logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY HCD-RX55 - Mechanizm CD nie obraca płyty, laser działa, silnik sprawny

ledziopraca 05 Mar 2004 12:38 1833 2
REKLAMA
  • #1 532577
    ledziopraca
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem w w/w wieży mechanizm CD nie kręci płytą . Po włożeniu płyty laser ogniskuje (chodzi góra-dół)ale płyta ani drgnie.Spawdziłem silnik jest OK.Myślałem że przyczyna tkwi w BA5936 więc go wymieniłem ,niestety nic to nie dało.
    Pozostał jeszcze laser.
    Może ktoś miał podobą usterke niech napisze co pomogło? :?:
  • REKLAMA
  • #2 532839
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    jeżeli tylko chodzi góra dół to znaczy że nie ogniskuje tylko próbuje z ogniskować to raczej wina lasera a nie elektroniki bo całe działanie lasera polega na tym że laser najpierw musi zogniskować się na płycie czyli zatrzymać na pewnej wysokości około 2mm od płyty i wtedy dopiero włącza się silnik obrotu płyty a więc jeżeli laser nie zobaczy płyty to nie zacznie obracać się płyta a więc masz albo laser do czyszczenia lub wymiany może byc uszkodzona taśma łącząca laser z płytą
  • #3 4399545
    Radek-r14
    Poziom 2  
    Witam!!!
    Jeśli jest u pana coś takiego :
    Szuflada sie wysuwa obraca sie zmieniarka, podnosi cd do góry i widać że laser chodzi w góre i w dół ale cd sie niechce kręcić po tak 6-10 sekundach zmienia płyte na następną i to samo to oznacza że ma pam źle nastawiony laser obok lasera ma pan taką żółtą śrubke musi pan nię pokreniciś w pewo w prawo i poprubować przy którymś razie sie panu uda go nastawić.
    Pozdrawiam Radek
REKLAMA