logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2 kable z huba+przejściówka+ 1 kabel skrętka+rozdzielacz

Zdzisio 05 Mar 2004 01:00 5507 10
  • #1 532069
    Zdzisio
    Poziom 12  
    Witam :)
    Znalazłem na allegro coś takiego jak „Rozdzielacz LAN” można przez jeden kabel przesyłać dane do dwóch komputerów. Rozdzielacz składa się z 2 części (podwójny kabel ze złączką prosta + przejście z jednego kabla na dwa) Do huba podłączasz dwie wtyczki kable schodzą się w jedną wtyczkę przez przejściówkę podłączasz skrętkę, która ma przesyłać dane. Z drugiej strony rozdzielacz z jednego kabla na dwa. Domyślam się, że do transmisji danych z drugiego kabla są używane nie aktywne pary ze skrętki. Może ktoś robił coś takiego? Interesuje mnie, jaki ma wpływ na przesyłanie danych użycie nie aktywnych par skrętk :?: Może macie jakiś opis jak coś takiego zrobić samemu (jeśli oczywiście to naprawdę działa) :?:
  • #2 532275
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Zrobilem cos takiego samemu, kosztowalo mnie 15 zlotych, dwa kawalcztery kawalki skretki z zacisnietymi wtyczkami na jednym koncu i drutami na drugim, dwa gniazda RJ45 i troche lutowania.

Ten temat juz byl z reszta kiedys poruszany, do transmisji wykorzystane sa dwie z czterech par. Z tego co pamietam to sa to przewody 1,2,3,6 zatem na pozostalych mozna z powodzeniem puscic druga linie. Trzeba tylko tak polutowac, czy pozaciskac wtyczki zeby potem pasowaly do standardu.

Jak uzywam tego juz jakis czas na kablu dlugosci 20 metrow to nie zauwazylem zadnych problemow z transferem.
    Załączniki:
    • 2 kable z huba+przejściówka+ 1 kabel skrętka+rozdzielacz schemat.JPG (15.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 532347
    mcx
    Poziom 12  
    Hmmm
    Może i masz rację, ale nie zapominaj że nie będziesz siedział z parametrami połączenia.
    Niby wszystko będzie chodziło, ale to loteria.
    Troszkę dłuższy kabel, słabsza (czytaj badziewna karta sieciowa) i zakłócenia od drugiego połączenia.
    Później będziesz się głowił co się dzieje bo link będzie się nadwyraz dziwnie zachowywał
    Nie polecam.
    Może działać, ale nie musi.
  • #4 532616
    DivX
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Hej Ludzie!

Co wy kombinujecie.????! take rzeczy ba sieci Ethernet...! Czy wy się dobrze czujecie? Poczytajcie troche zalecienia IEEE 802.3, moze wam sie troche rozjaśni w głowach! A jak macie wątpliwości to weźcie pożyczcie skaś miernik prametrów dynamiczny z jakiejś firmy (uwaga to moze kosztować) i sprawdzcie parametry takiego połaczenia. Są ponizej wszelkich norm!

To ,że działą to nie znaczy że działą dobrze!
    --
    David
  • #5 532672
    Zdzisio
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedzi. Chodziło mi oto żeby się dowiedzieć czy ktoś używał czegoś takiego i jak to działało. Wiem, że takie rozwiązanie nie spełnia norm, jeżeli by spełniało to było by używane (na szeroką skalę) i nie trzeba tu czytać o zaleceniach żeby to stwierdzić . Co do miernika parametrów, to nawet nie wiem, z jakiej firmy w Białymstoku mógłbym go pożyczyć, a na jego kupno do sprawdzenia takiej zabawki mnie nie stać. Może ktoś jednak używał czegoś takiego na odległość 50-60 metrów? Pozdrawiam.
  • #6 533037
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Prawda jest taka:
    - to co tu omawiamy NIE JEST ZGODNE ZE SPECYFIKACJA i co do tego nie ma najmniejszych watpliwosci
    - to co tu omawiamy to PROWIZORKA i co do tego tez nie ma watpliwosci
    - to co tu omawiamy DZIAŁA I JEST UżYWANE przez wielu ludzi w roznych sytuacjach
    - to co tu omawiamy jest czesto tansze niz polozenie dodatkowego kabla, choc zgodnie z zasadami powinno sie polozyc nowy kabel
    - NA PEWNO NIE DZADZIAŁA NA TYM ROZDZIELACZU POŁĄCZENIE WYKORZYSTUJĄCE STANDARD 4 par (np 1Gb ethernet)
    - na długich odległościach mogą być problemy z połączeniam, ale nie muszą
    - nalezy pamietać aby poszczególne pary były ze sobą skręcone
  • #7 538657
    Grzechoo
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    cortez_ napisał:
    Prawda jest taka:
    - to co tu omawiamy NIE JEST ZGODNE ZE SPECYFIKACJA i co do tego nie ma najmniejszych watpliwosci
    .
    .

Swiete slowa, jednak czasami nie ma innego wyboru niz podlaczyc 2 komputery na jednym kablu. Osobiscie wole puscic drugi kabel, ale.. jesli mowimy tu o uzytkowniku koncowym to nie ma problemu na 100Mb spokojnie smiga.

Cytat:

Może ktoś jednak używał czegoś takiego na odległość 50-60 metrów?

Na podlaczeniu switch <=> switch tez dziala - spr. praktycznie ;) na dlugosci ok. 90m i przy predkosci 100Mb
  • #8 1972886
    duken
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    właśnie cos takiego zrobiłem od switha idzie 60 m kabla a pużniej to rozdzieliłem na 2 kable (15 i 30m) ale niestety w 1 i 2 kompie podaje mi że kabel sieciowy jest odłaczony. byc może za duż odległość
  • #9 1973028
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Odleglosc raczej nie , widac zle zarobiles piny, sprawdz to jeszcze raz, wazne ktore pary sie zaciska szczegolnie przy wiekszych odleglosciach
  • #10 1973346
    duken
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    trocse napisał:
    Odleglosc raczej nie , widac zle zarobiles piny, sprawdz to jeszcze raz, wazne ktore pary sie zaciska szczegolnie przy wiekszych odleglosciach

te wtyczki co wychodzą ze switcha i wchodzą w to gniazdo do którego przyłaczyłem skrętke 60 metrową to przed montażem sprawdziłem miernikiem i było że są dobrze podłączone, ale wtedy jak je włanczałem do switha to jeszcze nie miałem podpiętych kompów więc i tak mi na switchu diody na tych portach nie świeciły, z moich przemyśleń to zastanawiam się jeszcze nad tym że może ta skrętka 60 m jest uszkodzona. lub mam akurat padnięte te gniazdz w swithu.

-----------------
    problemem jednak były wtyczki, niby zaciskarka zacisła ale sprawdzająć miernikiem na neiktórych parach nie było styku
  • #11 15523981
    Zdzisio
    Poziom 12  
    Witam. Zamykam temat po 12 latach. :) Rozwiązanie działało. Jednak tej chwili urządzenia sieciowe są znacznie tańsze niż w 2004r i uważam że nie trzeba już tak kombinować z takimi rozwiązaniami. Pozdrawiam wszystkich którzy brali udział w dyskusji.
    Tak na marginesie. Posiadam MicroHub/8 TP1008C niestety bez zasilacza. Oddam za darmo(+ koszty wysyłki). Zainteresowanych proszę o wiadomość.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania tzw. „rozdzielacza LAN”, który pozwala przesyłać dane do dwóch komputerów przez jeden kabel skrętkowy, wykorzystując nieaktywne pary przewodów (zwykle pary 4-5 i 7-8). Rozwiązanie to jest niezgodne ze standardem IEEE 802.3 i traktowane jako prowizorka, jednak w praktyce działa na krótkich i średnich dystansach (do około 50-60 metrów) przy prędkości 100 Mb/s. Użytkownicy podkreślają konieczność prawidłowego zaciskania wtyczek RJ45 oraz zachowania skręcenia par przewodów, aby uniknąć problemów z połączeniem i zakłóceń. Nie działa to natomiast z połączeniami gigabitowymi (1 Gb/s), które wymagają wszystkich czterech par przewodów. Problemy mogą pojawić się przy dłuższych kablach lub słabszym sprzęcie sieciowym. Pomimo braku zgodności ze specyfikacją, rozwiązanie jest stosowane ze względu na niższe koszty w porównaniu do instalacji dodatkowego kabla. Po 12 latach użytkowania autor potwierdza skuteczność metody, jednak zauważa, że obecnie urządzenia sieciowe są tańsze i nie ma potrzeby stosowania takich kombinacji. W dyskusji pojawiła się także oferta oddania MicroHub/8 TP1008C bez zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA