logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony RX-55 CD – płyta kręci się z oporami, no disc, wymieniony laser i CXD2508

JANEKAUDI 03 Sty 2005 15:06 1506 7
REKLAMA
  • #1 1106365
    JANEKAUDI
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Panowie a ja nie mam Si ł na tego soniacza, dobrze, że części tanie, bo inaczej to by się człowiek załamał.Na początku nic no disc wymieniłemcxd2508 (25zł,)bo nic nie ruszało tylko zmieniał płyty- pomogło soczewka zaczęła się wychylać płyta zaczęła się obracać, ale jakby z oporami i powoli się rozkręca do zbyt wysokiej prędkości nagle puszcza płytę i zmienia na drugą-dalej no cd. dobra może sterownik silnika ba 5936s(tani 7zł),ale nic się nie zmieniło no dobra podstawiłem nowy laser cały z mechanizmem i ....To samo tasiemki wyglądają na dobre sprawdzane miernikiem nie widać pęknięć. Panowie powiedzcie, co dalej nie mam pomysła już...
  • REKLAMA
  • #2 1106976
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 372
    Na servie jest jeszcze układzik CXA -przedwzmacniacz sygnału RF -on może to powodować więc podmień jego
  • REKLAMA
  • #3 1130491
    JANEKAUDI
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Dzięki tik-tak ,ale to nie pomogło układ cxa1782 ,był ok , albo nie polutowałem nogi jakiejś na procku, ale, zauwrzyłem, że laser nie zawsze schodzi do początku czasami pozostaje na środku albo jedzie do góry a obracający talerz ociera soczewkę . Wszystkie układy wymienione padnięty okazał się tylko cxd2508 , ale reszta była Ok, to musi być albo jakaś przerwa, na cxd , albo .....
  • REKLAMA
  • #5 1252380
    master9
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Witam. Ostatnio nabyłem używaną wieże sony rx-55 i mam problem z CD. Na początku wieża kręciła płytą i ruszała soczewką. Jednak pogrzebałem przy niej no i teraz nie kręci płytą nie rusza soczewką jedynie co to nieraz przesunie laser i nic wiecej. Moje grzebanie przy tym sprzecie sprowadzało sie do wyęcia całej szuflady CD ora do kręcenia potencjometrem na laserze oraz dwoma potencjometrami na płytce od CD. Co robić może ktoś mi pomoże. Wieży aktualnie nie mam przy sobie ale moge przy niej pogrzebać w każdy weekend. Jeszcze dodam że na początku mechanikowania przeczyściełem soczewkie jednak to nic nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #7 1256415
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2282
    Te wieże wracały na nie działający CD na gwarancji i to sporo w większości zimne lutowania należy przelutować całą płytę pod zmieniarką,punkt po punkcie.Układy powierzchniowe też dokładnie przelutowac.

Podsumowanie tematu

✨ Sony RX-55 CD wykazuje problem z obracaniem płyty – talerz kręci się z oporami, a odczyt płyty często kończy się komunikatem "no disc". Wymieniono laser z układem CXD2508, co częściowo poprawiło działanie soczewki i obracanie płyty, jednak talerz nadal obraca się powoli i z oporami, a po osiągnięciu wysokiej prędkości puszcza płytę. Próbowano także wymiany sterownika silnika BA5936S oraz całego mechanizmu lasera, bez poprawy. Tasiemki i połączenia sprawdzono miernikiem, nie wykazując uszkodzeń. Sugerowano sprawdzenie układu CXA1782 (przedwzmacniacz sygnału RF), jednak był sprawny. Możliwe przyczyny to niewłaściwe ustawienie talerza (np. za nisko) lub uszkodzenia mechaniczne w napędzie. Zalecane jest przelutowanie płytek, zwłaszcza pod zmieniarką, ze względu na częste zimne luty w tych modelach. Dodatkowo wskazano na konieczność dokładnej kontroli mechanizmu i potencjometrów regulujących laser i napęd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA