logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie rozdzielić sygnał Vectra na telewizję i internet?

giecik 04 Paź 2008 14:42 8075 24
REKLAMA
  • #1 5597878
    giecik
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.

Przepraszam jeśli nie w tym dziale ale znalazłem podobne posty właśnie w tym.

Mam taki problem.
    W domu mam kabel z kablówki ( Vectra ) który wchodzi do modemu dostarczonego przez uslugodawce.

Dowiedziałem się że na tym kablu jest także nadawana telewizja.

Postanowiłem więc zrobić następująco:

Kupiłem rozdzielacz satelitarny ( 5 - 1000 MHz ) w miejsce IN podłączyłem kabel który wchodzi do mojego mieszkania natomiast do OUT 2 telewizory oraz modem.

Telewizja śmiga aż miło ( mało kanałów ale jakość super ) natomiast internet już nie.

Pomyślałem, że to może przez ten rozdzielacz i szukałem takiego bez filtra. Po poszukiwaniach znalazłem tylko z takiego zakresu ( 5 - 2000 MHz ) Internet niestety nadal nie działa.

Gdy podłącze sam kabel wejściowy i tylko modem ale przez rozdzielacz to internet nadal nie działa. Gdy podłącze modem pod kabel który wchodzi do mieszkania internet jest.

Czy jest jakaś możliwość rozwiązania tego problemu ?
    Pomijam fakt że takie działanie jest chyba nielegalne ale mam nadzieję, że ktoś pomoże
  • REKLAMA
  • #2 5598276
    marci_n
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Moze ten bez filtra jednak nie jest bez filtra? Ja jak rodzielalem Vectre to rozebralem ten rozgaleznik i zrobilem zwykla zworke na to wyjscie do ktorego mial byc podlaczony internet. Reszte zostawilem jak bylo i dzialalo pieknie.
  • REKLAMA
  • #3 5598378
    giecik
    Poziom 11  
    Czyli rozumiem że trzeba zdać się na siebie :)

Ok Jutro będę w mieszkaniu w Olsztynie to się pobawie.
    O wynikach poinformuję i ewentualnie poproszę o pomoc dalej.

Narazie bardzo dziękuję za odpowiedź
  • #5 5599052
    grzkas
    Poziom 11  
    witam
    ja mam taki oryginalny rozdzielacz z kablówki
    mam na jednym wyjściu internet a na drugim sygnał telewizyjny
  • #6 5599084
    lukkas
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    założ poporstu gniazdko końcowe, pod tv podlacz telewizor a pod radio internet i powinno hulać :P u mnie hula..
  • #7 5599119
    giecik
    Poziom 11  
    Ok Panowie.

Mówicie o konieczności zastosowania gniazda, ale czy rozdzielacz a gniazdo to nie jest to samo ?

Gniazdo również musi rozdzielić sygnał z 1 kabla na 2 "dziurki"

Aha i jeszcze jedno pytanie:

Dlaczego niektóre programy chodzą jak przysłowiowe lustro natomiast inne są ale bardzo szumią ?
  • #8 5600073
    lukkas
    Poziom 14  
    możesz również założyć trójnik pod f'ki

co do programów, myślę ze to kwestia systemu w jakim telewizor wyszukuje, w moim Sony Trinitron KWS (kur... wielki szit) jest system d/k i europa i jak zaczyna wyszukiwać te same kanały na europa to szumią

Dodano po 53 [sekundy]:

Ty giecik, ja Cie skąś znam :\
  • #9 5600145
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Widzę że kolega nie poczytał tekstu z linku o gniazdach multimedialnych.
    Więc prościej: zgłoś chęć odbierania TV z kabla, bo narobisz kłopotów nie tylko sobie, ale i sąsiadom.
  • REKLAMA
  • #10 5600170
    giecik
    Poziom 11  
    Czytałem ten tekst ale za dużo to ja z tego nie kumam.

Dobra popróbuje jak nie bedzie chodziło to dam sobie spokój.

P.S
    A niby skąd ?
  • REKLAMA
  • #11 5600959
    lukkas
    Poziom 14  
    a no własnie nie wiem, moze z jakiegos innego forum, no i znam kogoś w Piszu, ale tez nie bardzo juz pamietam :)
  • #12 5601034
    giecik
    Poziom 11  
    Zrobiłem i jest OK.

Zastosowałem zwykły rodzielacz.

Jeden kable do modemu, jeden do rozdzielacza telewizyjnego, a dalej juz do 2 telewizorow.

Dzieki za podpowiedzi.

--

No udzielam się również na innych forach. Napisz na gg jak masz chęć
  • #13 5602762
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Witam

Sprawdź na jakich parametrach pracuje teraz modem - wejdź na stronę 192.168.100.1

Każda ingerencja na torze do modemu jest zapisywana, tak więc możesz mieć odwiedziny. Jeżeli sobie zdestabilizujesz pracę modemu - ok, jeżeli zakłócisz pracę całej linii - możesz mieć problemy.
    Prawidłowo powinna być zastosowana zwrotnica multimedialna - jej rodzaj uwarunkowany jest od budowy/ parametrów sieci.

Nie wiem, jak się ma "prawo" do Twojej "robótki" , obowiązkiem TVK jest wycięcie Tobie programów telewizyjnych za które nie płacisz, do skrzynki się nie włamałeś, ale programy oglądasz ;)

Pzdr
  • #14 5602796
    giecik
    Poziom 11  
    Name
    WebSTAR EPC2100R2

Modem Serial Number
    XXXXX

Cable Modem MAC Address
    XXXXX

Hardware Version
    2.1

Software Version
    v2.0.2r1256-060303

Receive Power Level
    0.8 dBmV

Transmit Power Level
    61.0 dBmV

Cable Modem Status
    Operational
  • #15 5602836
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ano widzisz: Transmit Power Level
    61.0 dBmV - modem pracuje na "max obrotach" , przywróć poprzednią konfigurację i zobacz jaki będzie poziom - okaże się czy rozgałęźnik jest zły/ Twoje połączenia lub sieć pracuje na granicy zerwania.

W mojej firmie wszystkie odczyty z takim poziomem są sprawdzane - modem w każdej chwili może się "wysypać" porównujemy odczyt tego modemu z najbliższymi w sieci, wtedy diagnozujemy, czy u klienta jest coś "namieszane" czy może jest problem na nitce, bloku czy ulicy.
    pzdr
  • #16 5603253
    lukkas
    Poziom 14  
    Power Level: 48.0 dBmV u mnie jest ok czy tez wysokie obroty?
  • #17 5603597
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    lukkas napisał:
    Power Level: 48.0 dBmV u mnie jest ok czy tez wysokie obroty?

jest ok
  • #18 5703407
    giecik
    Poziom 11  
    Witam.
    Dawno nie odpowiadałem bo wszystko jakoś chodziło ale ostatnio zaczęło się pieprzyć.
    Tak jak teraz przeczytałem jest to pewnie spowodowane słabym sygnałem dlatego że to wszystko jest rozdzielone.

Znalazłem w necie coś takiego :
    Separator Telstar GMF 353A

Ponoc to moze pomoc. Tylko gdzie to dostac ?

A czy to bedzie pomocne?
    http://www.awpol.pl/go/_info/?id=26
  • #19 5710508
    Bobb71
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    kasprzyk napisał:

Sprawdź na jakich parametrach pracuje teraz modem - wejdź na stronę 192.168.100.1

Mam net z UPC i u mnie niestety pod tym adresem nie zgłasza się modem :-(
    Mam co prawda router, ale wewnętrzny zakres IP mam 192.168.0.x więc nie powinno to mieć znaczenia.
    Jak więc mogę sobie sprawdzić poziom sygnału?
    Monter logował się gdzieś na serwer.
  • #20 5710627
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Spróbuj bezpośrednio połączyć modem pod komputer, ale jest możliwe, że ta funkcja jest zablokowana dla odbiorcy końcowego.
    pozdr
  • #21 5750888
    giecik
    Poziom 11  
    Kupiłem rozdzielacz TELKOM-a i wszystko podłączyłem. Modem się zapiął.
    Czy te parametry są OK ?

Name
    	 WebSTAR EPC2100R2
    Hardware Version
    	 2.1
    Software Version
    	 v2.0.2r1256-060303
    Receive Power Level
    	 -4.8 dBmV
    Transmit Power Level
    	 60.5 dBmV
    Cable Modem Status
    	 Operational
  • #22 5751612
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Nie są - ale da się z nimi żyć - nie wiadomo tylko jak długo i czy operator sam nie zechce poprawić Twojego przyłącza.

pzdr
  • #23 5752250
    giecik
    Poziom 11  
    Może być taka sytuacja, że źle zarobiony wtyk na kablu wejściowym może być przyczyną pogorszenia tych parametrów ?
  • #24 5753995
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    giecik napisał:
    Może być taka sytuacja, że źle zarobiony wtyk na kablu wejściowym może być przyczyną pogorszenia tych parametrów ?

Tak - jak najbardziej

kilka postów wyżej pisałem, żebyś przywrócił poprzednią konfigurację i wtedy zobaczył poziomy

pzdr
  • #25 5791187
    jadzka
    Poziom 13  
    Tu jest wszystko dokładnie opisane.
    Link

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy rozdzielenia sygnału kablowego Vectra na telewizję i internet przy użyciu rozdzielacza. Standardowe rozdzielacze satelitarne (5-1000 MHz lub 5-2000 MHz) nie zapewniają poprawnej pracy modemu, mimo że telewizja działa prawidłowo. Zalecane jest zastosowanie gniazda multimedialnego z kanałem zwrotnym lub zwrotnicy multimedialnej, które umożliwiają prawidłowe rozdzielenie sygnału i zachowanie stabilności połączenia internetowego. W praktyce sprawdziło się użycie zwykłego rozdzielacza, gdzie jeden kabel podłączono bezpośrednio do modemu, a drugi do rozdzielacza telewizyjnego z wyjściami do telewizorów. Parametry modemu (WebSTAR EPC2100R2) wskazują na wysokie poziomy mocy nadawania (Transmit Power Level około 60 dBmV), co może świadczyć o problemach z sygnałem lub złym okablowaniu, np. źle zarobionym wtyku. Zaleca się monitorowanie parametrów modemu pod adresem 192.168.100.1 oraz ewentualne przywrócenie poprzedniej konfiguracji. Wskazano także na możliwość użycia separatora Telstar GMF 353A jako rozwiązania poprawiającego jakość sygnału. Ważne jest, aby nie ingerować w instalację bez zgody operatora, gdyż może to powodować zakłócenia w sieci i problemy dla innych użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA