logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 2.5 TDI V6 '99 - trudności z odpalaniem na zimnym silniku, bąbelki powietrza

hantek 02 Paź 2008 13:59 3809 3
REKLAMA
  • #1 5591439
    hantek
    Poziom 2  
    witam wszystkich ;)
    mam problem który mnie zaczyna nurtować coraz bardziej...
    otóż , na zimnym silniku po nocy , niezależnie czy jest lato czy zima ciężko odpala, świece żarowe grzeją :) ( sprawdzałem) . im dłużej stoi tym ciężej odpala, moim zdaniem jakby gubił ciśnienie paliwa w układzie paliwowym . po kilku godzinach postoju w miarę stygnięcia silnika w wężyku paliwowym przy kolejnym uruchamianiu pojawia sie bąbel powietrza , ale odpala od szczała , a zaś po nocy musze go kręcić parę sekund i zaraz po odpaleniu silnik wyraznie nie pracuje na wszystkie garki, puzniej jest ok .
    czy ktoś może mi cokolwiek podpowiedzieć na ten temat ??
  • REKLAMA
  • #2 5598273
    szynszyl505
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam
    Powinien Pan zmierzyć ciśnienie sprężania w cylindrach ponieważ mogą puszczać zawory w głowicy lub pierścienie tłokowe
    po drugie zmierzyć ciśnienie pompy wtryskowej jaka jest wydajność
    po trzecie sprawdzić filtr paliwa i uszczelki przy filtrze (czy się nie pocą)
    po czwarte przewód wtryskiwacza sprawdzić czy nie jest pęknięty
    po piąte sprawdzić czy nie jest przestawiona pompa na rozrządzie.
  • REKLAMA
  • #3 7680607
    Marcin_4
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    hantek napisał:
    witam wszystkich ;)
    mam problem który mnie zaczyna nurtować coraz bardziej...
    otóż , na zimnym silniku po nocy , niezależnie czy jest lato czy zima ciężko odpala, świece żarowe grzeją :) ( sprawdzałem) . im dłużej stoi tym ciężej odpala, moim zdaniem jakby gubił ciśnienie paliwa w układzie paliwowym . po kilku godzinach postoju w miarę stygnięcia silnika w wężyku paliwowym przy kolejnym uruchamianiu pojawia sie bąbel powietrza , ale odpala od szczała , a zaś po nocy musze go kręcić parę sekund i zaraz po odpaleniu silnik wyraznie nie pracuje na wszystkie garki, puzniej jest ok .
    czy ktoś może mi cokolwiek podpowiedzieć na ten temat ??

i pomogło co w końcu miałeś?
  • #4 7681971
    hantek
    Poziom 2  
    witajcie
    dość odległy temat na dzień dzisiejszy :) , ale powiem że wyremontowałem pompe wtryskową z nową elektroniką i zaworami dawki paliwa i jest wszystko od tamtej pory w jak najlepszym porządeczku.

a dodam ze od tamtej pory zagłębiłem sie w temat pomp wtryskowych i elektroniki systemu VP i CR i wprowadziłem w profil swojej działalności i naprawiam zwalone pompy i sterowniki

dziekuje za pomoc
REKLAMA