logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alphard 607 4OHM 75W RMS - Jak poprawić bas w subwooferze?

btn 04 Mar 2004 18:16 1181 3
REKLAMA
  • #1 531437
    btn
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam głośnik niskotonowy Alphard 607 4OHM 75W RMS 150W Max.
    Planuję z tego zrobic sub. Wiem, że nie jest to głośnik wyposażony w "extra" bas, ale do pokoju 2x4m jest wystarczający. Planuję z niego zrobić subwoofer.
    Jedynym problemem jest to, że obecnie mam go zamontowanego w pudle domowej roboty wys44cm, szer.23cm, gł.20cm. Do tego wzmacniacz Unitra Elizabeth 2x12W. Problem z tym, że prawdopodobnie pudło to mam źle wykonane i o jakimkolwiek basie nie mam co marzy c (chyba że podbiję tony na karcie dźwiękowej - ale nawet po tej operacji słabo gra). Podejrzewam że to poprostu źle wykonane pudło i planuję włożyć go [głośnik] do nowego, wykonanego przez fachowca pudła. Tylko zastanawiam się czy to coś da? Czy to przypadkiem nie jest za słaby wzmacniacz na taki sprzęt? 2x12W wystarczy na ten głośnik w "profesjonalnym" pudle? Czy bas (wiem wiem, głośnik nisko-średniotonowy) a tym samym jego brzmienie będzie lepsze niż w drugiej kolumnie 2x30W Tonsil(średniotonowe)+gwizdek40W? Bo jak narazie to "tonsilowska" kolumna skutecznie zagłusza mi alpharda, nawet na podkręconych basach (tym razem na wzmacniaczu) Tonsile mają lepsze brzmienie niż basówka.

Troche pokręciłem moją wypowiedź, ale jakby jakieś wątpliwości by były, to postaram sie je wyjasnić.
  • REKLAMA
  • #2 531555
    sauron9
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Nie ma sensu robić suba na tym przetworniku, on ma 16 cm średnicy i nie zejdzie niżej niż te Tonsile z Twoich kolumienek. Poza tym Twój wzmak jest za słaby i pudło za duże.
  • REKLAMA
  • #3 531576
    btn
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    sauron9 napisał:
    Nie ma sensu robić suba na tym przetworniku, on ma 16 cm średnicy i nie zejdzie niżej niż te Tonsile z Twoich kolumienek. Poza tym Twój wzmak jest za słaby i pudło za duże.

Rozumiem. Już mam jakieś pojęcie. W takim razie co mógłbym zrobić sensownego z tym żeby to jakoś normalnie grało? W szafie mam jeszcze stare 30w tonsila (wymontowane przed zmianą na alpharda).

Natomiast co do wzmachola, to upatrzyłem sobie model 4ohm 2X35W. Pociągnie to ten mój zestawik (2x30w+1xaplhard)?
  • #4 532922
    marosik
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Nie wiem czy walnales jakis aktywny filtr czy tak po prostu chcesz zrobic sub'a z calej skali jaka wychodzi z kompa ?
    filtr do suba znajdziesz na elektrodzie lub kup sobie jakis prosty ukladzik do skladania
REKLAMA