logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Clio II 1.4 - od czasu do czasu gaśnie - rozwiązanie

Michu1972 08 Mar 2004 10:58 13551 5
REKLAMA
  • #1 537316
    Michu1972
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Renault Clio II 1.4 - od czasu do czasu gasł, bez powodu
    cięzko było go odpalić - rozrusznik kręcił ale brak iskry.
    po 10-15 min ni z tego ni z owego udawłao się go odpalić za pierwszym razem i i znowu można było jechać x km (10-300) i odpalać po kilkanaście razy aż do kolejnego zgaśnięcia (samoczynnego lub przez użytkownika)
    po czym historia się powtarzała.

wyeliminowane przyczyny:
    - słaby akumulator
    - brak paliwa,
    - uszkodzona pompa paliwa,
    - brudne, stare, świece,
    - sprawdzone i ewentualnie poprawione wszystkie styki na czujnikach i bezpiecznikach,
    - brudny filtr paliwa,

test na oscyloskopie wykazał wadliwe działenie czujnika położenia wału.
    I to było jedyną przyczyną unieruchamiającą silnika przez komputer.

Koszt 120zł - niestety nie znalazłem zamiennika - czyli pozostał zakup w serwisie.
    po wymianie - 2 śrubki i jedna wtyczka - silnik chodzi i nic mu juz nie dolega :-)
  • REKLAMA
  • #2 5382131
    Boozer77
    Poziom 2  
    Hehe, mam to samo, zaraz lecę do serwisu, niech mi sprawdzą autko na oscyloskopie...Jak to ten czujnik, to jestem uratowany, bo już od 2 lat Clio wariuje i nigdzie nie wiedzieli o co chodzi...
    Dzięki za podpowiedź !!!
  • REKLAMA
  • #3 5459951
    maxsiu1986
    Poziom 2  
    Witam, dwa miesiące temu działo mi sie identycznie to samo, raz moja cliówka odpalała bez problemu, innym razem trzeba było kilka razy kręcic, i nie było reguły kiedy to sie stanie, pojechałem na komputer i pokazało błąd "czujnik położenia wału korbowego - brak sygnału" sam wymieniłem ten czujnik i problem zniknął , pojezdziłem 2 miesiące i zaczęło sie to samo, nie wiem co jest grane, czyżbym miał pecha i zaś mam uszkodzony czujnik? dodam jeszcze ze problemy z odpalaniem zaczęły sie po tym jak kuna mi pobuszowała pod maską , mam nadgryzione 2 kable WN, ale nawet jak sie wypnie te 2 kable to samochód odpala tylko ze sie dusi po odpaleniu, także nie wiem co jest grane, miał ktoś podobny przypadek??
  • REKLAMA
  • #4 5460000
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    jak to znowu ten sam czujnik to nie pech tylko oszczędność bo te tanie zamienniki nigdy za długo nie działają
  • REKLAMA
  • #5 5460164
    maxsiu1986
    Poziom 2  
    to nie była żadna oszczędność z mojej strony, gdyż cena oryginalnego czujnika takiego jak był wsadzony w fabryce w intercarsie 60 zł, mi polecono firmę vemo za 100 zł i taki też kupiłem
  • #6 7434440
    aptyp
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam, miałem ten sam problem co wy. Auto nie chciało w ogóle odpalać a podczas jazdy obroty falowały i auto gasło po czym z jakieś 10 min nie można było odpalić auta. Pojechałem do serwisu renault.
    Podejrzewałem , że to wina czujnika wału korbowego. W serwisie naprawiono usterka bardzo szybko. Okazało się ,że problemem były kable od pompy paliwowej i świec. Wymienili mi je na nowe i teraz jeżdżę już pół roku i wszystko działa.
REKLAMA