logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lite-On LTD-163 nie czyta płyt DVD, ale CD wszystkie rodzaje

MALTIN 09 Paź 2008 20:55 1907 9
REKLAMA
  • #1 5616294
    MALTIN
    Poziom 15  
    Ocena: 99
    Witam
    Tak jak w temacie Lite-On LTD-163 nie czyta żadnych płyt DVD, ale z CD wszystkie rodzaje.
    Co może być problemem stare firmware ?
  • REKLAMA
  • #3 5618574
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Zacznij od przeczyszczenia optyki izopropanolem. Jeśli nie pomoże wgraj firmware. Ostatecznie możesz pobawić się potencjometrem.
  • REKLAMA
  • #4 5619679
    MALTIN
    Poziom 15  
    Witam przeczyściłem optykę co nie pomogło. Czytnik nie które płyty DVD czyta. Co do firmware to zna ktoś jakąś stronkę z tak owymi? I czy jest jakiś temat jak to zrobić? Bo szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia.
  • REKLAMA
  • #6 5620657
    MALTIN
    Poziom 15  
    Niestety na tej stronie nie ma modelu który posiadam.
    Proszę o dalsza pomoc.
  • #8 5621733
    MALTIN
    Poziom 15  
    Witam
    Poczytałem rozejrzałem się i już wiem ze ten napęd nie czyta płyt dvd -.
    Jeśli macie na to jakieś lekarstwo z chęcią wysłucham.
    Dodam jeszcze ze wgrałem najnowsze firmware jakie znalazłem, czyli GH5Y
    z 2003r.
    Pozdrawiam i czekam na pomysły jak usprawnić napęd.
  • #9 5623033
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Miałem identyczny przypadek niedawno (choć inny model ale objawy identyczne), i co się okazało pomogła regulacja potencjometrów (takie malutkie na module lasera), Teraz czyta wszystko bez żadnych problemów, więc może i w Twoim przypadku się uda. Rozkręć, znajdź potencjometr(y) i pokręć trochę w lewo.
  • REKLAMA
  • #10 5625509
    MALTIN
    Poziom 15  
    U mnie niestety to nie pomogło.
    Ale dostrzegłem inny problem. A mianowicie że nie mam przypisanego regionu DVD. A nie czyta mi żadnych płyt DVD przez ten fakt.
    I nie mogę go ustawić. Wie ktoś może jak to zrobić. Dodam tylko ze we właściwościach się nie da.

Witam
    Chce odświeżyć temat
    Mam już przypisany region ale dvd nie czyta żadnych płyt. Ani + ani -

Podsumowanie tematu

✨ Lite-On LTD-163 nie odczytuje płyt DVD, natomiast bez problemu czyta wszystkie rodzaje płyt CD. Możliwe przyczyny to uszkodzony laser DVD, gdyż napędy optyczne często mają oddzielne lasery dla CD i DVD. Zalecane jest najpierw przeczyszczenie optyki izopropanolem, a następnie aktualizacja firmware – najnowszy dostępny dla tego modelu to GH5Y z 2003 roku. W przypadku braku efektów można spróbować regulacji potencjometru na module lasera, co w podobnych przypadkach pomogło. Problem może również wynikać z braku przypisanego regionu DVD, który jednak nie zawsze da się ustawić przez właściwości systemowe. Pomimo przypisania regionu, napęd nadal nie odczytuje żadnych płyt DVD. Oficjalna strona Lite-On nie zawiera firmware dla modelu LTD-163, ale dostępne są alternatywne źródła, np. digi.rpc1.org.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA