logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić sygnał WiFi między domami? Ovislink WL-5460v2 i anteny 18dBi

kufcio 28 Wrz 2008 21:41 1998 13
REKLAMA
  • #1 5580605
    kufcio
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    Witam
    Chce przeniesc neo od rodziców do domu gdzie sie przeprowadzam.
    Właściwie sprawa powinna byc prosta.. 2 punkty widocznosc optyczna jest..
    Jednak jak to w zyciu bywa, nie ma lekko. Widocznosc jest ale dosłownie tylko luka miedzy drzewami. Lornetka sprawdzałem to na moje oko ok 5m2 przestrzeni.... myslalem zeby ściąć to drzewo ale rosnie przy drodze i troche strach zeby nie zlapali:)

Wiec pomyślałem ze poprostu kupie lepsze anteny i po klopocie.
    moj pomysł to:

2 x Ovislink WL-5460v2
    2 x Antena panelowa NETUS 18dBi

Jak myślicie? bo boje sie o tą strefe Fresnela..

A moze zamienic anteny na GRID y? sa na allegro za 100zł 24dBi u tego WASSERMAN'a
  • REKLAMA
  • #2 5580675
    hatan
    Poziom 14  
    przeniesc tak nie mozna, poczytaj regulamin neostrady, obejmuje tylko jeden lokal ...
  • #3 5581140
    radiolatarnia
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Odradzam ovislinka ma duża moc ale kiepski odbiornik który musi mieć mocny sygnał. Juz to przerabiałem. Zastosuj antenę Jagi 15db np od dipola tylko takie teraz stosuje i tp-linka np wa501g to mój pewniak niedrogi a dobry zestaw chyba że chcesz mieć więcej opcji i mocy to polecam wrt54gl z firmy linksys pracuje również bardzo dobrze a po zmianie softu masz nawet 250 mw ale myślę że tyle nie trzeba. Dlaczego taka antena? ma wąski kąt promieniowania i jeżeli trafisz w "okno" to będzie miała większą siłę przebicia . Antena panelowa odpada tutaj ponieważ ma szeroką wiązkę i duża część mocy w tym przypadku ulegała by rozproszeniu.
  • REKLAMA
  • #5 5605894
    kufcio
    Poziom 20  
    Witam
    Jednak kupilem 2 sztuki TL-WR543G, przekonał mnie chipset Atheros no i cena:)

Szkoda ze nie zrocilem uwagi ze nie maja dedykowanego trybu BRIGE... :(

Stan faktyczny jest taki:

Internet mam w domu, neostrada na modemie, router podaje adresy przez DHCP.
    1 TL-WR543G ustawiony w tryb "Wireless Broadband Router"
    Poki co testuje wiec bez zadnych zabezpieczeń. kabel z internetem wpiete na WAN

2 TL - WR543G ustawiony w trybie WISP Client Router
    w zakladce site survey wybrana siec, niby polaczony.. ale w zadnym gniezdzie nie ma internetu, przez LAN mozna przejsc do ustawienia AP.

Z racji tego ze dawno w wifi sie nie bawilem a sama instrukcja jest bardzo okrojona i w jezyku angielskim poprostu wykładam sie...

Do czego zmierzam:
    -chce zrobic przeźroczyste polaczenie WIFI, bez klucza WEP ale z innym zabezpieczeniem bez stratnym na transferze.

Jesli ktos zna ten model prosze o pomoc.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 5610568
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Cytat:
    "Wireless Broadband Router"

to słowo router mi tu nie pasuje.
    jeden jako AP, drugi jako klient, IP z poza sieci, i komp zdalny powinien dostać IP z DHCP od modemu....

Szkoda że nie kupiłeś EW7206, do Bridge idealne i tanie :)

pozdr,
    szejk
  • #7 5610779
    kufcio
    Poziom 20  
    No właśnie nie wiem co we mnie wstąpiło nie doczytałem opisu...

W kazdym bądz razie ustawilem jednego w tryb AP drugi klient, filtr po MAC i WEP tak narazie na probe. Wszystko chodzi no ale juz na innych IP. Czyli nie ma "przeźroczystości". Z tego powodu kolejny problem to porty...

Modem neo ma adres 192.168.0.1 i z tej puli przydziela.
    W AP WAN mam manualnie ustwione na 192.168.0.5 po to zeby DMZ na ten port z modemu szło.
    teraw AP na jaki adres ustawic DMZ zeby przepuszczało na końcowy komputer? czyli przez APclienta.

AP client ma na LANie ustawiony adres 192.168.15.1 i z tej puli przydziela.

tym tokiem myslenia ustawilem w AP DMZ na 19.168.15.5 bo taki adres ma komputer końcowy..

Niestety w emule nadal osioł jest zorro:)

zerknijcie na schemat

• #8 5610901
    geniusm
    Poziom 27  
    no ale jeżeli AP-ki mają lecieć na przeźroczystym to dlaczego po przeciwnych stronach widzę inne IP ?
  • #9 5611093
    kufcio
    Poziom 20  
    właśnie nie chca leciec na tym samym IP... gdy ustawie na APC w LANie 192.168.0.x np 3 to trace łączność z APkiem.
    Ani po WAN ani po LAN , tylko reset pozostaje.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #10 5611242
    geniusm
    Poziom 27  
    modem: 192.168.0.1
    AP z lewej: 192.168.0.10
    AP z prawej: 192.168.0.11
    komp z prawej: 192.168.0.2 + reszta

jeżeli oba APki ustawisz w Transparent to musi grac ...
  • #11 5668796
    kufcio
    Poziom 20  
    Witam po przerwie:)

Niestety nie udało sie na WR543G.. nie mozna wylaczyc trybu WSPI.

Zgodnie wcześniejsza sugestią kupilem WA501G ale dostalem WA601G.. w kazdym razie maja tryb bridge.

Ustawilem tryb bridge na jednym i drugim, poki co bez zabezpieczeń. ładnie sie polaczyly, komputer podlaczony do klienta) mostu ladnie uzyskuje IP z serwera DHCP neostrady. Po wymuszeniu odpowiedniego IP na ktory jest ustawione DMZ emule ladnie pokazuje HI ip czyli dokladnie to o co chodzilo.
    Ip LAN w obu wa601g ustawilem z tej samej puli z ktorej router neo podaje i mam dostep do kazdego z nich. Piekniej byc nie moze.. :)

niestety nie do konca.. po odlaczeniu na koncu komputera po kablu wpinam kolejnego AP do rozgłoszenia.. ten sam ktory wpinam bezposrednio do routera NEO, ktory jets przeźroczysty... i lipa.
    IP przydziela niby z DHCP ale jakies dziwne, jak wymusze to i tak nie widze mostow ani routera neo.
    Dla proby ustawilem w tym AP na WANie adres z puli routera neo.. i dalej nic..

Macie jakis pomysl? komputer podlaczony do mostu ladnie dostaje adres i wszystko dziala. AP podlaczony do mostu juz nie. Ten sam AP dziala w trybie transparent podlaczony bezposrednio do routera.
    Co sie dzieje?

pozdrawiam
  • #12 5668829
    rafał
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    To co usiłujesz zrobić na pewno nie zadziała z zabezpieczeniami na moście. Po prostu nie da się. Możesz jedynie w po prawej stronie do AP podłączyć kolejny ruter który rozdzieli sygnał po domu rodziców.

EDIT:

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego w jaki sposób w tej chwili ustawiłeś urządzenia po prawej stronie swojego rysunku :?:

Jak widać nie masz pojęcia o trybach pracy urządzeń sieci. Jeśli ustawiłeś prawy AP w tryb bridge to po co ustawiłeś drugi AP w tryb przezroczysty :?: Tryb bridge czyli most jest trybem przezroczystości dla urządzenia następnego czyli np.: komputera który sobie ten adres pobierze z DHCP z lewej. Aby drugi AP z prawej strony przydzielał adresy musi pracować w trybie AP. pozostaje ci jeszcze żmudna praca z zabezpieczeniami. Co i tak nie daje gwarancji że będzie dobrze działać.
  • #13 5669364
    kufcio
    Poziom 20  
    No wlasnie nie znam dokladnie zasad stad moj post na forum elektrody..
    mi sie wydawalo ze tryb most dziala na zasadzie ustawienia dwoch urzadzen w tym samym trybie, ze zabezpieczenia mostu to zabezpieczenia pomiedzy tylko tymi urzadzeniami.

Czyli ten z lewej ma byc AP normalny a prawy w trybie most?
  • #14 5669627
    rafał
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Przeczytaj bardzo uważnie jeszcze raz mój post i ustaw urządzenia tak jak jest to opisane. w drugiej jego części.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Temat dotyczy poprawy sygnału WiFi między dwoma domami z widocznością optyczną ograniczoną przez przeszkody, głównie drzewa. Autor planował użyć dwóch urządzeń Ovislink WL-5460v2 z antenami panelowymi NETUS 18dBi, ale pojawiły się obawy dotyczące strefy Fresnela i skuteczności anten panelowych o szerokim kącie promieniowania. W dyskusji odradzano Ovislink ze względu na słaby odbiornik i proponowano anteny kierunkowe typu Yagi 15dBi oraz routery TP-Link WA501G lub WRT54GL z możliwością zwiększenia mocy. Autor zakupił ostatecznie dwa TL-WR543G, jednak brak dedykowanego trybu bridge utrudnił konfigurację przeźroczystego mostu WiFi. Próby ustawienia jednego urządzenia jako AP, a drugiego jako klienta WISP nie dawały dostępu do internetu zdalnie. Wskazano, że do poprawnego działania mostu konieczne jest ustawienie jednego urządzenia w tryb AP, a drugiego w tryb bridge (most), co umożliwia przydzielanie adresów IP z DHCP modemu Neostrady i transparentne przekazywanie ruchu sieciowego. Autor później zakupił TP-Link WA601G, które mają tryb bridge i po konfiguracji bez zabezpieczeń most działał poprawnie, a komputer podłączony do klienta otrzymywał IP z DHCP Neostrady. Jednak dalsze próby podłączenia kolejnego AP po stronie klienta nie dawały oczekiwanych rezultatów, co wynikało z nieprawidłowej konfiguracji trybów pracy urządzeń i problemów z zabezpieczeniami na moście. Wskazano, że most WiFi z zabezpieczeniami jest trudny do stabilnego skonfigurowania, a do rozdzielenia sygnału po stronie odbiorczej lepiej użyć routera pracującego w trybie AP. Podsumowując, do poprawy sygnału między domami z ograniczoną widocznością optyczną rekomendowane są anteny kierunkowe o wąskim kącie promieniowania oraz urządzenia z trybem bridge, a konfiguracja musi uwzględniać odpowiedni podział ról urządzeń (AP i bridge) oraz prawidłowe adresowanie IP w sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA