logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips VR3260 - co odpowiada za zwijanie taśmy przy wyciąganiu?

Maciej 06 Mar 2004 16:57 1371 11
REKLAMA
  • #1 534550
    Maciej
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam mam problemik ,,
    przy wyciaganiu taśmy z videa - łapie taśme.
    Nasmarowałem już łożysko z capstana ,,,
    i wymieniłem wszystkie paski ,,,
    oraz switcha przeczyscilem ,,,
    pomóżcie co dalej ?
    jakie podzespoły są odpowiedzialne za zwijanie taśmy ?
    z gory dzieki za podpowiedzi !!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 535346
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Sprawdź, czy hamulec wirnika Capstan jest prawidłowo osadzony.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 537598
    Kaaka
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    sprawdz czy mechanizm nie przeskoczył na zembatkach i czy gumki nie są luzne
  • #7 537788
    smyku22
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    niw wiem jak w tym odtawrzaczu, ale w innych trzeba wymienić sprzęgło. Ewentualnie można podciągnąć sprężyne przy nim. Przy okazji możesz sprawdzić tzw. "wiatraczek", który w tej marce zastępuje przełącznik pozycji.
  • #8 537811
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    -> smyku22
    To nie ten mechanizm!
    Pozdrawiam.
  • #9 537839
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    smyku22 napisał:
    który w tej marce zastępuje przełącznik pozycji.

W tej "marce" spotkasz jeszcze mechanizmy różnych firm a w tym konkretnym modelu jest to mechanizm SHARP`a.
  • #10 538136
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Przełącznik po wyczyszczeniu może dalej szwankować,powinno się go wymienić,taśmę zwija lewa rolka napędzana przez układ sprzęgła które przenosi napęd z lewej rolki na prawą (i odwrotnie).
  • #12 539195
    Maciej
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Sukces !!! dziala !!!

okazało sie ze uszkodzenie pojawiło się chyba w sprzegle ,,,
    tzn. srodkowe trybko miedzy tymi dwoma co wchodza do tasmy ,,,
    to trybko jest na malym sworzniu - jest dzwigane do gory i na dol ,,,
    jak bylo dzwigane do gory nie zazebialo sie z lewym trybem , czego efekty bym niedwoijanie tasmy , przesmarowalem sworzen i dziala jak ulał.
    -- sory za nie fachowe slownictwo -- , ale w tym temacie tak bardzo nie siedze .
    Podziekowania za dobra uwage dla Szona ,dzieki niej doszedłem do usterki ,,,
    i oczywiscie fechowców co kazali mi zajzec - teraz juz wiem "chyba " do sprzegła .

Pozdrawiam !!!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem z łapaniem taśmy przy wyciąganiu wideo Philips VR3260 był związany z mechanizmem sprzęgła odpowiedzialnym za zwijanie taśmy. Po wymianie pasków, nasmarowaniu łożyska capstana i oczyszczeniu switcha, usterka nadal występowała. Wskazano, że taśma zwijana jest przez lewą rolkę napędzaną sprzęgłem przenoszącym napęd między rolkami. Przyczyną problemu okazało się niedokładne zazębienie się środkowego trybka sprzęgła na małym sworzniu, który nie łączył się prawidłowo z lewym trybkiem podczas podnoszenia. Po nasmarowaniu sworznia sprzęgło zaczęło działać poprawnie, co rozwiązało problem. W dyskusji poruszono także kwestie hamulca wirnika capstana, mechanizmu wywlekacza taśmy oraz możliwości uszkodzenia sprzęgła lub luzu gumek w mechanizmie. Model Philips VR3260 wykorzystuje mechanizm firmy Sharp.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA