logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wywiercić wgłębienie w desce 1.5 cm bez specjalistycznych narzędzi?

Verona 29 Wrz 2008 22:36 6782 9
REKLAMA
  • #1 5583831
    Verona
    Poziom 23  
    Ocena: 106
    Witam. Wiem że zły dział ale lepszego nie znalazłem.
    A więc zamontowałem wewnętrzną część DiscMan'a na drewnianej desce (taka jak w pułkach). Bardzo fajnie wygląda, jak się montuje płyte i sie elegancko kręci, obok kilka dorobionych przycisków, wejścia do słuchawek itp. Efekt fajny, lecz niestety cała elektronika jest po drugiej stronie, i nie mogę tego zawiesić na ścianie, bo wszystko by sie połamało. Deska jest dosyć gruba (ok 1.5cm), i chcę z tyłu zrobic zagłębienie aby schować całą elektronikę. No tylko jak to zrobic? Nie mam urządzeń stolarskich, jak na razie dysponuje wkrętarka i wiertarką. Sa jakieś duże końcówki które posłużył by do wywiercenia dołka? Widziałem gdzieś takie ostrza w kształcie okręgu, lecz one służą do wywiercania na wylot. Znajdę w BricoMarche jakieś wiertło/urządzenie do robienie czegoś takiego? Bardzo mi zależy, urządzenie nad którym pracuje jest bardzo estetyczne, i nie chcę wszystko psuć przyklejonymi płytkami, kablami itp...
    Oczywiście mógł bym z tył€ zamontować drugą deskę która by osłaniała elektronikę lecz w tedy urządzenie było by za grube, i nie nadawało sie na ścianę.

Bardzo proszę o pomoc. Jeżeli coś nie jasne, to mogę to narysować lub zrobić model 3d...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5583895
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Jeśli jest to lite drewno proponuje zabawę dłutkiem. Robiłem takie rzeczy w 5 klasie podstawówki :) Wcześniej można obwód otworu ponawiercać lub naciąć (jeśli masz odpowiednią piłkę), byle nie za głęboko.
  • REKLAMA
  • #3 5584100
    Verona
    Poziom 23  
    Niestety nie jest to lite drewno, nie uda mi sie zrobic wgłębienia takim ręcznym urządzeniem. Chodzi mi raczej o coś w stylu wiertarki...
  • REKLAMA
  • #4 5584155
    northx
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Od tylnej strony deseczki ponaklejaj wzdłuż boków listewki i grubości ok 0,5cm (na głębokość elektroniki).
  • #5 5584164
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Nie wiem czy jest to odpowiedni temat na forum , ale jeżeli nie masz dostępu do frezarki to po prostu przykręć z tyłu odpowiedniej grubości listewki i w ten sposób uzyskasz dystans od ściany . :D
    Pozdrawiam .
  • #6 5584248
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Jeśli masz stojak do wiertarki lub wiertarkę stołową to kup sobie frez na wiertarkę. Resztę to już chyba sam potrafisz ;)
  • #7 5585286
    Verona
    Poziom 23  
    A dlaczego musi być stołowa? Niby mam wiertarkę stołową, a raczej mój ojciec i trudno będzie mi się do niej dostać. Mogę prosić o foto jak taki frez to wiertarki wygląda? Jakoś nie mogę nic znaleźć w necie...
  • #8 5585317
    northx
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Bo przy frezowaniu wgłębienia będzie Ci trudno utrzymać wiertarę w rękach, a stołową ładnie zrobisz wgłębienie na potrzebną głebokość. Frez mocujesz jak wiertło w futerku i robisz jeden obok drugiego kilka otworów zachodzących na siebie (uważaj tylko by nie wyfrezować otworu na wylot:P). Najlepszy będzie do tego frez puszkowy np taki
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #9 5585799
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Verona napisał:
    A dlaczego musi być stołowa? Niby mam wiertarkę stołową, a raczej mój ojciec i trudno będzie mi się do niej dostać.

Może po prostu poproś tatę żeby Ci pomógł , frezowanie za pomocą wiertarki stołowej jest bardzo niebezpieczne ( w każdej chwili może wyrwać obrabiany materiał i zrobić krzywdę ) i wymaga dużej wprawy , szanuj swoje młode rączki . :D
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #10 5586807
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Ja mam stojak, zakładam frez, odpalam, robię wgłębienie tak na 1mm, blokuję i przesuwam obrabiany materiał ręką, powoli. Małe szanse, że cokolwiek wyrwie. I tak coraz głębiej i głębiej.

Jak masz wiertarkę stołową to poproś tatę, niech Ci wyfrezuje :)

Podsumowanie tematu

✨ Autor chce wykonać wgłębienie o głębokości około 1,5 cm w drewnianej desce (nie lite drewno) w celu schowania elektroniki DiscMana, używając jedynie wkrętarki i wiertarki, bez specjalistycznych narzędzi stolarskich. Propozycje rozwiązań obejmują ręczne dłutowanie (skuteczne tylko w litej drewnie), przykręcenie listewek z tyłu deski jako dystansu od ściany oraz zastosowanie frezu do wiertarki. Zalecane jest użycie frezu puszkowego montowanego we wiertarce stołowej, co umożliwia precyzyjne frezowanie wgłębień przez wykonywanie nakładających się otworów. Wskazano, że frezowanie ręczne wiertarką jest trudne i niebezpieczne, dlatego lepiej poprosić o pomoc osobę doświadczoną lub użyć wiertarki stołowej. Frez puszkowy jest dostępny w marketach narzędziowych i pozwala na kontrolowane usuwanie materiału bez ryzyka wyfrezowania otworu na wylot.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA