logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Gorenje WA 912 noblesse problem po transporcie.

solmax 02 Paź 2008 20:48 2124 3
REKLAMA
  • #1 5592806
    solmax
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.

Uruchomiona po transporcie pralka wydaje dźwiek wskazujący na tarcie w pewnym momencie obrotu bębna. Programem testowym było płukanie i podczas wirowania z wypompowywaniem pojawił sie nowy dźwięk. Urzadzenie zostało wyłączone. Z tego co mi wiadomo, pralka nie byla zabezpieczana do transportu.
    Proszę o poradę. Jeśli jest to rzecz do załatwienia samodzielnego, proszę o porady w języku zrozumiałym dla nowicjusza w dziedzinie naprawy agd. Czyli zamiast: zdejmij obudowę, zmostkuj układ, odkręć trymer, wylutuj tyrystor raczej: po bokach obudowy masz śruby, które należy odkręcić. W środku, po prawej stronie zobaczysz czarne pudełko oznaczone XXX. Wychodzą trzy kable. Utnij zielony itd. OK?
    Dziekuję za ewentualne porady i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5592961
    jogi1966
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    może masz coś w pompce spustowej wyczyść ją
  • REKLAMA
  • #3 5593557
    waldek259
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Poświeć latareczką w bęben i nim obracaj i słuchaj skąd ten dźwięk czy nie trze bęben o grzałkę ,a może było coś w zbiorniku i przy transporcie wyszło spod grzałki np.drut od biustonosza :),a to się często zdarza.
  • #4 6471204
    solmax
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Stara sprawa, forum przypomniało, że powinienem coś dopisać.
    Podzwoniłem po serwisach, wybrałem średnią półkę. Przyjechał fachowiec, obejrzał pralkę i nie mógł uwierzyć w jej stan po tylu latach użytkowania. A później pokręcił bębnem i orzekł, że podczas transportu przesunął się pas klinowy i ponieważ przechodzi przez koła pasowe innym fragmentem, to daje to efekt słyszalnego tarcia. Pralka jest używana od tamtego czasu i nic się z nią nie dzieje a dźwięk jest cichszy. Nie wiem, czy była to prawidłowa diagnoza ale urządzenie nadal pracuje.
REKLAMA