomoc. Pozdrawiam

Dodano po 20 [minuty]:

Dodam jeszcze ze sterownik ma być do przepompowni ścieków a sterować pracą pompy mają sygnały z pływaków.
  • REKLAMA
  • #2 5566512
    gervee
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 94
    Do czegoś takiego raczej nie trzeba sterownika. Zwykłe załączanie pompy od pływaka po osiągnięciu poziomu górnego (MAX) i wyłączenie po osiągnięciu poziomu dolnego (MIN) możesz zrealizować z wykorzystaniem sondy pływakowej np. Nivofloat (Bezpośrednie sterowanie pompą do 1.1 kW). Jeśli to ma być coś bardziej "mądrego" to napisz co ten układ ma robić. Diodę (lampkę) chyba wiesz jak podpiąć, żeby pokazywała pracę?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5568635
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    A ja zastosowałbym odpowiednio skonfigurowane LOGO! Siemensa.Mam coś takiego na zbyciu i mogę zaprogramować.Jak coś to daj znać.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • #5 5570417
    kenion
    Poziom 19  
    Dziękuje za zainteresowanie. Bardzo spodobał mi się sterownik zaproponowany przez kolege CervantesJ. Pasuje i spełnia wszystkie moje wymagania a przy tym cena korzystna ;)
  • #6 5572614
    mikomir
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Witam,
    Chcąc monitorować pracę pompowni na odległość można wykorzystać moduł telemetryczny MT-101. Moduł ten ma w sobie PLC - piszemy program na pracę pompy (pomp), oraz dodatkowo konfigurujemy moduł aby wysyłał np. stany alarmowe (poziom max, suchobieg, awaria pompy, zanik zasilania, itd) za pomocą SMS-a. Mając dwa moduły możemy zdalnie sterować pompownią. W przypadku większej ilości pompowni należy stworzyć sieć oraz wykonać wizualizację na PC przy pomocy np. iFix-a (jest dostępny bez problemu serwer OPC do MT-101).
  • #7 5574728
    CervantesJ.
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Mikomir MT - 101 kosztuje około 2500zł i bez szkolenia praktycznie niema co podchodzić do tego modułu a szkolenie to dodatkowy spory koszt. Posiadam certyfikat abmicro i wiam dokładnie z czym to się jje.
    Sterowniczek SP-8A kosztuje poniżej 200zł więc co tu dużo gadać.
    Należy jeszcze wspomnieć o kosztach abonamentu za kartę SIM - bagatela 50zł miesięcznie do jednego sterownika.
    Zależy co kolega kenion chce stworzyć - czy buduje system przepompowni dla jakiejś oczyszczalni która posiada system wizualizacji czy jest to jakaś gminna przepompownia.
  • REKLAMA
  • #8 5576198
    kenion
    Poziom 19  
    Sterowanie ma być możliwie jak najprostsze : pracą 1 pompy w trybie automatycznym oraz ręcznym z sygnalizacją trybu pracy pompy, ew. poziomów pływaków, sygnalizacja alarmu i możliwośc kasowania alarmu. Sterownik Mt-101 wydaje się tutaj nazbyt rozbudowany i kosztowny. Ja skłoniłem się na strerownik SP-8K W porównaniu z SP-8A nie posiada on m.in. przełącznika trybu pracy oraz startu pompy w trybie ręcznym. Do obsługi pracy ręcznej zamierzam użyć wejść sterownika i osobnego przełącznika i przycisków, co wydaje mi się bardziej eleganckie ;)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano dedykowanego sterownika do automatycznego i ręcznego sterowania pracą jednej pompy w przepompowni ścieków, z sygnalizacją pracy pompy na diodach LED oraz alarmami związanymi z poziomami pływaków. Wskazano, że podstawowe sterowanie pompą można zrealizować bezpośrednio za pomocą sondy pływakowej Nivofloat dla pomp do 1,1 kW. Zaproponowano sterownik SP-8A, który jest tani i spełnia wymagania, a także możliwość zastosowania sterownika LOGO! firmy Siemens z programowaniem. Omówiono również bardziej zaawansowany moduł telemetryczny MT-101, umożliwiający zdalny monitoring i sterowanie pompą z powiadomieniami SMS, jednak uznano go za zbyt kosztowny i skomplikowany do prostych zastosowań. Ostatecznie wybrano sterownik SP-8K, który w porównaniu do SP-8A nie posiada wbudowanego przełącznika trybu pracy, co planowano zastąpić zewnętrznymi przyciskami i przełącznikami, umożliwiając prostą obsługę automatyczną i ręczną oraz sygnalizację alarmów i ich kasowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA