logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aqua Luna Satel - czy LED oświetli mały korytarz w nocy?

Wojt3k88 17 Paź 2008 23:29 13286 24
REKLAMA
  • #1 5642567
    Wojt3k88
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam

Czy to światełko led jest w stanie oświetlić w nocy np mały korytarz ? Czy raczej nie opłaca sie ich montować ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5643789
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    Do oswietlenia awaryjnego wystarczy (o ile dobrze pamiętam) ok 0.5 lux-a, nie jest to normalna jasnośc przy oświetleniu lampą.
    Zrobiłem coś podobnego ( natchniony rozwiązanieniem Boscha w czujkach z nadstawkami oświetlającymi) i dołożyłem do zwykłej czujki kikla jasnych białych ledów. WŚwieci wystarczająco by trafić nocą do WC...
    Pozdr.J.
    ps szukałem w Satelu jakiś parametrów tego oświetlenia ale nic nie ma w karcie katalogowej , po za członem w nazwie " z funkcją oświetlenia awaryjnego"
  • #3 5646467
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Czytać to przy tym sie raczej nie da, ale wystarczy na oświetlenie awaryjne w domku umożliwiające pewne i bezpieczne przemieszczanie się. umieszczenie ich w ciagach komunikacyjnych to moim zdaniem niezły pomysł. Podświetlona soczewka czujnika ładnie rozkłada swiatło i wygląda nawet efektownie. generalnie polecam
    Pozdrawiam
  • #4 5661981
    mirekq
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Panowie a jak jest to oswietlenie załączane?? poprzez awarię AC , naruszenie czujnika? Czy ręcznie z manipulatora?
  • #6 5671336
    Wojt3k88
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Wczoraj zamontowałem te czujniki i po wieczornym testowaniu systemu jestem naprawę mile zaskoczony :). W zupełnej ciemności można bezpiecznie zejść ze schodów, dojść do innego pomieszczenia. Klient także bardzo zadowolony chodź ma troszkę inne spostrzeganie na temat tego czujnika niż ja :). Jego słowa: "Jaa ale super żaden sąsiad takich nie ma" :P. Podsumowywując: czujnik spełnia swoje zadanie + ogromna radość właściciela domu :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 5675484
    SHREK237
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Wszystko ładnie , pięknie!!!
    "Czas działania – dotyczy wyjść reagujących na zdarzenia (wyjścia alarmowe, sterowanie
    wideo itp.), dla wyjść wskazujących stan czas ten jest bez znaczenia. "(znaczy działa non stop ignorując zadany czas..)
    Temat jest prosty: montując LUNY i ustawiając klientowi jako sygnalizacja brak 230V stajemy na minie.
    Z jednej strony klient jest wniebowzięty, bo kiedy wyłączą mu światło zapalają się diody w czujkach i można bezpiecznie poszukać latarki, natomiast "schody" się zaczną kiedy klient wyjedzie na urlop, a pomysłowy złodziej odetnie 230V ..Luny się zapalą...i będą świecić aż padnie akumulator...Cierpliwość została nagrodzona po kilku- kilkunastu godzinach można przystąpić do oczyszczania obiektu z wartościowych rzeczy!!!
    Nawet jeśli patrol z agencji ochrony zjawi się na miejscu po kilku minutach, to przecież nie będzie czekał, aż klient wróci z urlopu.... stwierdzając, że nie ma śladów włamania, po obiekcie nie kręcą się obcy odjedzie... tymczasem....Luny świecą aż miło... akumulator "umiera" powoli.....w końcu pada...
    Złodziej widząc, że Luny świecą coraz słabiej zaciera ręce ze szczęścia i robi co do nie należy. I co wtedy????
  • #8 5676024
    kocla
    Poziom 14  
    Zawsze można użyć funkcji logicznej że diody maja świecić tylko jesli alarm nie jest uzbrojony
  • #9 7126008
    sakohq
    Poziom 2  
    Luny swiecace z wlasnego/dedykowanego akumulatora, tylko przy nieuzbrojonym alarmie? :)
  • #10 7126691
    Andrzej Stachurski
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Jak montowałem u klienta, to właśnie dlatego, że "sąsiad takich nie ma":)
    Ale później było miłe zaskoczenie. Pomieszczenia, nawet duże 30m2 są oświetlone na tyle że można bezpiecznie się poruszać. do tego światło jest ładnie rozproszone przez soczewkę więc nie razi zbytnio w ciemności. Ogólnie jestem na Tak. Klienci którzy skorzystali - również. Jedynie szkoda, że nie da się kupić jakiegoś bardziej zaawansowanego czujnika z oferty z tą funkcją. Niestety aqua nie wszędzie będzie mogła być zastosowana.
    Co do programowania to zrobiłem iloczyn wyjść z usterka 230V, negacja załączenia systemu, negacja usterka akumulatora płyty głównej, timer 18-7.
  • #11 7130861
    Krzysiek_Gd
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Troszkę odbiegając od tematu czy ktoś próbował wklejać do maski PIRa kawałek taśmy diodowej (takiej sprzedawanej na metry z białymi LEDami)- to rozwiązanie wydaje się być tańszą alternatywą luny ciekawy jestem jak by to działało w praktyce ?
  • REKLAMA
  • #12 7502382
    snbd
    Poziom 2  
    Krzysiek_Gd napisał:
    Troszkę odbiegając od tematu czy ktoś próbował wklejać do maski PIRa kawałek taśmy diodowej (takiej sprzedawanej na metry z białymi LEDami)- to rozwiązanie wydaje się być tańszą alternatywą luny ciekawy jestem jak by to działało w praktyce ?

Dzisiaj dokonałem takiej operacji na czujce Cobalt i jestem bardzo zadowolony z efektu, zastosowałem taśmę z trzema białymi LEDami, wszystko udało się upchać tak, że praktycznie LEDy nie przesłaniają pola widzenia PIRa, są w górnej części. Jutro postaram się zapodać fotki.
  • REKLAMA
  • #13 7502614
    Krzysiek_Gd
    Poziom 15  
    Mierzyłeś może prąd jaki pobierają te 3 diody ? - Jest jeszcze jedna kwestia czy diody nie zakłócają pracy pyroelementu w czujce - to pewnie wyjdzie w praktyce. Czekam na fotki
    pozdrawiam
  • #14 7504059
    Andrzej Stachurski
    Poziom 21  
    Panowie, a opłaca Wam się taką rzeźbę uprawiać, podczas gdy Luna jest droższa od Aqua o raptem 7 zł?
    Mnie by się nie chciało - można rzec że z tego wyrosłem:)
  • #15 7504559
    Krzysiek_Gd
    Poziom 15  
    Andrzej Stachurski napisał:
    Panowie, a opłaca Wam się taką rzeźbę uprawiać, podczas gdy Luna jest droższa od Aqua o raptem 7 zł?
    Mnie by się nie chciało - można rzec że z tego wyrosłem:)

wklejenie do czujki paska led to nie jest wielka filozofia - zaletą może być fakt że można to zrobić praktycznie z każdą jedną (o czujkach Satela krążą różne opinie). Podobny wynalazek w wykonaniu Bosch'a słono kosztuje, myślę że temat jest ciekawy.
  • #16 7505776
    Andrzej Stachurski
    Poziom 21  
    Ale wciąż pozostaje to rzeźbą. Poza tym jest to punkt zaczepienia dla np prokuratora/ubezpieczyciela, przy ewentualnym włamie i problemach z systemem. Żaden rzeczoznawca się pod tym nie podpisze.
  • #17 7516573
    snbd
    Poziom 2  
    Witam trochę to trwało, tak wygląda poświata z czujki, pobór prądu to 22mA. Zakłóceń pracy czujki nie stwierdziłem, choć jest to wciąż instalacja testowa jak widać na zdjęciu. Przypominam, że modyfikacja dotyczy czujki Satel Cobalt czyli PIR+MW, która nie jest oferowana w wersji Luna.
    Aqua Luna Satel - czy LED oświetli mały korytarz w nocy?
  • #18 7516670
    Krzysiek_Gd
    Poziom 15  
    Wygląda nieźle, pobór prądu niewielki, zostaje tylko kupić kawałek taśmy...
    Dzięki za fotkę.
  • #19 7518178
    buby77
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Przy wykonywaniu nowej instalacji pewnie lepiej kupić już aqua luny ale żeby nie wymieniać to dobry sposób :) trzeba będzie wypróbować
  • #20 7519072
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Witam!

Ale to jest dual. A jak to cudo wyglada w srodku?

pozrd
  • #21 16236026
    dhermanow
    Poziom 2  
    Witam. Z racji tego, że nie mogłem nigdzie znaleźć wiecej zdjęć podświetlenia postanowiłem kupić jedeną czujkę. Jestem pozytywnie zaskoczony ilością światła emitowaną przez diody. Niestety ciężko telefonem zrobić zdjęcie oddające faktyczny widok. W rzeczywistości diody w czujce świecą światłem zimnym. Polecam :)
    Załączniki:
    • Aqua Luna Satel - czy LED oświetli mały korytarz w nocy? IMG_20170128_223201.jpg (1.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Aqua Luna Satel - czy LED oświetli mały korytarz w nocy? IMG_20170128_223413.jpg (2.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 16930747
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 202
    Zasilić z innego źródła . Tak czy siak jak właściciel wyjechał na tydzień a nie ma zasilania to system padnie . Pozatym wjazdy na posesje to szybkie akcje . Wyliczone jest że GI przyjedzie za 10 minut i trzeba się uwijać z tematem .
  • #23 16931869
    dhermanow
    Poziom 2  
    Złożyłem cały system alarmowy na czujkach satel aqua luna. Przesyłam wiecej zdjęć.
    Załączniki:
    • Aqua Luna Satel - czy LED oświetli mały korytarz w nocy? IMG_20180102_171627.jpg (3.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Aqua Luna Satel - czy LED oświetli mały korytarz w nocy? IMG_20180102_171728.jpg (4.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Aqua Luna Satel - czy LED oświetli mały korytarz w nocy? IMG_20180102_171458.jpg (4.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Aqua Luna Satel - czy LED oświetli mały korytarz w nocy? IMG_20171208_170943.jpg (4.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 16933175
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 202
    Z drugiego zacisku TMP powinien być puszczony przewód do zacisku COM centrali a nie mostek do COM zasilania . Szczególnie że przewody zostały . Chyba że gdzieś po drodze są wykorzystywane .
  • #25 16934491
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 600
    Witam,

dhermanow napisał:
    Złożyłem cały system alarmowy na czujkach satel aqua luna. Przesyłam wiecej zdjęć.

Widzę, że to chyba bardziej bajer, a nie prawdziwy system... Jeśli jedynym wyznacznikiem wyboru czujki była wbudowana dioda oświetlająca pomieszczenie...

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania oświetlenia LED w czujkach ruchu Satel Aqua Luna do oświetlenia małych korytarzy i pomieszczeń w nocy. Oświetlenie LED w czujkach zapewnia światło o natężeniu około 0,5 luksów, co wystarcza do awaryjnego oświetlenia umożliwiającego bezpieczne poruszanie się w ciemności, np. zejście ze schodów czy dojście do WC. Soczewka czujnika dobrze rozprasza światło, które jest zimne i nie razi oczu. Montaż LED-ów jest prosty, a diody mogą być sterowane niezależnie od układu czujki, np. poprzez dodatkowe zaciski.

Wskazano jednak potencjalne problemy z ciągłym świeceniem diod w przypadku braku zasilania 230V, co może ułatwić włamanie podczas nieobecności właściciela, jeśli diody świecą non stop na akumulatorze. Proponowane rozwiązania to wykorzystanie logiki sterowania, aby diody świeciły tylko przy nieuzbrojonym alarmie lub zastosowanie dedykowanego zasilania.

Alternatywnie, użytkownicy eksperymentowali z montażem taśmy LED w czujkach Satel Cobalt (PIR+MW), co daje podobny efekt oświetlenia przy niewielkim poborze prądu (ok. 22 mA) i bez zakłóceń pracy czujnika. Jednak takie modyfikacje mogą być problematyczne z punktu widzenia ubezpieczycieli i rzeczoznawców.

Podsumowując, Satel Aqua Luna LED jest skutecznym rozwiązaniem do awaryjnego oświetlenia małych przestrzeni, choć wymaga przemyślanego sterowania i zabezpieczeń, a dla większych instalacji lub innych czujek można rozważyć własne modyfikacje z taśmą LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA