logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schematy i gotowe rozwiązania elektronicznego miernika tętna (pulsometru) człowieka

c.y.b.o.r.g 07 Mar 2004 19:07 11167 21
REKLAMA
  • #1 536297
    c.y.b.o.r.g
    Poziom 2  
    potrzebuje wszelkie schematy i gotowe rozwiązania na temat miernika tętna (pulsu) człowieka. interesuje mnie wszystko począwszy od obliczeń do koncowych schematów, za pomoc będe bardzo wdzieczny.
  • REKLAMA
  • #2 537434
    Masteq
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Nie przesadzasz?? Troche wysilku z wlasnej strony!!! Najlepiej zrobic czujnik zakladany na palec, z jednej strony dioda led, z dugiej fotoranzystor. Mierzysz impulsy z fototranzystora w w usatlonym przedziale czasowym. Przeliczasz to na minuty i masz gotowy wynik.
  • #3 537743
    adi-niunio
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    to jest skan takiego urządzonka z praktycznego elektronika.
    Załączniki:
    • skanuj0004.jpg (1.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • skanuj0003.jpg (1.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • skanuj0002.jpg (1.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • skanuj0001.jpg (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • skanuj.jpg (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 538082
    c.y.b.o.r.g
    Poziom 2  
    dziękuję bardzo, mam nadzieję że w razie czego mogę liczyć tutaj na pomoc???
  • #5 614498
    gk93
    Poziom 11  
    Sory ze sie wtrace ale probowalem to zrobic. ale mi nie dziala:(. jak ktos to zrobi niech napisze ze mu dziala. bede wdzieczny. tez chce zrobic urzadzenie co mierzy puls. lub kupic ale zeby bylo tanie
  • #6 616487
    utg
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam

Mam juz gotowy uklad miernika tetna - narazie to jest prototyp, czyli wszystko na plytce. Musze teraz oddzielic czujnik od stopni wzmacniajacych i zrobic "zgrabny" czujnik na palec i tutaj mam kilka pytan.
    Czy sygnal z fototranzystora moge przeslac bez wstepnego wzmocnienia po przedwodzie zal. 50 cm (skladowa zmienna od pulsu jest bardzo mala) ? Jak moge zmniejszyc wymiary samego czujnika, od jednej strony moge dac LED smd, a co z odbiornikiem ? Jaka i z czego zrobic "obudowe" na palec aby w miare sensownie sie to prezentowało?
  • #7 619323
    gk93
    Poziom 11  
    Ja tez prototyp tylko mi nie dziala zrobiny weglog tego schematu co jest w tych skanach na stronie. zrobilem sama analogowke i mi nie chce dzialac. jak Tobie dziala to napisz.
  • #8 910647
    LuznyTomasz
    Poziom 15  
    Hehe a to ci dopiero :) Tematem mojej pracy dyplomowej jest ... "mikroprocesorowy miernik tętna" a wy z jakiego powodu zajmujecie się tym zagadnieniem? Jak na razie nie jestem w stanie pomóc w żaden sposób bo dopiero zabieram się do zbierania materiałów. Wtrące tylko że zamierzam "ściągać" puls z ucha a nie palca. Najprawdopodobniej wykorzystam procesor msp ze względu na małą pobieraną moc i wyświetlacz ciekłokrystaliczny zamiast LED
  • #9 1184826
    LuznyTomasz
    Poziom 15  
    Może orientuje się ktoś jakiego rzędu jest różnica między prądem płynącym przez fotodiodę, gdy krew wypełnia ucho/palec i gdy jej tam nie ma?
  • REKLAMA
  • #10 1184913
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Proponuję zacząć od czegoś dla początkujących. Prosty układ, nie trzeba stroić, dokładność elementów nie gra roli, każdy miernik się nada:

MTN-1 (Miernik Tętna Nieboszczyka ver. 1) :)
    Załączniki:
    • Schematy i gotowe rozwiązania elektronicznego miernika tętna (pulsometru) człowieka mtn-01.gif (1.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1185312
    LuznyTomasz
    Poziom 15  
    No tak...tylko ten twój miernik wykorzystuje elektrody a ja chciałem zastosować osłabienie promieniowania podczerwonego...
    Miernik tętna nieboszczyka mimo że może być dowolny, to jednak jest dość skomplikowanym układem. Mnie interesuje sytuacja gdy posiadam diodę IR, fotodiodę IR, rezystory.
  • #12 1185473
    utg
    Poziom 14  
    Bez wzmocnienia sygnalu nic nie podzialasz. Szumy sa bardzo duze, a prad maly. Pozatym jak chcesz to podpiac do procka to i tak potrzebujesz odpowiednich poziomow sygnalu sterujacego.
  • #13 1186133
    LuznyTomasz
    Poziom 15  
    To ja zakładam że nie ma szumów i układ jest idealny. Pytanie brzmi: w jakich granicach będzie zmieniał się prąd modulowany przepływającą krwią przez tkankę miękką. R1 rzędu 400-500ohm, R2=50k

W załączniku schemacik.

Edit: Mam nadzieje że nie będzie naliczała się prowizja od oglądania schematu :)
    Załączniki:
    • Schematy i gotowe rozwiązania elektronicznego miernika tętna (pulsometru) człowieka schemat.gif (3.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2651184
    Alchemik84
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    utg napisał:

Mam pytanie odnośnie tego schematu:
    Jak uzasadnić, ze wejściowy układ filtru górnoprzepustowego składający sie z R=75k i C=4.7uF, żeczywiście spełnia swoją rolę? Bo dla mnie to nie jest oczywiste a potrzebuje, to do dokumentacji projektu.
    Pozdr
  • #15 2652460
    LuznyTomasz
    Poziom 15  
    Kondensator + rezystor zwrarty do masy to filtr górno przepustowy. Poczytaj np. w Sztuce Elektroniki (str 48) bądź gdziekolwiek indziej. Częstotliwość graniczną oblicza się ze wzoru f=1/(2*PI*R*C) Podstawiając podane wartości wyjdzie 0,45 Hz Stąd filtr powinien przepuszczać częstotliwości większe od 0,45Hz.
    Oczywiście to nie do końca jest prawdą bo jakaś częsć tego sygnału "przejdzie" dalej, ale im mniejsza częstotliwość sygnału tym większe tłumienie jego amplitudy.
  • #16 2652704
    Alchemik84
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Wyrazilem sie nieprecyzyjnie. Chodzi mi o to ze sygnał(z fotodiody) podawany jest pomiedzy R i C, a zeby byl FGP to sygnał powinien byc podawany na kondensator, prawda?
  • #17 2652717
    LuznyTomasz
    Poziom 15  
    A nie jest podawany na kondensator?? Zastanów się chwilę

Edit: No faktycznie - wiem o co ci chodzi ale niestety nie jestem w staninie udzielić ci odpowiedzi :)
  • #18 4823172
    sznur
    Poziom 2  
    wg. mnie tam jest jakis error
    Przeciez sygnał pulsu to 1-2 Hz to po co filtrować i tak mały sygnał z fotodiody. Ja bym raczej za tym układem śledzenia dał filtr pasmowo przepustowy z f0=1,5 Hz zeby wyciac składowa stala i oświetlenie 100Hz i inne śmieci.
  • REKLAMA
  • #19 6523527
    BaGRoS
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Podłączę się
    znacie może tanie rozwiązanie do podłączenia do komputera? Aby rejestrować całą noc np.
  • #20 6523701
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Wszystko zależy z którego miejsca będziesz brał sygnał do przesyłu. I z jakiego konkretnie układu miernika
  • #21 6535648
    BaGRoS
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Właśnie nie mam nic :/
    Szukam czegoś od zera do bohatera :D
  • #22 6964029
    Inuyasha1987
    Poziom 10  
    witam mam problem z pulsometrem znalezionym w elektronice dla wszystkich schemat poniżej. Układ potrzebny mi jest na projekt na uczelnie. ogólnie działa wszystko jeśli jest fotodioda, jednakże w moim projekcie ma być czujnik na fototranzystor i jak włożę fototranzystor to nie wzmacnia zmian w świetle, jaki może być tego powód?
    dodam ze symulacje działaja...
    drugi obrazek to schemat stopnia wejściowego który nie działa z fototranzystorem.
    z góry dzięki za pomoc.

Schematy i gotowe rozwiązania elektronicznego miernika tętna (pulsometru) człowieka

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematów i gotowych rozwiązań elektronicznego miernika tętna (pulsometru) człowieka, obejmując zarówno podstawy konstrukcji, jak i problemy praktyczne. Proponowane rozwiązania bazują na czujnikach optycznych zakładanych na palec lub ucho, wykorzystujących diodę LED (najczęściej IR) i fototranzystor lub fotodiodę do pomiaru zmian natężenia światła modulowanego przepływem krwi. Sygnał z fototranzystora jest bardzo słaby i wymaga wstępnego wzmocnienia oraz filtracji, często z użyciem filtrów górnoprzepustowych i pasmowo-przepustowych, aby wyeliminować składową stałą i zakłócenia. W dyskusji pojawiły się pytania o przesyłanie sygnału na odległość (np. 50 cm) bez wzmocnienia, konstrukcję kompaktowego czujnika z elementami SMD oraz obudowę na palec. Wspomniano o zastosowaniu mikrokontrolera MSP do przetwarzania sygnału i wyświetlania wyniku na wyświetlaczu ciekłokrystalicznym. Użytkownicy zgłaszali problemy z działaniem analogowych układów wzmacniających i różnicami w pracy fotodiod i fototranzystorów. Poruszono także zagadnienia teoretyczne dotyczące działania filtrów i ich częstotliwości granicznych. Pojawiły się prośby o schematy od podstaw oraz pytania o tanie rozwiązania do rejestracji sygnału na komputerze. W załącznikach udostępniono schematy stopni wejściowych i całych układów, z uwagami dotyczącymi ich działania i problemów z kompatybilnością elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA