logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drgania obrazu przy zgrywaniu VHS na PC przez EZ Grabber - jak to naprawić?

korelian 26 Wrz 2008 17:57 7110 4
REKLAMA
  • #1 5574037
    korelian
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Witam wszystkich.
    Zakupiłem EZ Grabbera pod Vistę 32. Instalacja poszła ok.
    Przy "zrzucaniu" materiału z VCR (Sony DA-4PRO Analog) obraz na kompie delikatnie się trzęsie w pionie (raz mocniej raz słabiej - nie jest to zależne od jakości nagrania na VCR) Komp- Intel pentium Dual Core 1,7
    Karta ATI 1100 128Mb. Po przekonwertowaniu zgranego materiału i nagraniu na płytę CD, odtwarzacz pokazuje na TV te same zakłocenia.
    Stery do EZ Grabber firmy Geniatech są najnowsze.
    Wyjście z VCR - Euroscart - przejściowka na cinch-e EZ grabber - port kompa USB 2.0
    Czy ktoś ma taki Problem. A może Ten EZ to zwykłe badziewie?
    Nie mam doświedczenia w zgrywaniu Z VHS-a na Komp. Może coś źle robię?
    Czekam na porady.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5575206
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6558
    Magnetowid VHS jest dość specyficznym źródłem sygnału i bywają poważne problemy ze zgrywaniem materiału z niego. Jeśli masz w magnetowidzie pokrętło "tracking" spróbuj zrobić z niego użytek aby uzyskać stabilny obraz.

Jakiego programu używasz do przechwytywania materiału wideo? Polecam VirtualDub. Jakie ustawiłeś parametry przechwytywania (rozdzielczość, fps)? Czy to "cudo" ma funkcję sprzętowego usuwania przeplotu (deinterlace)?

Wszelkie tunery/video-grabbery na USB z Allegro sprzedawane po kilkadziesiąt PLN to IMO zabawki, nie warte nawet swojej ceny.
  • REKLAMA
  • #3 5575784
    korelian
    Poziom 19  
    Tracking nic nie pomaga. Zgrywam Programem dołączonym do grabbera w ktorym jest tylko opcja Composite i Svideo oraz możliwość wybrania rodzaju sygnału PAL I zapisu jako VCD DVD AVI MPEG bez kompresji.
    Virtual Dubem nie probowałem.
    A ktorą wersję Duba polecasz? Bo wiem że są problemy z obróbką filmu -
    przez dobór właściwego kodeka kompresującego .
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 5577578
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6558
    ...polecam najnowszą wersję VD.
    Dobór kodeka - według uznania, zazwyczaj używam FFDSHOW-DivX lub XviD, a do audio LAME ACM (MP3), ew. starego kodeka Fraunhofera.
  • #5 5660312
    korelian
    Poziom 19  
    Zrobiłem wszystkie możliwe kombinacje.
    To sprawa samego grabbera.
    No cóz Szkoda 80 zeta.
REKLAMA