logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony RX55 - CD nie kręci płytą, soczewka lasera KSS213 nieruchoma

PioM 18 Kwi 2004 13:57 3950 14
REKLAMA
  • #1 600274
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam,

mam wieże Sony RX55 ze zmieniarką. Najpierw nie wysuwała kieszeni - pomogła zmiana paska.
    Jednak po włożeniu płyty, gdy mechanizm ją przykłada do lasera, soczewka wogóle sie nie rusza i nie kręci płytą. Laser KSS213 przekładałem do jamnika i tam bez problemu chodzi. Wkładałem dobry do wieży i to samo.
    Zmieniłem już steronik silnika (BA5936S - nie moge nigdzie znaleść aplikacji, a nawet rozpiski wyprowadzeń).

Czy ktoś wie gdzie suzkać usterki ??
  • REKLAMA
  • #2 601384
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    Opis wyprowadzeń znajdziesz tu http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl Zobacz czy aby wszystkie napięcia zasilające są obecne na płytce. Bo skoro wymiana sterownika nie pomogła to w pierwszej kolejności należałoby to sprawdzić.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • REKLAMA
  • #3 601709
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    jeżeli ci się laser nie rusza to znaczy że nie przeprowadza procedury startu a pokrótce wygląda ona tak " mechanizm zabiera płytę ustawia w pozycji do grania czasami może być od tego stycznik trzeba sprawdzić czy nie jest uszkodzony następnie następuje próba przesunięcia lasera do początku płyty o dojściu do początku płyty też informuje stycznik (trzeba sprawdzić ) dalej pruba zogniskowania czyli laser sie zapali i chodzi góra dół dopiero po zogniskowaniu następuje włączanie obrotu płyty jeżeli laser jest dobry i nie chodzi góra dół to trzeba sprawdzić procedury wcześniejsze czyli poprawność załadowania płyty przesów całego lasera do początku płyty no i napięcia zasilające
  • REKLAMA
  • #4 602196
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Hm, poczytalem inne posty i postanowilem sprawdzic tasme. Byla dobra, ale po przeczyszczeniu kontaktem gniazdek ruszylo. Teraz kreci i rusza soczewka dosyc dlugo ale plyty nie odczytuje i po pewnym czasie zmienia płytę na kolejną w zmieniarce. Włoże raz jeszcze pewny laser i zobacze co sie dzieje wtedy.
  • #5 1252384
    master9
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Witam. Ostatnio nabyłem używaną wieże sony rx-55 i mam problem z CD. Na początku wieża kręciła płytą i ruszała soczewką. Jednak pogrzebałem przy niej no i teraz nie kręci płytą nie rusza soczewką jedynie co to nieraz przesunie laser i nic wiecej. Moje grzebanie przy tym sprzecie sprowadzało sie do wyęcia całej szuflady CD ora do kręcenia potencjometrem na laserze oraz dwoma potencjometrami na płytce od CD. Co robić może ktoś mi pomoże. Wieży aktualnie nie mam przy sobie ale moge przy niej pogrzebać w każdy weekend. Jeszcze dodam że na początku mechanikowania przeczyściełem soczewkie jednak to nic nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #8 1256281
    ARservice
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Jeśli nie chodzi soczewka to nie ruszy płyta za Chiny Ludowe
    czym Czysciłeś ten laser?Te potencjometry na płytce z reguły nie powinny być krecone to fokus i cos tam jeszcze.Jezeli przekręciłeś laser to prawdopodobnie udało Ci sie go zabic .Teraz pytanie czy umiesz powrócic tymi dwoma na płytce i wstawić nowy laser?to bardzo ważne.a tak na poważnie to krecenie laserem dobre jest na jakies 5 miesiecy .spróbuj przeczyscic jeszcze raz soczewke i powróc do stanu orginalnego potencjometrami na płytce,Ciebie interesuje tylko potencjometr na laserze.powodzenia
  • #10 3391946
    nik156
    Poziom 18  
    to te wieże maja wszystkie takie problemy ja mam taka sama i to samo
  • #11 4394326
    Radek-r14
    Poziom 2  
    Witam!!!
    Kupiłem sobie wieżę sony RX55 i niedziała w niej CD.Widać że laser chodzi w góre, dół oraz na boki lecz niechce się kręciś płytka.
    Co mam zrobić żeby działało???????
    Pozdrawiam z góry thx. Radek
  • #12 4398813
    ARservice
    Poziom 21  
    Witam
    To ze laser chodzi nie oznacza ze czyta plyte.
    Przeczysc ostroznie soczewke lasera
    Pozdrawiam
  • #13 4399304
    Jerzy Majkut
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    Witam! Wygląda na to, że te wieże już się "zużyły"- coś się kończy w odtwarzaczu CD. Mam też taki problem z odczytem płyt. Otóż po włożeniu płyty odczytuje ją , ale podczas czytania utworu gubi ścieżkę i po chwili dalej czyta, bardzo reaguje na wstrząs-delikatne trącenie zestawu i już przerwa w odtwarzaniu. Pierwsza myśl to wymiana lasera; po podmianie dwóch nowych brak efektów, sprawdziłem całą mechanikę, taśmę łączącą laser, płytkę sterującą mech. i laserem- brak przerw a kond. nie wyglądają podejrzanie- poddałem się, nie ma sensu dalej walczyć, szkoda czasu. Pozdrawiam Jerzy.
  • #14 4399507
    Radek-r14
    Poziom 2  
    Witam!!!
    CD jusz działa wystarczyło ustawić śrubke obok lasera troche bardziej w lewo i jusz działa kręci cd i muzyka gra.
    Pozdrawiam Radek
  • #15 4402396
    ARservice
    Poziom 21  
    Radek-r14 napisał:
    Witam!!!
    CD jusz działa wystarczyło ustawić śrubke obok lasera troche bardziej w lewo i jusz działa kręci cd i muzyka gra.
    Pozdrawiam Radek

Ciekawe jak dlugo:))
    Mimo to powodzenia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wieży Sony RX55 ze zmieniarką CD, w której soczewka lasera KSS213 nie porusza się, a płyta nie jest obracana. Wymiana lasera i sterownika silnika BA5936S nie rozwiązała problemu. Zalecane jest sprawdzenie napięć zasilających na płytce, poprawności działania styczników odpowiedzialnych za pozycjonowanie płyty i lasera oraz procedur startowych mechanizmu. Czyszczenie taśmy i styków poprawiło ruch soczewki i obrót płyty, jednak odczyt płyt nadal jest problematyczny. Regulacja potencjometrów na płytce CD i na laserze powinna być wykonana ostrożnie, gdyż niewłaściwe ustawienia mogą uszkodzić laser. W niektórych przypadkach problemem może być zużycie mechaniki lub prowadnic. Użytkownicy zgłaszają, że regulacja śrubki obok lasera może przywrócić odczyt płyt i obrót, choć trwałość takiego rozwiązania jest niepewna. Ogólnie wieże Sony RX55 mają tendencję do podobnych usterek związanych z mechanizmem lasera i odczytem płyt CD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA