logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21PT2683 - Telewizor włącza się na chwilę i wyłącza, co sprawdzić?

tel12 06 Mar 2004 20:39 2117 6
REKLAMA
  • #1 534880
    tel12
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Telewizor załącza się na parę sekund i wyłącza. Przetwornica pracuje prawidłowo, wszystkie napięcia w normie. Sprawdziłem zabezpieczenia wydają się prawidłowe, trafo wys. dobre. Podpowiedzcie co robić, bo brakuje mi koncepcji.
  • REKLAMA
  • #2 534891
    acygana
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Miałem kiedyś podobny objaw mój był na STR w zasilaczu po wymianie OK
  • REKLAMA
  • #3 534943
    tel12
    Poziom 16  
    Zasilacz pracuje cały czas i w dodatku prawidłowo, mówię o załączaniu przyciskiem +P z klawiatury.
  • REKLAMA
  • #4 535105
    oorobert
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    a skat wiesz ze split jest dobry????????????????
  • #5 535506
    tel12
    Poziom 16  
    Trafo sprawdzałem na testerze do traf, rdzeń jest stabilny, ulotów bocznych nie ma więc małe prawdopodobieństwo, że to split.
    Ten tester jeszcze mnie nie zawiódł. Wiem ,że w Philipsach takie objawy to najczęściej trafa.
  • #6 536883
    NICAM SERWIS
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Sprawdz układ ramki i rezystory zabezpieczające w zasilaniu tego układu.
    W schasis L7.2 to częsta usterka.
  • REKLAMA
  • #7 584830
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Nie wiem jaki był finał zmagań z tym problemem, ale ja miałem podobną sytuację i winny wszystkiemu był kondensator 2562, którego wartość zgodnie ze schematem winna być 2200uF/25V. W telewizorze był wstawiony 100uF/10V (prawdopodobnie od nowości) i w momencie startu zwierał do masy. Po wymianie kondensatora na oryginalny wszystko powróciło do normy.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 21PT2683 włącza się na kilka sekund i wyłącza. Przetwornica oraz napięcia są prawidłowe, a zabezpieczenia i transformator wysokiego napięcia (trafo wys.) zostały sprawdzone i ocenione jako dobre. Podejrzenia padły na układ STR w zasilaczu, który w podobnych przypadkach bywał przyczyną problemu. Sprawdzono również stabilność rdzenia transformatora i brak ulotów bocznych, co zmniejsza prawdopodobieństwo uszkodzenia splittera. Zasugerowano kontrolę układu ramki oraz rezystorów zabezpieczających zasilanie tego układu, co jest częstą usterką w chassis L7.2. W innym podobnym przypadku przyczyną awarii okazał się kondensator oznaczony jako 2562, który miał niewłaściwą wartość (100uF/10V zamiast 2200uF/25V) i w momencie startu zwierał do masy. Po wymianie kondensatora na oryginalny problem ustąpił.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA