DSB napisał: Jeśli zabezpieczenie główne instalacji to bezpiecznik 25A, to różnicówka z prądem łączeniowym 25A wystarczy - 25A to prąd znamionowy styków.
Jeśli więc jest to aparat o symbolu podobnym do P304 25-30-AC to powinna być dobra (owszem, różnicówka z prądem różnicowym 10mA na łazienkę byłaby niezła - ale tego chyba się nie spotyka w praktyce projektowej?).
W moim wyobrażeniu instalacja po takiej modernizacji powinna wyglądać tak, że różnicówka tworzy sekcję obejmującą kuchnię i łazienkę, przy czym obwody tych pomieszczeń zabezpieczone są wyłącznikami nadmiarowymi.
Dobrze by było, gdyby ktoś znający się na selektywności się wypowiedział, bo na moje, to 20A i 25 nie spełnia tego warunku...
stosuje się je głównie do wszelakich wanien z podłączonymi masażami oraz saunach itp, gdzie jeszcze ludzie mają pojęcie co może się stać jak będzie "przebicie" ... 30mA to juz graniczna wartość prądu który zabija, a "człowek człowiekowi" nie równy również w rezystancji naskórka...
johny.2323 napisał: Podłączyłem wszystko. Teraz gdy podłączam Bezpiecznik 3 fazowy różnicówka i dwa obwody z roznicowki kuchnie i łązienkę wówczas na teście różnicówka wywala. Natomiast gdy stykam PE z N nic sie nie dzieje. ( nie mam jeszcze uziemione PE tylko sam mostek miedzy PE i N moze to jest przyczyna?) Między bolcem i N oczywiście jest zwarcie i wywala bezpiecznik 16A i 3azowy 20A a różnicówka zostaje bez zmian. Różnicówka jest 25A/30mA
a wiesz jak działa róznicówka?? moze poszukaj na google

a do testu można np przez rezystor zamknąć obwód L>PE zamiast do N, przy doborze rezystora ok. 6kohm, tak aby prąd popłynął lekko powyżej 30mA aparat powinien zadziałać.