logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD5000AAJS-00TKA0 brak danych po podłączeniu do komputera

piotr.ino26 24 Wrz 2008 10:33 1940 7
REKLAMA
  • #1 5566163
    piotr.ino26
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    witam kupiłem dysk przenośny w niemczech . na obudowie jest napis fujitsu- simens a w środku dysk WD
    MDL: WD5000AAJS-00TKA0
    problem polega na tym że jak podłącze go to wykrywa go jako USB Device i nie ma o nim żadnych danych
    podpinałem dysk bezpośrednio do płyty jest widziany w biosie ale nie mam o nim żadnych informacji. Sprawdzany na kilku kompach i efekt taki sam .
    Próbowałem różnych programów z strony wd i żaden nic o nim nie wie (brak pojemności, firmware ) . Po załączeniu dysk pracuje . proszę o pomoc specjalistów ..pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5581667
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5581734
    piotr.ino26
    Poziom 11  
    Witam nie mam płyty z ATA więc nie mogę go podpiąć, ale postaram się to zrobić. A chwilowo jest jeszcze lepiej (wpięty na USB) zamiast 500 GB mam 2000 GB (na fotce )
    Pozdrawiam.
  • #4 5581802
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5581831
    piotr.ino26
    Poziom 11  
    Witam odkręciłem elektronikę i coś się spaliło. Załączam fotki. Cała elektronika i to by był koniec dysku? Pozdrawiam.

WD5000AAJS-00TKA0 brak danych po podłączeniu do komputera WD5000AAJS-00TKA0 brak danych po podłączeniu do komputera
  • REKLAMA
  • #6 5581960
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    piotr.ino26 napisał:
    ...odkręciłem elektronikę i coś się spaliło.
    Kolego trochę samodzielności, proszę spojrzeć czasami na tematy przyklejone na samej górze danego działu forum (niebieskie tematy).
    W twoim przypadku chodzi o transil (zabezpieczenie nadnapięciowe/przepięciowe).
    I zastanów się co doprowadziło do takiego stanu - zapewne wadliwy zasilacz, bądź błąd przy podłączaniu zasilania.
  • #7 5582305
    piotr.ino26
    Poziom 11  
    Witam wlutowałem transil i nadal tak samo się zachowuje. Dysk 500GB w programie Data LIfeguard Tools WD widziany jest jako 2199 GB. Postaram się podpiąć go pod płytę i sprawdzić victorią.
  • REKLAMA
  • #8 5613077
    piotr.ino26
    Poziom 11  
    Podpięcie pod płytę nic nie dało. BIOS nie widzi dysku, to już na pewno koniec dysku. Pozdrawiam i dzięki za pomoc. :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku przenośnego z obudową Fujitsu-Siemens, w którym znajduje się dysk WD o modelu WD5000AAJS-00TKA0. Po podłączeniu przez USB dysk jest wykrywany jako urządzenie USB bez informacji o pojemności i firmware, a programy diagnostyczne WD pokazują błędne dane (np. 2000 GB zamiast 500 GB). Podłączenie dysku bezpośrednio do płyty głównej skutkuje wykryciem dysku w BIOS, lecz bez szczegółowych danych. Po odkręceniu elektroniki stwierdzono uszkodzenie elementu zabezpieczającego (transil), który został wymieniony, jednak problem pozostał. Próby diagnozy programem Victoria w trybie PIO oraz Data Lifeguard Tools nie przyniosły poprawy. Ostatecznie BIOS przestał wykrywać dysk, co wskazuje na uszkodzenie mechaniczne lub elektroniczne dysku, prawdopodobnie kończące jego żywotność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA