logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik PLC do naprzemiennego sterowania pompami w zbiorniku - porady

terminux 18 Lip 2007 12:14 3462 13
  • #1 4091820
    terminux
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    Witam.
    Mam do rozwiązania problem opróżniania zbiornika. W zbiorniku zawieszone 3 pływaki: MAX, MIN, ALARM. Do tego dochodzą 2 pompy, które mają być załączane naprzemiennie tzn jak raz jedna opróżni zbiornik, to następnym razem rusza druga. Myślałem o sterowniku PLC ALPHA AL-10R Mitsubishi. Tylko, że nie znam się na sterownikach i nie wiem, czy to dobry wybór. Może jest coś innego taniego co możecie polecić?
  • #2 4091876
    sbartos
    Poziom 25  
    Ocena: 153
    Ja do przełączania pomp z powodzeniem używam przekaźnik finder;
    http://www.findernet.com/en/products/detail.php?codice=202382300000&lang=en&gruppo=gruppo1
    a do sond;
    http://www.metalchem.pl/admin/prod/spc-1k.pdf
    do tego styki pomocnicze do bezpieczników typu S, że w razie wybicia jednej pompy włącza się druga, z zabezpieczeniem silnikowym podobnie
    sygnał alarm uruchamia obie pompy :)
    sterowniki zatem zbędne :)
  • #3 4094770
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    No ale za takie pieniadze to kolega dostanie jakies proste sterowniki napewno i rozwiaze na tym nietylko pompy ale bedzie miał zapas jakby mu kiedyś przyszło coś rozbudować.Proponuje załozyć coś ze sterowników kompaktowych.

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • #4 4095117
    terminux
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    Sbartos - a jak w takim sterowaniu zabezpieczyć się przed zanikiem fazy ew. asymetrią napięcia? Te pompy są za drogie, żeby je puścić bez zabezpieczeń.
    *paweł* - możesz rozwinąć myśl? Czy masz coś konkretnego na myśli?
  • #5 4095198
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Witam
    Do realizacji tego tematu poleciłbym sterowniczek typu ZELIO czy EASY zasadniczo te najmniejsze . Można na nich naprawdę "pocudować" przy tak małej aplikacji potwierdzenie .
    Zabezpieczenie przed asymetrią, zanikiem fazy - np Czujnik CKF-BOX lub podobny F&F Pabianice -> tanie i niezawodne.
    Jeżeli chcesz zabezpieczyć pompy w pełni - przeciążenie , niedociążenie ( suchobieg) to już któraś wersja FANOXa , przy standardowym zabezpieczeniu - CKF i wyłączniki silnikowe .
    Pozdrowienia
  • #6 4095223
    krozan
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    O co chodzi z tą asymetrią?
  • #8 4099233
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Wiec ja przychylam sie do wypowiedzi kolegi roksa.Moeeler robi dobre a tanie sterowniczki Easy czy ostatnie Mfd(panelowe),Mozna nawet stare LOGO! Siemensa założyć i bedzie dobrze.A co do zabezpieczeń,na rynku jest cała masa układów i można coś dobrać i to nawet niedrogo,a wcale niemusi być to gorszy układ jak zabezpieczenie typowo do pomp produkowane.

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • #9 4099945
    arek.m
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Witam
    Zamieszczam program do Easy Moellera na przepompownie ścieków,
    może się przyda.
    Załączniki:
    • Przepompownia Szymanów.rar (59.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4101193
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Arek ciekawy układ,z zabezpieczeniami,mozna by go troche okroić;),ale niezły.No i jesli kolega terminux kożystałby to dopisać 3 pompe i po sprawie.No prawie...Zostaje jeszcze autor projektu;)

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
  • #11 4102034
    arek.m
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Witam
    Program jest mojego autorstwa niema tam nic co by nadawało się do urzędu patentowego, więc może go wykorzystać kto chce.
  • #12 4211447
    _Mateusz_
    Poziom 11  
    Czas na powiew patriotyzmu...
    Ja polecam Relpol NEED. Zszokował mnie - przede wszystkim ceną :-) Możliwości ma aż nadto dla takiej prostej aplikacji. Rysujesz drabinkę i jedziesz!
    Pozdrawiam.
  • #13 4269589
    Radzio elektryk
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Myśle, że koledze wystarczy sterowniczek Logo!.
  • #14 4269841
    UFO_79
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    _Mateusz_ napisał:
    Czas na powiew patriotyzmu...
    Ja polecam Relpol NEED

Zgadza się, te przekaźniki programowalne są całkiem ciekawe, za te cenę to nic tylko brać.
    Można jeszcze innego sposobu spróbować. Zrobić sterowanie tymi pompami na układach SIMOCODE (coś jak programowalny softstart z możliwością rozbudowy). Tyle że tanie to one nie są (koszt jednostki podstawowej to ok. 270 euro) - ale jako inne rozwiązanie...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru sterownika PLC do naprzemiennego sterowania dwiema pompami opróżniającymi zbiornik z trzema pływakami (MAX, MIN, ALARM). Propozycje obejmują użycie prostych przekaźników Finder do przełączania pomp oraz sond Metalchem, co pozwala na realizację funkcji bez sterownika PLC. Jednak większość uczestników rekomenduje kompaktowe sterowniki programowalne, które oferują większą elastyczność i możliwość rozbudowy systemu. Wskazywane modele to Moeller EASY, ZELIO, Siemens LOGO!, Relpol NEED oraz Mitsubishi ALPHA AL-10R. Poruszono także kwestie zabezpieczeń pomp przed zanikiem fazy i asymetrią napięcia, proponując czujniki CKF-BOX lub podobne od F&F Pabianice oraz wyłączniki silnikowe. Alternatywnie wspomniano o układach SIMOCODE jako bardziej zaawansowanym, lecz droższym rozwiązaniu. Udostępniono również przykładowy program do sterownika EASY Moellera do zastosowań przepompowni ścieków, który można modyfikować i rozbudowywać. Podsumowując, dla prostych aplikacji wystarczą tanie, kompaktowe sterowniki z odpowiednimi zabezpieczeniami, a przekaźniki mogą być rozwiązaniem minimalistycznym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA