logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować subwoofer z głośnika Alphard CW802C? Wymiary, wzmacniacz, filtry?

wRzoSik 25 Kwi 2005 23:12 4419 9
REKLAMA
  • #1 1437429
    wRzoSik
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Udało mi sie po cenie promocyjnej nabyć takie cudo :) zbudowalem sobie obudowę nie opierając sie o jakieś wymiary pomiary ale tuba nie zdała egzaminu moze tez dlatego ze nie mam pod wzmacniacz podłączonego głośnika. Sprawdzalem forum abaut temat tego glosnika ale niczego ciekawego sie nie doczytalem dlatego posta nowego napisalem. A więc mam pytania.:

1.) Czy ktoś by był na tyle miły aby mi pomógł określić wymiary skrzyni do tego głośnika
    2.) Czy musze mieć wzmacniacz do tego głośnika, pytam bo koleca ma zrobionego suba tez z glosnika Alph bez wzmacniacza podobny glosnik do mojego a mu normalnie fure rozwala od basiku
    3.) Czy musiałbym użyć jakiś cewek/filtra do samego głośnika

Za odpowiedzi z góry bardzo dziekuje i za pomoc.

Dane głośnika.:

Średnica zewnętrzna : 210 mm
    Membrana : Polipropylenowa
    Moc Znamionowa : 100 W
    Moc Muzyczna : 200 W
    Impedancja : 4 ohm
    SPL : 87 dB
    Cewka : 1,5" (39 mm)
    Karkas cewki : Aluminiowy
    Drut cewki : Miedziany, okrągły
    Xmax : + 4,7 mm
    Xdam : + 14 mm
    Zakres częstot. : 35 - 3600 Hz
    Magnes : 2 x ( 99 x 20 mm )
    Kosz : Stalowy, Srebrny
    Zawieszenie górne : Gumowe
  • REKLAMA
  • #2 1437458
    jazz96
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witaj. Musisz zastosować filtr dolnoprzepustowy ( jak znajde to Ci prześle) u mnie działa bez zarzutów. Nie wiem czy Tobie to pójdzie bez wzmacniacza bo ja profilaktycznie zrobiłem sobie wzmacniacz w oparciu o TDA 1562Q (KIT AVT).Pozdrawiam i życze powodzenia.
  • #3 1437488
    wRzoSik
    Poziom 11  
    thx za szybki ansłer za ten filtr bym byl bardzo wdzieczny jeszcze przydał by sie schemacik obudowy :(
  • REKLAMA
  • #4 1438057
    jazz96
    Poziom 16  
    Witam. Załączam filtr dolnoprzepustowy, a jeżeli chodzi o obudowe to wykonałem ją kierując się kategoriami "ma się zmieścić do passata". Następnie metodą prób i błędów dopasowałem długość otworu. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • filtr_subsonic_36db.zip (33.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1438518
    wRzoSik
    Poziom 11  
    a skąd mam wziąść napięcie 15V w akumulatorze jest bodajże 12V, normalnie pociągnąć zasilanie z akumulatora?

masz moze zdjątka swojej tuby?

czy to miala by byc obudowa band-pass czy bass-reflex?
  • REKLAMA
  • #6 1438877
    jazz96
    Poziom 16  
    Nie mam fotek, a obudowa bass-reflex. Zasilanie jest symetryczne, a więc przetwornica z 12 na 30 i zbij napięcie. Załączam schemat przetwornicy. Powodzenia.
    Załączniki:
    • Przetwornica 12 na 30.pdf (573.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1439159
    wRzoSik
    Poziom 11  
    ja chyba sie poddaje :) jeszcze ten filtr bym zrobil ale ten wzmacniacz to za duzo dla mnie jestem amatorem i chyba nie dal bymrazy zklecić czegoś takiego :( kurcze no :(

Dodano po 4 [godziny] 17 [minuty]:

jeszcze jak bym wiedzial jaką obudowę zrobic bo wmacniacz kupie sobie ze sklepu normalnie
  • #8 1440783
    jazz96
    Poziom 16  
    Do tego kompleciku polecam wszystkim dorobienie wzmachola 100W zasilanego powyższą przetwornicą. W aucie to naprawde "tupie" zaj...
    Załączniki:
    • Wzmacniacz auto 100 W.pdf (319.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 1440791
    jazz96
    Poziom 16  
    A na wyjściu suba podłączcie , oczywiście ograniczając prąd typowy wzmacniacz od suba aktywnego 70 W. Regulacja w każdym przypadku się różni, ale warto się pobawić. Niedługo mój passacik będzie podskakiwał jeszcze troszke takich prób.
    Załączniki:
    • Subwoofer 70 W.pdf (364.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1440860
    jazz96
    Poziom 16  
    Witam Ciebie jak jesteś to daj znać na gg. Rozwiążemy problem tuby.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera z głośnika Alphard CW802C o średnicy 210 mm, mocy znamionowej 100 W i impedancji 4 Ω. Zalecane jest zastosowanie obudowy bass-reflex, której wymiary najlepiej dopasować metodą prób i błędów, np. tak, aby zmieściła się do samochodu (np. Passata). Do poprawnej pracy głośnika konieczne jest użycie wzmacniacza – polecany jest wzmacniacz oparty na układzie TDA1562Q (KIT AVT) zasilany z przetwornicy podnoszącej napięcie z 12 V do 15 V lub 30 V. Dla ochrony i poprawy jakości dźwięku należy zastosować filtr dolnoprzepustowy (schemat filtra został udostępniony). Wzmacniacz o mocy około 100 W zasilany z przetwornicy zapewnia odpowiednią dynamikę basu w samochodzie. Użytkownicy podkreślają, że podłączenie głośnika bez wzmacniacza jest niewystarczające, a regulacja parametrów filtra i obudowy wymaga eksperymentów. Pomocne jest również ograniczenie prądu na wyjściu subwoofera, zwłaszcza przy użyciu wzmacniacza aktywnego o mocy około 70 W.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA