logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka różnicówka do podrozdzielni 3-fazowej 20A?

johny.2323 25 Wrz 2008 09:14 11046 8
REKLAMA
  • #1 5569509
    johny.2323
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Zasilanie główne 3 fazy kazda 25A

Na dole podrozdzielnia zasilana z tego i bezpiecznik 3 fazowy 20 A

Jaka ma być różnicówka w tej podrozdzielni??
  • REKLAMA
  • #2 5569533
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    40A będzie z zapasem .
  • REKLAMA
  • #3 5569901
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    O jaki prąd chodzi - łączeniowy czy różnicowy ?
  • REKLAMA
  • #4 5570288
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Jeśli o łączeniowy prąd chodzi to im więcej tym lepiej, ale bez przesady, 40 A wystarczy.
  • #5 5570414
    januszcm
    Poziom 10  
    johny.2323 napisał:
    Zasilanie główne 3 fazy kazda 25A

Na dole podrozdzielnia zasilana z tego i bezpiecznik 3 fazowy 20 A

Jaka ma być różnicówka w tej podrozdzielni??

wszystko zależy od tego co ma zabezpiceczać wyłącznik zwany potoczniem różnicówką. Jeżeli ma być uzupełnieniem ochrony przeciworażeniowej w domu, to łazienka i "mokre" pomieszczenia jak pralnia kotłownia można zastosować różnicówke 25A z prądem różnicowym 10mA a na pozostałe obwody 25A z prądem róznicowym 30mA.
  • #6 5570778
    johny.2323
    Poziom 10  
    to ma być mieszkanie a różnicówka jednofazowa na kuchnie i łazienke. Bo mam 25 amperową. Będzie dobra jeśli mam zabezpieczenie trójfazowe 20A. A zabezpieczenie główne 25A??
  • REKLAMA
  • #7 5571133
    DSB
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Jeśli zabezpieczenie główne instalacji to bezpiecznik 25A, to różnicówka z prądem łączeniowym 25A wystarczy - 25A to prąd znamionowy styków.
    Jeśli więc jest to aparat o symbolu podobnym do P304 25-30-AC to powinna być dobra (owszem, różnicówka z prądem różnicowym 10mA na łazienkę byłaby niezła - ale tego chyba się nie spotyka w praktyce projektowej?).
    W moim wyobrażeniu instalacja po takiej modernizacji powinna wyglądać tak, że różnicówka tworzy sekcję obejmującą kuchnię i łazienkę, przy czym obwody tych pomieszczeń zabezpieczone są wyłącznikami nadmiarowymi.
    Dobrze by było, gdyby ktoś znający się na selektywności się wypowiedział, bo na moje, to 20A i 25 nie spełnia tego warunku...
  • #8 5572659
    johny.2323
    Poziom 10  
    Podłączyłem wszystko. Teraz gdy podłączam Bezpiecznik 3 fazowy różnicówka i dwa obwody z roznicowki kuchnie i łązienkę wówczas na teście różnicówka wywala. Natomiast gdy stykam PE z N nic sie nie dzieje. ( nie mam jeszcze uziemione PE tylko sam mostek miedzy PE i N moze to jest przyczyna?) Między bolcem i N oczywiście jest zwarcie i wywala bezpiecznik 16A i 3azowy 20A a różnicówka zostaje bez zmian. Różnicówka jest 25A/30mA
  • #9 5574821
    januszcm
    Poziom 10  
    DSB napisał:
    Jeśli zabezpieczenie główne instalacji to bezpiecznik 25A, to różnicówka z prądem łączeniowym 25A wystarczy - 25A to prąd znamionowy styków.
    Jeśli więc jest to aparat o symbolu podobnym do P304 25-30-AC to powinna być dobra (owszem, różnicówka z prądem różnicowym 10mA na łazienkę byłaby niezła - ale tego chyba się nie spotyka w praktyce projektowej?).
    W moim wyobrażeniu instalacja po takiej modernizacji powinna wyglądać tak, że różnicówka tworzy sekcję obejmującą kuchnię i łazienkę, przy czym obwody tych pomieszczeń zabezpieczone są wyłącznikami nadmiarowymi.
    Dobrze by było, gdyby ktoś znający się na selektywności się wypowiedział, bo na moje, to 20A i 25 nie spełnia tego warunku...

stosuje się je głównie do wszelakich wanien z podłączonymi masażami oraz saunach itp, gdzie jeszcze ludzie mają pojęcie co może się stać jak będzie "przebicie" ... 30mA to juz graniczna wartość prądu który zabija, a "człowek człowiekowi" nie równy również w rezystancji naskórka...

johny.2323 napisał:
    Podłączyłem wszystko. Teraz gdy podłączam Bezpiecznik 3 fazowy różnicówka i dwa obwody z roznicowki kuchnie i łązienkę wówczas na teście różnicówka wywala. Natomiast gdy stykam PE z N nic sie nie dzieje. ( nie mam jeszcze uziemione PE tylko sam mostek miedzy PE i N moze to jest przyczyna?) Między bolcem i N oczywiście jest zwarcie i wywala bezpiecznik 16A i 3azowy 20A a różnicówka zostaje bez zmian. Różnicówka jest 25A/30mA

a wiesz jak działa róznicówka?? moze poszukaj na google ;-) a do testu można np przez rezystor zamknąć obwód L>PE zamiast do N, przy doborze rezystora ok. 6kohm, tak aby prąd popłynął lekko powyżej 30mA aparat powinien zadziałać.

Podsumowanie tematu

✨ W instalacji zasilanej 3-fazowo z głównym zabezpieczeniem 25A i podrozdzielnią z bezpiecznikiem 3-fazowym 20A, doboru wyłącznika różnicowoprądowego (różnicówki) należy dokonać na podstawie prądu łączeniowego i różnicowego. Zaleca się stosowanie różnicówki o prądzie znamionowym styków co najmniej równym prądowi zabezpieczenia, czyli 25A, z czułością prądu różnicowego 30mA dla ogólnych obwodów, a dla pomieszczeń mokrych (łazienka, kuchnia) można rozważyć 10mA dla zwiększonej ochrony przeciwporażeniowej. Różnicówka powinna obejmować obwody kuchni i łazienki, zabezpieczone dodatkowo wyłącznikami nadmiarowoprądowymi. W praktyce stosuje się aparaty o symbolach podobnych do P304 25-30-AC. Problemy z wyzwalaniem różnicówki mogą wynikać z braku uziemienia przewodu PE, gdyż mostek między PE i N nie zastępuje prawidłowego uziemienia. Test różnicówki można przeprowadzić przez symulację prądu różnicowego, np. przez rezystor około 6 kΩ między przewodem fazowym a PE, co powinno wywołać zadziałanie wyłącznika przy prądzie powyżej 30mA. Warto zwrócić uwagę na selektywność zabezpieczeń między bezpiecznikami 20A i 25A.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA