logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Clio II 1.4 8v - Po odpaleniu obroty silnika falują.

Sibilian 20 Wrz 2014 21:40 4209 12
REKLAMA
  • #1 13976830
    Sibilian
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, po odpaleniu samochodu obroty zaczynają falować i są bardzo niskie, po około minucie od włączenia samochodu obroty nieznacznie się podnoszą i falowanie się zmniejsza ale nadal występuje. Wymieniłem świece, przewody oraz cewkę zapłonową ponieważ komputer pokazywał jej błąd, wymieniłem uszczelki na przepustnice, która była wyczyszczona i założony jest na niej nowy krokowiec. Po wypięciu czujnika temperatury cieczy (w tym modelu jest tylko jeden czujnik - tak mi się przynajmniej wydaje bo nie widzę nigdzie drugiego) obroty są równe i nie falują - czy to wina tego czujnika skoro bez niego obroty są ok (po wypięciu czujnika włącza się wentylator ale to z tego co wiem standard).
  • REKLAMA
  • #2 13976894
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 13977010
    Sibilian
    Poziom 10  
    Zawory regulowane przy wymianie rozrządu i pompy wody czyli jakieś 10 dni temu.
  • REKLAMA
  • #4 13977015
    wartata
    Poziom 15  
    Ocena: 70
    Sibilian napisał:
    czy to wina tego czujnika
    możliwe
  • REKLAMA
  • #5 13978458
    Sibilian
    Poziom 10  
    Posiada ktoś może wartości rezystancji dla w/w czujnika?
  • #6 13978475
    wartata
    Poziom 15  
    20 st.C: 3060 - 4045 Ohm
    40 st.C: 1315 - 1600 Ohm
    80 st.C: 300 - 370 Ohm
    90 st.C: 210 - 270 Ohm
  • #7 13978484
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 13978540
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 13978669
    Sibilian
    Poziom 10  
    Kolego nie jestem mechanikiem, odwiedziłem warsztat, gość podpiął pod komputer (nie clipa) i powiedział, że na 100% cewka więc wymieniłem ją u niego, okazało się, że nie jest to cewka, ale kultura pracy silnika mocno się poprawiła (czasem szarpało przy przyśpieszaniu) więc nie robiłem mu problemów - nie chcę jednak znów tam jechać i zostawiać pieniędzy za podłączenie do kompa, który nic innego oprócz cewki nie wykazał tylko spróbować samemu namierzyć problem tym bardziej, że najbliższy rzetelny warsztat z clipem jest oddalony ode mnie o 100km. Nie posiadam niezbędnej wiedzy więc pytam na forum bo chyba po to jest - z odpiętym czujnikiem silnik odpala i pracuje równo ale nie mam pojęcia czy to z góry oznacza, że w nim tkwi problem.
  • #10 13978681
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 13978689
    wartata
    Poziom 15  
    Z tobą. Po co zabierasz głos a nic do tematu nie wnosisz?

Jak wyszły pomiary?
  • REKLAMA
  • #12 13978742
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 13978761
    przemek25l
    Poziom 29  
    Ocena: 371
    Ku.... Cewkę ci mechanik wymienił bo tez była uwalona. Kto wymieniał rozrząd? Kto wymieniał krokowy? dlaczego był wymieniany krokowy? Podciśnienie w kolektorze ssącym jakie jest? Temperatura sie pokrywa? Ciśnienie w cylindrach jakie ? jaka jest mieszanka gdy samochód kuleje. Jak sprawdzisz to dopiero pisz. A jak nie jesteś w stanie sprawdzić takich podstawowych rzeczy to jak kolega wyżej samochód na warsztat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z falującymi obrotami silnika w Renault Clio II 1.4 8v po uruchomieniu. Po wymianie świec, przewodów, cewki zapłonowej oraz uszczelek na przepustnicy, falowanie obrotów nadal występuje, chociaż po minucie od uruchomienia silnika obroty nieznacznie się podnoszą. Po odłączeniu czujnika temperatury cieczy obroty stają się stabilne, co sugeruje, że czujnik może być źródłem problemu. Użytkownik prosi o wartości rezystancji czujnika oraz o potwierdzenie, czy to on może być przyczyną falowania. W dyskusji poruszane są również kwestie regulacji zaworów, pomiarów napięcia oraz ciśnienia w cylindrach, a także sugestie dotyczące wizyty w warsztacie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA