logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Satel Perfecta-ustawienie godziny świecenia LED Aqua Luna

Pazurek 29 Gru 2018 23:23 3747 12
REKLAMA
  • #1 17661807
    Pazurek
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam.
    Kupiłem zainstalowałem i zaprogramowałem centralę Satel Perfecta 16, zrobiłem to jako amator pierwszy raz dla siebie w mieszkaniu . Zanim to zrobiłem sporo poczytałem i udało mi się to bez problemów chodzi i pilnuje ok :). Mam zabudowane 4-ry czujki Bosch Blue Line Gen2 PIR ISC-BPR2-WP12 i 1-ną Satel Aqua Luna i właśnie o nią mi chodzi. Jest ona zainstalowana w przedpokoju i wpięta w centrali do wejścia jako 1-wsza, wejście/wyjście, 2EOL/NC ma podświetlanie LED które podpięte jest do wyjścia 2 jako TYP Sterowalne, ustawione załączanie na 5s i wyzwalane z wejścia z niej czyli 1, wszystko jest ok działa i świeci. Chciałem to zmienić aby podświetlała mi przedpokój tylko w zaprogramowanych godzinach nocnych, poczytałem Internet na ten temat oraz instrukcję programowania Perfecta i nie daję rady coś robię nie tak. Próbowałem podpiąć wyjście 2 Sterowalne pod Timer wyzwalający 1 , w Timerze 1 ustawiłem codzienne załączanie godz 16:00 wyłączanie godzina 7:00 i to nic nie daje LED zaświeca się całą dobę. Prosił bym o małą podpowiedź co robię nie tak z tym Timerem, instrukcja Perfecty mówi tak:
    12. Timery
    Timer porównuje czas z zegarem centrali i o zaprogramowanej porze realizuje wybraną funkcję. Przy pomocy timerów sterować można czuwaniem stref oraz wyjściami 15. STEROWALNE. Możesz zaprogramować 8 timerów.

Satel Perfecta-ustawienie godziny świecenia LED Aqua Luna Satel Perfecta-ustawienie godziny świecenia LED Aqua Luna Satel Perfecta-ustawienie godziny świecenia LED Aqua Luna
  • REKLAMA
  • #2 17662054
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 645
    Temat akurat mi się przyda więc również czekam na odpowiedź kogoś obeznanego ;) Na szybko trop (pewnie zły ale może i warto sprawdzić) - ustawiając timery wybierz strefę.

PS. To nie integra :( Tam cuda można konfigurować z tego co się orientuję ;)
  • REKLAMA
  • #3 17662150
    Pazurek
    Poziom 11  
    Strefę zmieniałem i nic to nie zmienia, na temat Aqua Luna i Integra jest fajny temat w necie jak i co ale to bardziej rozbudowana centrala, tutaj może nie da się.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17662217
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17662507
    Pazurek
    Poziom 11  
    No jasne dobry prosty sposób :D
    Wpinam przekaźnik na Wyjście OUT3 programuje wyjście OUT3 na Timera 1.
    Na szybko narysowałem schemat, czy tak może być ?
    Chyba że cewkę z AUX wpiąć na + OUT2 ?

Satel Perfecta-ustawienie godziny świecenia LED Aqua Luna Satel Perfecta-ustawienie godziny świecenia LED Aqua Luna Satel Perfecta-ustawienie godziny świecenia LED Aqua Luna

Czy są jakieś oryginalne przekaźniki satela co by pasował do uchwytu obudowy centrali jeśli nie to jaki kupić ?
  • #6 17662576
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17662579
    michualex

Poziom 24  
    Ocena: 133
    Może być, przekaźnik relpol rm84 bez gniazda. Przewody dlutować i ładnie go przypiąć na niezawodną trytytkę lub przykleić na ciepły klej :D
    Konto firmowe:
    MK ALARMY
    Widziszewo, Długa 3, Kościan, 64-000 | Tel.: 663XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mkalarmy.pl
  • REKLAMA
  • #8 17662774
    Pazurek
    Poziom 11  
    Oświetlenie z czujki LED zostawiam na OUT2 bo mam wolne wyjście wysoko prądowe, na OUT1 mam tylko sygnalizator wewnętrzny Satel SPW-100 i wystarczy alarm jest w bloku.
    sharp napisał:
    żeby wszyscy pytający byli tak błyskotliwi i inteligentni - piszę poważnie.
    :oops: :lol:
    sharp napisał:
    Pamiętaj o diodzie włączonej zaporowo w cewkę przekaźnika

Mówisz o + do + a - do -

A taki przekaźnik: Pulsar AWZ 622 prąd cewki: 20mA 12V DC max.
    Wyjście OUT3 nisko prądowe ma 25mA to może by był jest na taśmie przylepnej.
    Satel Perfecta-ustawienie godziny świecenia LED Aqua Luna
  • Pomocny post
    #9 17662796
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 17662814
    Pazurek
    Poziom 11  
    Ok dzięki za pomoc :D w Nowym Roku zamawiam i montuję.
  • #12 17679943
    Pazurek
    Poziom 11  
    Kupiłem i zainstalowałem przekaźnik Pulsar AWZ 622.
    Działa :D załącza podświetlanie LED w czujce o zapodanej godzinie i wyłącza.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc.
  • #13 17718704
    Pazurek
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował centralę Satel Perfecta 16 oraz czujki Bosch Blue Line Gen2 i Satel Aqua Luna. Chciał skonfigurować podświetlenie LED czujki Aqua Luna, aby działało tylko w określonych godzinach nocnych. Po próbach z ustawieniem timera, które nie przyniosły efektu, uzyskał pomoc od innych użytkowników. Zasugerowano użycie przekaźnika, aby połączyć dwa stany wyjść. Ostatecznie użytkownik zainstalował przekaźnik Pulsar AWZ 622, co pozwoliło na prawidłowe załączanie i wyłączanie podświetlenia LED w zaprogramowanych godzinach. Problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA