logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać kod BASCOM dla generatora 36kHz na Atmega8 z kwarcem 8MHz?

bb5 29 Wrz 2008 10:36 3244 3
REKLAMA
  • #1 5581551
    bb5
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam,
    chialbym zrobić czujnik na Tsop1736 i diodzie ir. Myślałem nad pwm ale nie zabardzo wiem jak za to się zabrać. Chodzi mi o kod (najlepiej BASCOM). Atmega ma podłączony kwarc 8MHz i 2 kondensatory 33p.
  • REKLAMA
  • #2 5581612
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Daj sobie spokój z Bascomem i od razu weź sięza C. Do jakich celów chcesz używać tego "czujnika"?? Do pomiaru małych odległości? Jako aktywna bariera podczerwieni? Czy jeszcze coś innego przyszło Ci do głowy?

Od tego w jakim celu budujesz układ, zależeć będzie jego struktura wewnętrzna. Np dla bariery aktywnej logicznym wydaje się zasilenie diody ir z NE555 a procesorem jedynie zbieranie impulsow z tsop. Daje to prostą możliwość oddalenia od siebie części nadawczej i odbiorczej.

Musisz podać więcej szczegółów jeśli chcesz uzyskać rzetelną odpowiedź.

"Atmega ma podłączony kwarc 8MHz i 2 kondensatory 33p." A fuse bity Kolega poustawiał? Bo może się okazać że mega śmiga na wewnętrznym oscylatorze a kwarc jest jedynie ozdobą u jej nóżek.

Co do PWM w Atmedze to nie jest to wcale trudne. Wystarczy podstawowa znajomosc angielskiego i czytanie ze zrozumieniem noty katalogowej. Mimo wszystko jęsli masz z tym kłopoty to daj na PW maila. Wyślę Ci polski opis Atmegi - takie przetłumaczenie noty, bardzo ciekawe.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • REKLAMA
  • #3 5581700
    bb5
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Chodziło mi o czujnik odbiciowy. Fuse bitów nie zmieniałem. Chciałem by nie zajmował dużo miejsca i był w miarę prosty.
  • #4 5581744
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Polecam Ci poszukanie wątków o samojezdnych robotach. Większość z nich jest skonstruowana w oparciu o Atmege i zawiera na pokładzie własnie taki tandem dioda ir / tsop. Dzięki tym sensorom zabawki te "orientuja" sie w przestrzeni i np skrecaja po napotkaniu przeszkody.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
REKLAMA