logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nietypowe i skuteczne pułapki na intruzów - wasze doświadczenia i pomysły

thalex 09 Mar 2004 19:16 11432 27
REKLAMA
  • #1 539595
    thalex
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Co ciekawego i niestandartowego można zastosować żeby było skuteczne?

Nie jestem profesionalistą w alarmach robiłem coć niecoś na własne potrzeby.

W moim przypadku to było;

1. zasobnik z ciecza barwiącą przed nieproszonym wejsciem przez furtkę.

2. gaz łzawiący po wtargnięciu do pomieszczenia pomimo już aktywnej syreny.

Granatów w szklance lub prądu nie stosowałem ale nachodzą mnie czasami myśli o petardach z elektrycznym zapłonem.

Co ciekawego i bezpiecznego możnaby jeszcze?
  • REKLAMA
  • #2 539696
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Syrena 130 dB. Ale nie po to aby sasiadow powiadomic ale w takich warunkach ciezko pracowac. Proponuje rozmiescic ze 4 i wlaczac cyklicznie. Aha i dodam ze zadnego tam buczenia ale normalna sinuisoide 1KHz ten dzwiek potrafi wywiercic dziure w glowie.
    Mozna jeszcze laser i stroboskop (palnik z lampy blyskowej). Mozna jeszcze uzyc pastucha elektrycznego w klamke itd itp.
  • #3 539721
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10263
    sinusoide tak, ale nie 1kHz, a 3200Hz... albo tak >20kHz - tego ostatniego nie zauwazy... przez pierwsze 5 min, potem ewentualny włamywacz bedzie sie modlił, aby nie miał głowy :).
    co do pastucha - raczej to nic nie da, a pozatym prawo na to krzywo patrzy, juz lepiej gaz łzawiacy/pieprzowy.
  • #4 540370
    fiLEM0Nik
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    a jakie to syreny? znalazlem taka 125dB
    o co chodzi z tym wlaczaniem cyklicznym?
    i jak zrobiles ten gaz w domu? zwykle kombinowanie z deseczka i sznurkiem czy jest jakis patencik?
    pozdrawiam
    ps.w sumie takie metody sa chyba najskuteczniejsze,swego czasu mialem 220 w klamkach i gumowa rekawiczke w kieszeni,ale teraz zona,dziecko...trzeba wymyslec cos mniej inwazyjnego,wiec dobry temat nam sie zdarzyl.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 540486
    peter.z
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam. ja myślałem nad zastosowaniem gazu paraliżującego w samochodzie w połączeniu z ryglowaniem drzwi. lub sławna już "deseczka z wyprostowanymi haczykami wędkarskimi" pod pokrowiec na siedzeniu kierowcy. :twisted: Po takiej akcji pan chyba zmieni profesje. :D
  • #6 541194
    thalex
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    ps.w sumie takie metody sa chyba najskuteczniejsze,swego czasu mialem 220 w klamkach

Nie wygłupiaj się bo pójdziesz do więzienia były takie przypadki i ludzie siedzą!!!

Pojemniczek z gazem mocujesz i napinasz sprężynę, jeżeli elektromagnes zwolni spust, sprężyna naciska na pojemnik i cały gaz wylatuje.
    Trochę to przypomina łapkę na myszy
  • #7 541227
    adi-niunio
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    fiLEM0Nik napisał:
    o co chodzi z tym wlaczaniem cyklicznym?

no że na przemian: raz jedna, raz druga, raz trzecia, raz czwarta.
  • #8 541334
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Ten gaz mozna zamontowac do takiego urzadzenia co rozpyla aerozol w kib... eee toalecie. Zasilane toto jest bateria i dezodorant jest psikany co okreslony czas. Wystarczy dopasc taka glowiczke i praktycznie nic nie trzeba robic.
    Pastuch elektryczny jest na napiecie bezpieczne czyli stale 24V ale moim zdaniem jest to dosyc klopotliwe bo trzeba ukryc przewod w drzwiach. (Mozna odizolowac i uzyc do tego jeden z zawiasow a drut pociagnac w drzwiach od zawiasu do zamka dzieki temu bedzie niewidoczny).
    W samochodzie z takimi pulapkami jak gaz trzeba b.uwazac - wyobraz sobie ze jedziesz 140 i nagle caly pojemnik gazu pieprzowego laduje w samochodzie - nie ma Herkulesa ktory by wytrzymal w takim samochdzie wiecej niz 10 sek. Osobiscie wole stracic auto niz narazac sie na takie ryzyko.
    Co do mojego pomyslu z sinusem to o ile sie orientuje to 1kHz jest najlepiej slyszalny przez czlowieka a czy to denerwujacy dzwiek to kazdy sie moze przekonac podlaczajac generator pod wejscie wzmacniacza - na sama mysl juz mnie zeby bola :)
    Moze jeszcze by rozwinac ciecz barwiaca na klejaca (jakis aerozol), smierdzaca (a'la Andrew L.), tlusta i hehehe latwopalna (zartuje ale chcialbym widziec mine ktosia oblanego ktory widzi palaca sie zapalniczke elektryczna). Mozna sobie jeszcze zrobic stwora jak na filmie FX - mysle ze jakby takie cos na mnie wpadlo po ciemku to dlugo bym nie czekal
  • #9 541369
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    powerm -> nie, człowiek najlepiej słyszy własnie podane przezemnie 3,2kHz. A powyzej 20k dostaje juz bardzo przykre objawy...
  • #10 541409
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    ghast666 a zastanawiałeś sie jesli amyłkowo właczysz ten alarm ty sam! albo samoistnie sie właćzy w twojej obecności lub twoich dzieci? lepsza juz bedzie ta syrena (lub syreny) 130dB. tylko na slyszalna czestotliwość>
  • #11 541951
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    pan_slonik -> ale tak bedzie przeciez z kazdym alarmem i kazda pułapką - istnieje niebezpieczenstwo ze sam ją właczysz
  • #12 543443
    zawer
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Te niektore rozwiazania az budza groze co moglo by sie stac gdyby zadzialalo wtedy gdy bysmy tego najmniej oczekiwali mogly by z tego wyjsc nieciekawe kosekwencje, moim zdaniem to czujniki mikrofalowe z dwoma strefami zblizeniowymi i wystarczy, do autka jak znalzl do tego zwykly alrmik i powiadomienie radiowo do domu jako dzwonek jakis i niema leprzego sposobu alarm by najpierw ostzregal ze ktos sie zblizyl do pierwszej strefy a jak by PaN X zlamal druga strefe to wtedy heja na calego nawet nie trzebba bedzie dotykac auta zeby zadzialalo. Uwazam ze to jest dobry sposob i do domu i do wersji mobilnej kazdy sobie moze zalozyc gdzie tylko mu sie bedzie podobalo :):)
  • #13 545104
    radek.kaba
    Poziom 15  
    Kojec z pibullami sterowany z centralki ;-)
  • #14 545107
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    poradnik dla przyszłych pensjonariuszy zakładów więziennych z paragrafu o usiłowanie morderstwa??
  • #15 1369194
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Są takie czujki na ruch z wbudowanym głośnikiem za 40 zł. Do piwnicy jak ulał...

ps. nie ma jak porządne drzwi do piwnicy i ściany oczywiście

Pozdrawiam
  • #16 1370356
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Kiedyś trafiłem na artykuł o nabojach z gazem łzawiącym odpalanych elektrycznie , podobno „wybucha” silnym strumieniem w określoną stronę. Wytwornica gęstego dymu też może zdać egzamin tylko musi mieć określoną wydajność. Co do prądu elektrycznego to rzeczywiście niekoniecznie złodziej może się na to nadziać , chyba że zagwarantuje się impulsy wysokiego napięcia dobrane tak żeby kopały nie robiąc krzywdy. Niestety nasze problemy spowodowane są komitetem obrony przestępców prężnie działającym w naszym kraju ale co się dziwić ci co ustalają prawo ( komitet ) też kradną .
  • REKLAMA
  • #17 1769433
    manat
    Poziom 12  
    Ja znam historię o gościu, który w altanie , na działce zamontował pułapki z materiału wybuchowego (emerytowany górnik). System zadziałał i konstruktor dostał kilka lat w "zawiasach"...:cry:
  • #18 1775525
    BEZHASLA
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    pastuch zrobiony z przetwornicy połączony do drutu kolczastego
    podczas budowy domu - zadziałał :D 1 w nocy efekt spokój

petarda ćwiczebna na dziąłce -odpaliła przez pół roku nikt nie wszedł

sztaba na sprężynie z zapadką , czujnik mikrofalowy zamurowany
    w ścianie(dzięki temu złapali włamywaczy),i takie tam inne
    za długo by gadać zresztą część z tego to znajomi
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #19 1776849
    RafalRadom
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Witam.

W moim przypadku była to centralka CA6, PCP ENCORE, kamera płytkowa i zwykły magnetowid. Złodziej przychodził prawie co noc i podbierał w sklepie drobne kwoty. (miał dorobione klucze, jak się potem okazało, był to były pracownik). Czujka powodowała uruchomienie wyjścia w centralce, ta poprzez przekaźnik uruchamiała nagrywanie obrazu z kamerki, centralka dodatkowo dzwoniła pod tel. kom. z powiadomieniem. System zdał egzamin na 100% już pierwszej nocy po zainstalowaniu.
    Jeszcze nie widziałem tak szczęśliwego policjanta, który dostał dowody do ręki, bez wysiłku z jego strony. Złodziej został aresztowany. Inną sprawą jest to, że sąd wymierzył mu jakąś śmieszną karę. No ale jednak wymierzył.

Pozdrawiam
  • #20 2464146
    ctxpl
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    ghost666 napisał:
    sinusoide tak, ale nie 1kHz, a 3200Hz... albo tak >20kHz - tego ostatniego nie zauwazy... przez pierwsze 5 min, potem ewentualny włamywacz bedzie sie modlił, aby nie miał głowy :).
    co do pastucha - raczej to nic nie da, a pozatym prawo na to krzywo patrzy, juz lepiej gaz łzawiacy/p.....
    hymm a gdzi taką sinusoidę można dostać :) albo zrobić ???
  • #21 2471092
    ctxpl
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    nikt tu niew odpowie
  • #22 2471673
    Horse5
    Poziom 15  
    Ocena: 69
    Te wszystkie gazy i prądy to chipotetyczne bzdury, a każda drastyczna metoda w stylu deski z gwoździem pod pokrowcem fotela skończy sie na tym że wasz samochód zostanie zdemolowany przez wkurzonego złodzieja. Nikt tu żadnych szczegółow nie zdradzi, ale jednymi z ciekawszych barier są dodatkowe rygle w drzwiach i masce czy np. elektryczna/elektromagnetyczna blokada skrzyni/dźwigni biegów, czy osi kierownicy.
  • #23 2479229
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    No nie, elektrycznej blokady kierownicy nie ryzykowałbym. "Z nieustalonych przyczyn zjechał na przeciwny pas ...".
  • #24 2790428
    _spider
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A może by tak sygnalizator akustyczny o częstotliwości ok 13Hz?
    Nic nie słychać, ale jeśli amplituda będzie dostatecznie duża to nudności i wymioty gwarantowane.
    Chałupy chyba nie rozwali - zdaje się, że niebezpiecznie zaczyna się od 7Hz w dół.
  • #25 2792227
    Gary_we
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Syreny sterowane powyżej 20kHz to bezsens. Teoretycznnie człowiek słyszy 20Hz-20kHz, w praktyce mało kto słyszy powyżej 17-18kHz więc po co taka syrena??? Chyba żeby psy sąsiadom zwariowały.

Prawdziwa siła sygnalizatorów tkwi w MODULACJI TONÓW!!!!
    Człowiek szybko przyzwyczaja się do jednwgo tonu i aż tak mu to nie przeszkadza, dlatego 90% sygnalizatorów na synku ma modulację tonu.

Co do nietypowych rozwiązań wykonałem jedno:
    Sygnalizator SA-5 znany przede wszystkim z tego że jego wycie jest dosłownie NIE DO WYTRZYMANIA. Poza tym ma własne zasilanie - akumulator. Schowany w podsufitce w garażu potrafi zameczyć złodzieja psychicznie.

Słyszałem też o klatce z psami otwieranej przez centralę - jaka rasa nie wiem.
  • #26 2792319
    lechub
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Ja na działce zastosowałem CB-radio po odtorzeniu okna albo dzwi uruchamia się nadawanie sygnał z generatora idzie na mikrofon, w domu w nocy mam włączone CB Narazie nie musiałem dzwonić po "smerfy". Oczywiście włamywacz nie słyszy generatora.
  • #27 2792942
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Witam,
    kiedyś kolega grał "chałtury" i cały sprzęt trzymał w piwnicy - wystarczyła syrena. Pewnej nocy włączyła się (wiadomo czemu) i klienta nieprzytomnego zabrało pogotowie - za późno wszedł w zakręt... hehe
    Pozdrawiam
  • #28 2997709
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Jak będziesz miał rozpylacz gazu ... taki jak dezodorant na główkę delikwenta, a on z zapalniczką??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nietypowych i skutecznych pułapek na intruzów, z naciskiem na rozwiązania amatorskie i bezpieczne. Proponowane metody obejmują użycie syren o wysokim natężeniu dźwięku (np. 130 dB) z modulacją tonów i cyklicznym włączaniem, co zwiększa efekt odstraszający. Wskazywano na częstotliwości dźwięku w zakresie 1 kHz, 3,2 kHz oraz ultradźwięki powyżej 20 kHz, które mogą powodować silny dyskomfort. Popularne są także pułapki z gazem łzawiącym lub pieprzowym, uruchamiane mechanicznie (np. sprężyna i elektromagnes) lub elektrycznie, choć wymaga to ostrożności ze względu na bezpieczeństwo użytkowników i prawo. Wspomniano o zastosowaniu pastucha elektrycznego na niskim napięciu (24 V) jako bariery na klamkach lub drzwiach, a także o mikrofalowych czujnikach ruchu z dwiema strefami detekcji. Inne pomysły to użycie stroboskopów, laserów, petard ćwiczebnych, dodatkowych rygli mechanicznych i elektromagnetycznych blokad w samochodach. W praktyce skuteczne są systemy alarmowe z kamerami i powiadomieniami telefonicznymi (np. centralka CA6, PCP ENCORE), które umożliwiają rejestrację i szybką reakcję. Wskazano na ryzyko stosowania drastycznych środków (materiały wybuchowe, prąd o wysokim napięciu), które mogą prowadzić do odpowiedzialności karnej. Podkreślono, że najlepsze efekty daje połączenie różnych metod, uwzględniając bezpieczeństwo domowników i legalność rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA