logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik światła do włączania diod w ciemności - jak to zrobić?

Victor202020 05 Paź 2008 00:12 1095 6
REKLAMA
  • #1 5599924
    Victor202020
    Poziom 10  
    Witam, jestem totalnie poczatkujacym elektronikiem - czy jest taki komponent jak czujnik swiatla ale zeby sluzyl w ten sposob ze jak jest ciemno to zeby sie zaswiecal ? Chce go uzyc do prostego schematu z kilkoma bramkami i diodami ... Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5599966
    dr_z
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Czy jest taki... nie ma znaczenia, ale każdy element światło czuły można przystosować do swoich potrzeb zmieniając fazę o 180 stopni wystarczy tranzystor i 2-3 rezystory.
  • REKLAMA
  • #3 5599986
    Victor202020
    Poziom 10  
    dzieki dr_z a mozesz mi jeszcze powiedziec jak zrobic zeby po kilku sekundach dioda zgasla ? uzywam tych switchow ktore nie zostaja w pozycji wcisnietej - mam nadzieje ze wiesz o co chodzi.
  • #4 5600000
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Wystarczy by przycisk ładował kondensator podtrzymujący napięcie na bazie tranzystora, ale nie wiem czy cokolwiek Ci to pomoże... ;)

W takich rzeczach sprawdza się nieśmiertelny układ 555.
    Jest to fajny układ dla początkujących elektroników.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 5600029
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Victor202020 napisał:
    dziekuje

Dodano po 4 [minuty]:

PRZEPRASZAM A CO TO JEST ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Timer_555

Pytasz podając link do wikipedii? Ale co ja mam Ci odpowiedzieć? :>

Podsumowanie tematu

✨ Rozpoczęto dyskusję na temat zastosowania czujnika światła do automatycznego włączania diod LED w ciemności. Wskazano, że nie istnieje gotowy czujnik działający bezpośrednio w ten sposób, ale każdy element światłoczuły można przystosować do takiego zastosowania, stosując tranzystor i rezystory do odwrócenia sygnału (zmiana fazy o 180 stopni). Aby dioda gasła po kilku sekundach, zasugerowano użycie kondensatora do podtrzymania napięcia na bazie tranzystora lub bardziej uniwersalnie układu timer 555, który jest popularnym i prostym rozwiązaniem dla początkujących elektroników. Podano link do schematu z dwoma układami NE555, które mogą realizować takie funkcje czasowe. Dyskusja obejmuje podstawy działania czujników światła, tranzystorów, kondensatorów oraz układu 555 jako timera do sterowania czasem świecenia diody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA