logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik położenia przepustnicy Lanosa 1.5 -16V

mirr. 24 Wrz 2008 09:58 5297 3
REKLAMA
  • #1 5566093
    mirr.
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Witam wszystkich
    W dziale samochody jestem nowy i potrzebuje pomocy , posiadam Lanosa 15 16 V + LPG , problem z wolnymi obrotami krótko mówiąc obroty na biegu jałowym falują
    Po podpięciu pod skaner wyszło iż komputer nie widzi czujnika położenia przepustnicy
    Z tego co poczytałem na forum prawdopodobnie są dwie przyczyny albo wiązka albo czujnik , wizualnie obejrzałem wiązkę i wygląda ok. , oczywiście może być uszkodzona w miejscu którego nie widać i tu moje pytanie ?
    1. czy ktoś może mi pomóc jak sprawdzić wiązkę od Ado Z - jakiś schemat ( tak aby nie rozbierać połowy auta niepotrzebnie )
    2, jak wyeliminować czujnik , powinien on mieć jakieś wartości i czy w ogóle można go mierzyć ?
    Z góry dziękuje za wszelka pomoc
    Ps. Mój email mirr.m(_at_)aster.pl
  • REKLAMA
  • #2 5566169
    raf398
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Zacznij od sprawdzenia napięcia na wtyczce od czujnika położenia. Przy odpiętej wtyczce i włączonym zapłonie na jednym z 3 przewodów powinno być 5 V .
  • REKLAMA
  • #3 5574670
    mirr.
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Brak 5 V po głębszej penetracji znaleziono usterkę , przetarta wiązka - lutownica załatwiła temat , obroty wróciły do normy
    Wielkie dzięki za zainteresowanie , a szczególne podziękowania kieruje na ręce raf398

temat uważam za zamknięty
  • #4 5576400
    raf398
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Cieszę sie że mogłem pomóc.
    Pozdrawiam
REKLAMA