logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD5000YS My Book Pro 500GB - Dysk zablokowany, zmieniona nazwa, brak dostępu

weelk 07 Kwi 2008 13:03 6107 11
  • #1 5003134
    weelk
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam.

Zanim postanowilem wrzucic post na forum spedzilem kilka dni na poszukiwaniu rozwiazania mojego problemu - bezskutecznie.

Dysk:

Dysk zewnetrzny WD My Book Pro 500GB na dysku WD Caviar RE2 WD5000YS
    Secyfikacja PDF

Dysk zewnetrzny My Book Pro jako calosc - MDL:WD5000E032
    Sam dysk wewnatrz - MDL:WD5000YS-01MP80

Problem:

Dysk dzialal bez zarzutu przez prawie rok. Po czym przestal w dosc dziwny sposob. A mianowicie zostal jakby zablokowany. Zmieniona zostala nazwa dysku (obecnie: WDC ROM MODEL-ZEUS----). Dysk jest obecny w systemie jako uzadzenie ale nie pojawia sie exploratorze. Rozmiar dysku rejestrowany przez sys to 0GB.

Probowalem podlaczyc dysk za rowno przez FireWire jak i USB lecz nie zmienia to kompletnie nic (niezalezenie od komputera czy OS do jakiego jest podlaczony)
    Probowalem rowniez podlaczyc dysk bezposrednio do PC przez SATA rezultat ciagle taki sam.
    Sprawdzalem rowniez S.M.A.R.T. przy pomocy Speedfan'a gdzie status jest OK drive fitness and performance 100%

Dysk wykazuje wszelkie oznaki sprawnosci mechanicznej. Rozkreca sie i dokonuje odczytu (wewnetrznego) bez zarzutu. W momecie podlaczenia jest rejestrowany przez system jako sprawnie dzialajace urzadzenie.

Czytajac rozne watki w tym czy podobnym temacie na roznych forach. przez ostatnich kilka dni, zauwazylem ze jest to bardzo czesty problem tych i wczesniejszych dyskow WD. Jak do tej pory niestety nie udalo mi sie znalezc zadnego rozwiazania. Wszystko wskazuje na to ze moze byc to problem z firmwarem. Na forum WDC rowniez bez zadnej sensownej odpowiedzi.

Najbardziej zalezy mi na odzyskaniu danych tj. zdjec z ostatnich 8 lat, kolekcji muzyki oraz backup'ow.

Bardzo prosze o pomoc. Z gory dziekuje!

PS. Przepraszam za brak polskich czcionek.

WD5000YS My Book Pro 500GB - Dysk zablokowany, zmieniona nazwa, brak dostępu WD5000YS My Book Pro 500GB - Dysk zablokowany, zmieniona nazwa, brak dostępu
  • Pomocny post
    #2 5003751
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    ZEUS to jeszcze stosunkowo nowa i rzadko spotykana konstrukcja.
    Na początek proszę spróbować odczytać ROM za pomocą utility MAVR_FL (c) nazyura
    Potrzebny do tego będzie konwerter PATA-SATA
    (konwerter powinien być na JMicron JM20330, lub Marvell 88i8030-TBC1 - inne układy zwykle blokują komendy VS)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic878141.html#4499359

Dysk został wykryty z nazwą kodową - ZEUS.
    Powodów tego może być kilka:
    -uszkodzony ROM
    -ROM w innej wersji niż wersja SA
    -uszkodzenie modułów SA
    -uszkodzenie jednej z głowic

Mikippp
  • #3 5006048
    weelk
    Poziom 13  
    Dzieki za informacje Mikippp

Powiedz mi czy taki konwerter jak TEN bedzie ok?

Jeszcze jedno pytanie. Nie jestem pewien czy bede w stanie uruchomic programy Nazyura na systemie x64. Probowalem wczesniej ale bez sukcesow. Byc moze raczej brak doswiadczenia :)
  • Pomocny post
    #4 5006140
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5008512
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 259
    Kolega weelk ma chyba problem z przetwarzaniem
    dostarczonej porcji informacji.
    Mikippp napisał wyraźnie - JM20330 - czyli taki jak na foto z linku po powiększeniu.

Nirwanowiec nie każdy w czasach x64 ma jeszcze FDD. Równie dobrze można sprobować użyć boot`owalnego Pendrive`a oczywiście z odpowiednim systemem operacyjnym ( max Win`98 w trybie MS-DOS ) dla programów Nazyury.

P.
  • #6 5011554
    weelk
    Poziom 13  
    Dzieki za informacje Nirvanowiec!

Przemcio przykro mi bardzo ze nie rozpoznaje modulow elektronicznych na pierwszy rzut oka. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie dlatego tez prosze o pomoc innych - chetnych mi pomoc.

Kupilem juz konwerter i czekam na przesylke. A co do softu Nazyura to nie ma problemu - mam statcje FDD i mam rowniez do niej sentyment :) , jako ze wielokrotnie okazala sie nader pomocna.

Jak tylko dostane konwerter to wrzuce wyniki.

Dzieki.
  • #7 5071369
    weelk
    Poziom 13  
    W koncu dotarl do mnie zamowiony konwerter. Nie wiem czy informacje jakie udalo mi sie uzyskac dzieki mavr_fl sa wystarczajace (jesli nie to bede probowal dalej)

Probowalem rowniez MHDD ale nie za wiele mi z tego wyszlo jako ze nie chcialem za wiele grzebac na slepo. Na razie jestem na etapie czytania FAQ i dokumentacji.

Mowcie co dalej :)

Dzieki!
  • #9 5073036
    weelk
    Poziom 13  
    Wrzucilem plik .fls na

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic962247.html#5072869

Zmienila sie nieco charakterystyka zachowania sie dysku. Nadal nie jest widoczny w windowsie (podlaczony przez USB) Wykrywany jest jedynie jako Disk 1 i Not initialized. Podczas proby zainicjowania

WD5000YS My Book Pro 500GB - Dysk zablokowany, zmieniona nazwa, brak dostępu WD5000YS My Book Pro 500GB - Dysk zablokowany, zmieniona nazwa, brak dostępu WD5000YS My Book Pro 500GB - Dysk zablokowany, zmieniona nazwa, brak dostępu WD5000YS My Book Pro 500GB - Dysk zablokowany, zmieniona nazwa, brak dostępu WD5000YS My Book Pro 500GB - Dysk zablokowany, zmieniona nazwa, brak dostępu

Do tego zaczal stukac glowicam. W momencie uruchomienia (nie zaleznie od interfejsu IDE/SATA czy tez USB) dysk uruchamia spin up jest ok ale po chwili ramiona (chyba) na ktorych sa glowice zaczynaja skakac do stanow krancowych (w ta i spowrotem) pukajac przy tym. Nastepnie dysk robi spin down i podejmuje kolejna probe rozpoczynajac ten sam cykl. Po kilku cyklach albo sie zatrzymuje albo chodzi caly czas na pelnych obrotach. Glowice stukaja w chaotycznych odstepach czasu i nieregularna iloscia stukow. Tak samo cale cykle proby rozruchu dysku nie sa schematyczne, jak rowniez ich ilosc jest zmienna. Po wylaczaniu i wlaczeniu dusku (interfejs USB) Caly proces rozpoczyna sie na nowo. Czasem efektem jest komunikat o nierozpoznanym urzadzeniu USB.

Do tego wszystkiego dysk przestal byc wykrywany w biosie po podlaczeniu do plyty gl. (przez konwerter IDE/SATA). W zwiazku z czym nie moge dalej go testowac

Wlasnie przed chwila pojawilo sie jeszcze jedno dziwne zjawisko. Diody ktore znajduja sie w obudowie dysku My Book Pro (dookola przycisku), ktore powinny wskazywac ilosc uzytego na dysku miejsca oraz prace dysku zaczely migac jak stroboskop w dziwny sposob. Przypomina to nadawanie alfabetem Morsea. Wyglada to jak np wyswietlanie kodow bledu. Nastepnie po jakims czasie dysk podejmuje kolejna probe rozruchu.

Dopisek:

Po kolejnych obserwacjach dysk doszedl do stanu gdzie uruchamia sie normalnie bez dziwnych efektow specjalnych - wspomnianych wczesniej - oraz pojawia sie w menadzerze dyskow jako Disk 1 Online a nie jak wczesniej Not Initialized.

Co teraz? :)

Ponizej jeszcze status S.M.A.R.T. ze Speedfan'a po podlaczeniu dysku bezposrednio przez SATA

• #10 5080301
    weelk
    Poziom 13  
    Dysk zaczal znowu byc widoczny w biosie (nadal jako ZEUS). Wyglada no to ze problem moze byc podobny jak tutaj
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic680892.html
    Wszystko mogloby wskazywac na to ze jest to problem z translatorem. Nie bardzo moge podzialac w ten sam sposob z moja konfiguracja. A mianowicie

1. mam plyte glowna tylko z jednym gniazdem IDE (Asus P5WDG2 WS Pro)

2. OS Vista x64

3. Mam 2 dyski jeden WD1500ADFD 150GB SATA na ktorym mam system (2 partycje) a drugi to ten WD5000YS 500GBG SATA wyciagniety z mojego WD My Book Pro (obecnie rozpoznawany jako model -ZEUS---- o numerze #XYZ) Oba dyski w systemie NTFS tzn WD5000YS byl w NTFS teraz nie wykrywa zadnego systemu plikow.

4. Mam jeden konwerter IDE/SATA

5. Nie mam pendrive

6. Nie mam na czym zrobic obrazu bo to byl moj najwiekszy dysk.

Jak w takim setupie ustawic WD5000YS na drugi kanal? (ktore zworki? bo nie sa opisane jako ze jest to SATA i nie wymaga M czy S) WD5000YS Technical Data Probowalem rowniez MHDD niestety wynik skanowania to czas skanowania 00:00:00 i zadnaego wyniku. Podobnie rzecz sie ma w przypadku proby skanow jakimi kolwiek programami - poprostu nie dzialaja. Z gory przepraszam z swoj niski poziom wiedzy w tym temacie ale caly czas staram sie szukac i uczyc, tyma samym prosze o tlumaczenie jak krowie na rowie :) bo czasem moge czegos nie zlapac w lot :) Dzieki.

Ponizej kilka screenow z Acronis disk director

WD5000YS oznaczony jako Dysk2

Tabela Partycji:

NTFS Boot Sector

FAT Folder View

Czy ktos moze mi pomoc? Bo nie dysponuje zbyt duza wiedza na temat odzyskiwania danych. :)[/url]
  • #11 5087272
    weelk
    Poziom 13  
    Dolaczam LOG z Mavrik'a. Jezeli potrzeba jeszcze wiecej danych to wrzuce tylko musze wiedziec co. Z gory dzieki.
    Załączniki:
    • MAVR001-WD5000YS.rar (1.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 5555308
    weelk
    Poziom 13  
    Nadal nie moge sobie poradzic z tym dyskiem mimo rozpaczliwych prob. Moze znajdzie sie ktos kto pomoze laikowi w dziedzinie dyskow?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk zewnętrzny WD My Book Pro 500GB z dyskiem WD Caviar RE2 WD5000YS przestał być rozpoznawany prawidłowo – system wykrywa go jako urządzenie o nazwie WDC ROM MODEL-ZEUS---- z rozmiarem 0GB, bez dostępu do danych. Próby podłączenia przez FireWire, USB oraz bezpośrednio przez SATA nie przyniosły efektu. S.M.A.R.T. wskazuje na stan OK. Problem może wynikać z uszkodzenia ROM, niezgodnej wersji ROM, uszkodzenia modułów SA lub głowic. Zalecane jest użycie narzędzia MAVR_FL do odczytu ROM z wykorzystaniem konwertera PATA-SATA o kontrolerze JM20330 lub Marvell 88i8030-TBC1, uruchamianego z dyskietki startowej lub bootowalnego pendrive’a z DOS. Po zgraniu ROM do pliku i udostępnieniu go na forum, dysk zaczął być wykrywany jako „Disk 1 Not initialized” w systemie Windows, ale przy próbie inicjalizacji pojawiły się odgłosy stukania głowic i cykliczne spin-up/spin-down, co wskazuje na mechaniczne problemy z głowicami lub translatorem. Użytkownik ma ograniczenia sprzętowe (jedno gniazdo IDE, system Vista x64, brak pendrive’a) i poszukuje dalszych wskazówek dotyczących konfiguracji zworki i diagnostyki. Pomocne okazały się logi z narzędzia Mavrik oraz dyskusje na forum elektroda.pl dotyczące podobnych problemów z modelem ZEUS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA